Aktuālā intervija

Darbs pie kvantu datora izstrādes ilgs vēl apmēram 20 gadus

Aktuālā intervija

EM rosina diskutēt par mājsaimniecību iesaisti brīvajā elektroenerģijas tirgū

Uzņēmumu “Baltcom” satrauc augustā noteiktie "Sadales tīkla" tarifi

«Baltcom» elektrības tarifu izmaiņas apstrīdēs tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Interneta un kabeļtelevīzijas operators "Baltcom" ar iesniegumu vērsīsies Administratīvajā tiesā, apstrīdot augusta sākumā spēkā stājušās izmaiņas AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, to intervijā Latvijas Radio raidījumā "Aktuālā intervija" atzina uzņēmuma Juridiskā departamenta vadītāja Tīna Lūse.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātās izmaiņas elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, pēc uzņēmuma domām, ir nepārdomātas un sasteigtas. Uzņēmuma vadītājs  Nikolā Buasēns izteicies, ka SPRK apstiprinātās izmaiņas ir nepārdomāts brāķis. 

"Šis tarifs tik tiešām nav ticis pārdomāts. Jo, lai gan ir uzstādīts mērķis, ka lietotājiem būtu jāpārdomā, kā optimizēt savus pieslēgumus un kā samazināt patērētās jaudas, šis jaunais tarifs priekš "Baltcom" rezultējies ar ievērojamu ikmēneša izmaksu pieaugumu," teica Lūse, norādot, ka ikmēneša elektrības rēķins pieaudzis par aptuveni 11 000 eiro.

Pēc viņas teiktā, izmaksu pieaugums saistīts ar to, ka "Sadales tīkla" tarifā apmēram desmit reizes palielināta fiksētā maksa par pieslēgumu. Pieslēgumi "Baltcom" un līdzīgiem elektronisko sakaru komersantiem ir nepieciešami, lai nodrošinātu elektronisko sakaru pakalpojumus, tostarp TV un interneta pakalpojumus.

Pēc Lūses teiktā, biznesa specifikas dēļ  "Baltcom" nav iespēju optimizēt jaudas, par ko ir informēts gan AS "Sadales tīkls", gan SPRK, taču pagaidām dzirdīgas ausis nav atrastas. 

"Tas, kas mūs šobrīd vairāk uztrauc – par šo jautājumu vispār nav ticis padomāts, apstiprinot šo jauno tarifu. (..) Par šo mūsu nozari nebija vispār padomāts tarifa izskatīšanas laikā," tā Lūse.

Pēc viņas teiktā, jaunās tarifa izmaiņas nebūtu jāattiecina uz  elektronisko sakaru pakalpojumu nozari. "Būtu vienkārši jāizdara izņēmums attiecībā uz konkrētu industriju, ņemot vērā, ka mūsu industrijā specifika ir tāda, ka pieslēgumu skaits ir tāds, kāds tas ir un nevar tikt samazināts. Tāpat arī jaudas apjomi nevar tikt mainīti. Līdz ar to mūsu piedāvājums bija tāds, ka šo specifiku vajadzēja ņemt vērā.''

Lūse zināja teikt, ka ir virkne citu komersantu, kas jau ir vērsušies Administratīvajā tiesā, apstrīdot jaunās tarifa izmaiņas. Lietas izskatīšana esot nozīmēta nākamā gada martā.

"Mēs neesam vienīgie [..]. Ir arī "Balticom", "Livas", kas ir vērsušies tiesā, un arī mēs grasāmies to darīt," atzina Lūse, norādot, ka "Baltcom" prasības būtība ir – tarifs ir nepamatots un nesasniedz izvirzīto mērķi, proti, optimizēt pieslēgumu skaitu. "Baltcom" gadījumā šo mērķi nevar sasniegt un tas arī netiks sasniegts.

Ziņots, ka līdz ar 1.augustā stājies spēkā SPRK apstiprinātie AS “Sadales tīkls” elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi (elektrības sadales jeb piegādes tarifi). Līdz ar to rēķinus ar jaunu tarifu struktūru un fiksētu maksu par pieslēguma nodrošinājumu mājsaimniecības un juridiskās personas saņēma septembra sākumā.

Par lielajiem elektrības rēķiniem par iepriekš satraukumu pauda arī lauksaimnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti