Panorāma

Baltā galdauta svētki visā valstī

Panorāma

Pārceltajiem ierēdņiem veidos jaunas štata vietas

Par elektrības pieslēgumu – abonentmaksa

Regulators atbalsta abonentmaksu par elektrības piegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ceturtdien, 5.maijā, apstiprināja AS "Sadales tīkls" (ST) sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz noteikt fiksētu maksu jeb tā saukto abonentmaksu par elektrības piegādēm, liecina SPRK informācija.

SPRK norāda, ka no 1.augusta visiem lietotājiem tiks piemērots divdaļīgs tarifs – viena daļa būs fiksēta atkarībā no pieslēguma parametriem, bet otra daļa būs mainīgā – atkarībā no patērētās elektroenerģijas apjoma. Tādējādi tiek paredzēts, ka elektrotīkla uzturēšanas izmaksu segšanā piedalās visi sadales sistēmas lietotāji.

Ietekme uz mājsaimniecībām

 

 

Mājsaimniecības ar vienfāzes elektrības pieslēgumu

 

Elektrība netiek patērēta  +1,24 EUR

Elektrības patēriņš 100 kWh  +0,01 EUR

Elektrības patēriņš 150 kWh  -0,61 EUR

 

Mājsaimniecība ar 16 ampēru trīsfāžu elektrības pieslēgumu

 

Elektrība netiek patērēta  + 3,20 EUR

Elektrības patēriņš 100 kWh +1,97 EUR

Elektrības patēriņš 300 kWh  -0,50 EUR

 

Minētās summas būs maksājamas mēnesī

 

Autors: LTV „Panorāma”

Salīdzinot ar spēkā esošo "Sadales tīklu" tarifu, mājsaimniecībām, kurām ir vidējs elektroenerģijas patēriņš un atbilstošas pieslēguma jaudas, maksājumi par sadales pakalpojumiem pie jaunās tarifu struktūras nepieaugs. Regulators ir veicis virkni pasākumu, lai samazinātu sadales operatora izmaksas un tarifu izmaiņu ietekmi uz lietotājiem.

Saskaņā ar regulatora veiktajiem aprēķiniem, tajās pieslēguma vietās, kur mājsaimniecībām elektroenerģijas patēriņš nav vispār vai ir tuvu nullei, maksājums par sadales sistēmas pakalpojumu pieaugs.

Pieaugums iespējams arī mājsaimniecībām, kuru pieslēgumos uzstādītā jauda pārsniedz faktiski nepieciešamo – jauda ir lielāka par faktiskā patēriņa nodrošināšanai nepieciešamo.

Savukārt mājsaimniecībām ar vienfāzes pieslēgumu un patēriņu virs 100 kilovatstundas (kWh) mēnesī maksājums samazināsies. Mājsaimniecībām ar trīsfāžu pieslēgumu maksājuma izmaiņas atkarīgas no ievadaizsardzības aparāta (drošinātāju) strāvas lieluma, piemēram, ar ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu "16A" maksājums samazināsies, ja patēriņš pārsniedz 260 kWh mēnesī.  

Piemēram, par vienfāzu elektroenerģijas pieslēgumu, kura patēriņš mēnesī ir mazāks par 50 kilovatstundām, abonentmaksa sasniegs 1,5 eiro.

Savukārt par neizmantotu trīs fāzu pieslēgumu – trīs eiro un astoņdesmit septiņi centi mēnesī. 

Šīs izmaiņas ir saistītas ar to, ka vairāk nekā 100 000 pieslēgumu ir tā saucamie “nulles pieslēgumi”, kas ir ar ļoti nelielu patēriņu. Līdzīgi kā citiem infrastruktūras pakalpojumu sniedzējiem, arī "Sadales tīklam" aptuveni 80% izmaksu ir fiksētas, un šie pieslēgumi ir jāuztur, jārezervē jaudas sistēmā un tas rada izmaksas (..). Līdz ar to, ieviešot fiksētu maksu, šie pieslēgumi  piedalās "Sadales tīkla" izmaksu segšanā, norāda SPRK.

"Tas nav liels slogs mājsaimniecību lietotājiem un ir taisnīgāks risinājums, jo līdz šim lietotāji, kas patērēja ļoti maz vai nepatērēja, tie nepiedalījās kopējā ST izmaksu segšanā, un citi apmaksāja šo lietotāju elektropieslēgumu uzturēšanu," skaidro SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Vienlaikus regulatorā norāda, ka līdz ar šīm izmaiņām par 20% samazināta sadales tarifu mainīgā daļa.

Tādējādi, ja lietotāja elektroenerģijas patēriņš augs, samazināsies arī maksājums par sadales tarifu. Lielāka patēriņa gadījumā tas pat būs mazāks nekā tagad.  

Sabiedrisko pakalpojumu regulatora vadītājs arī uzsver, ka, iepazīstoties ar iesniegto tarifu projektu, atrastas iespējas arī ierobežot “Sadales tīkla” izdevumus. Tāpēc kopumā jaunā tarifa radītā nasta visiem patērētājiem būs par aptuveni 16 miljoniem eiro mazāka, nekā aplēsts iepriekš. “Regulatoram bija daudz jautājumu un zināmi iebildumi pret zināmām izmaksu pozīcijām, kā rezultātā pret “Sadales tīklu” izmaksas tika mazinātas. Kopējās izmaksas “Sadales tīkla” tarifu projektā, ko regulators pēdējā gada laikā spējis samazināts, pārsniedz 16 miljonus eiro,” paziņoja Irklis.

Kopumā tarifa apstiprināšanas gaitā no ieinteresēto pušu – uzņēmēju un sabiedrisko organizāciju puses – par jauno tarifu izskanējuši ļoti atšķirīgi viedokļi. Atsevišķi ražotāji asi pret to iebilduši, savukārt vairāki lielie patērētāji to atbalstījuši.

Savukārt no iedzīvotājus pārstāvošajām organizācijām Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš iepriekš Latvijas Radio atzina, ka organizācijas vērtējumā tarifa kāpums mazajiem patērētājiem ir neliels. Un ja tas neaizsargātākajām sabiedrības grupām tiks kompensēts, tad tarifa izmaiņa ir atbalstāmas.

Līdzīgi kā mājsaimniecības, neefektīvi savā patēriņā bijuši arī uzņēmēji. Tikai 12% komersantu ir jaudām atbilstošas elektroenerģijas patēriņš.

Pārējiem tās ir krietni lielākas nekā vajadzīgs. Ar šo sistēmu "Sadales tīkls" mudinot uzņēmējus sakārtot savu patēriņu, ieviest energoefektīvākus risinājumus, kā arī samazināt jaudas. Lai gan regulatorā uzsver, ka ar uzņēmējiem par to diskutēts, paši komersanti uzskata, ka risinājums ir sasteigts, bet uzņēmēju viedoklis nav ņemts vērā.

"Šajā mirklī, kad [..] jāmēģina atrast ekonomiski pamatoti ietaupījumi [..] Mums šajā mirklī nāk vēl viens sitiens, kas patiesībā padara vēl mazāk konkurētspējīgus ārējos tirgos, kas ir pilnīgi nepieņemami," lēmumu kritizē SIA "Cemex" valdes loceklis Māris Gruzniņš.

"Kopumā būtu pareizi, ja pēc gada, proti nākamgad nogalē mēs apskatītos kā apstrādes rūpniecībā ir gājis [..] Ja gadījumā veidojas, ka apstrādes rūpniecībā pārvades izmaksas palielinās, tad šāda veida tarifu piedāvājums," piebilda AS “Latvijas finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

SPRK dati liecina, ka arī pēc tarifa grozījumiem elektrības sadales tarifi Baltijas valstīs saglabāsies visai līdzīgi, un lielākajai daļai Latvijas patērētāju sadales tarifs būs nedaudz lielāks nekā Lietuvā, bet zemāks nekā Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti