Panorāma

Raimondu dienas koncerts

Panorāma

Latvijas un Polijas vēsturnieki sadarbosies

Latvijā saražoto pienu izved uz Lietuvu

Bažījas par piena izvešanu uz Lietuvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība paudusi bažas par svaigpiena izvešanu uz Lietuvu. Izvestā piena apjomi noderētu ražošanai tepat uz vietas. Tāpēc piena pārstrādātāji aicina Zemkopības ministriju rīkoties, piemēram, nepiešķirot subsīdijas tiem, kas pienu pārdot lietuviešiem.

Pērn no Latvijas izvestā piena daudzums salīdzinot ar iepriekšējo gadu pieauga par 25%. 2011.gadā ikdienu no Latvijas tikai izvestas 575 tonnas, bet 2012.gadā - jau 712 tonnas dienā. Pārsvarā piens nonāk pie lietuviešu uzpircējiem. Piena pārstrādātāji uzsver, ka šādi tiek atņemta izejviela un nodarīti zaudējumi ne tikai ražotājam, bet arī valstij. Pārstrādājot pienu Latvijā, ieguvums valsts budžetā būtu trīs līdz četri miljoni latu.

„Ir ļoti būtiski, lai Latvijas tauta dzīvotu labāk un par piena produktiem maksātu tik, nevis tāpēc, ka ir kāds lietuviešu projekts, kas mākslīgi mēģina šo tirgu kropļo, palielinot piena iepirkuma cenu un turot visus mūs sasprindzinājumā un bieži vien sanaidojot arī pārstrādātāju ar ražotāju un tai pašā laikā atvedot produktus par drusciņ zemākām cenām,” sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Pirmdien Piensaimnieku centrālās savienības kongresā piena pārstrādātāji aicināja rīkoties arī zemkopības ministri Laimdotu Straujumu. Viens no priekšlikumiem - kooperatīviem, kas pienu izved, nepiešķirt valsts subsīdijas, jo tagad balstīta tiek Lietuvas ekonomika. Ministre gan norāda, ka Eiropas Savienībā ir brīvā preču kustība un zemnieki, acīmredzot, pienu pārdod tam, kas maksā vairāk. Un to, ka lietuvieši to var atļauties, varot skaidrot ar faktu, ka tieši Lietuvā strādā trīs lielākie Baltijas piena pārstrādes uzņēmumi.

„Ministrijai īpašo legālu iespēju ierobežot preču kustību nav, bet es gribētu aicināt tos uzņēmumus, kas izved - valstij daudz labāk ir, ja piens tiek izvests ar pievienoto vērtību. Tas ir skaidrs. Tāpēc šeit pie viena galda jāsēžas kooperatīviem, pārstrādes uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām un jādomā, kā līdzdarboties, lai panāktu labākos rezultātus,” norādīja Straujuma.

Satraukties gan liek arī tas, ka Latvijai jāievēro pārstrādei nodotā piena kvotas. Pārsniedzot šo apjomu, būs jāmaksā soda nauda. Latvija limitam ir ļoti tuvu un nozarē prognozē - šogad apjomu pat varētu pārsniegt. Tikmēr Lietuvā, kas pienu iepērk no citām valstīm, piena kvota tiek izpildīta vien 80% apmērā. Zemkopības ministre gan uzsver, ka Latvija Eiropas Savienībā īpaši iestājas par to, lai piena kvotas tiktu atceltas, un tas visdrīzāk notiks 2015. gada aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti