Dūklavs: Būtu jāpriecājas, ja Latvijas zemnieki saņemtu 85% no ES vidējā atbalsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Būtu jāpriecājas, ja Latvijai izdotos panākt Eiropas Savienības (ES) atbalstu zemniekiem, kas sasniegtu 80% - 85% no ES vidēja līmeņa, uzskata Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Dūklavs LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka tas ir viņa privātais viedoklis, bet šādā gadījumā “būtu jāpriecājas”.

Viņš uzsvēra, ka ministrija noteikti darīs visu un cīnīsies par lielāku un taisnīgāku atbalstu Latvijas zemniekiem nākamajā ES budžeta plānošanas periodā. Bet jau pašlaik Eiropas Komisijas piedāvājums liecina, ka  kopējā bilance Latvijai būs pozitīva.

Līdz tam, lai Latvijas zemnieki saņemtu atbalstu, kas līdzvērtīgs vidējam ES, piedāvājumā pietrūkst vēl kādi 5% - 6%.

KONTEKSTS:

EK piedāvājumā nākamajā ES budžetā plānots samazināt finansējumu kohēzijai un kopējai lauksaimniecības par aptuveni 5%, bet pēc “Zemnieku Saeimas” informācijas, Latvijas zemniekiem tiešmaksājumiem paredzēts par 4,7% vairāk līdzekļu.

Pašreizējā plānošanas periodā ES lauksaimniecības finansējums Latvijai ir aptuveni 2,7 miljardi eiro no 2013. līdz 2020.gadam, kas ir aptuveni uz pusi vairāk nekā iepriekšējos gados un ļāvusi  palielināt platību maksājumus zemniekiem.  

Latvijas zemniekiem maksājumi ir vieni no zemākajiem, Latvijas lauksaimnieki saņem vidēji 88 eiro par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 256 eiro par hektāru.  2020. gadā labākajā gadījumā šī summa Latvijā varētu sasniegt aptuveni 132 eiro, liecina Zemnieku saeimas informācija.   

Baltijas valstu un Polijas lauksaimniecības ministri iepriekš aicināja izlīdzināt tiešos maksājumus starp Eiropas dalībvalstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti