Dienas ziņas

Ventspils osta iegādājusies kuģu darbnīcas

Dienas ziņas

Policija diennakti kontrolēs ātrumu uz ceļiem

Lauksaimnieki saņem negaidīti augstus elektrības rēķinus

Lauksaimnieki prasa ministrijai skaidrojumu par negaidīti augušajiem elektrības rēķiniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz ar abonentmaksu ieviešanu par elektrības piegādi daudzās zemnieku saimniecībās elektrības rēķini pieauguši vairāk nekā trīs reizes, jo līdz ar izmaiņām “Sadales tīkls” palielinājis elektrotīkla pieslēguma jaudu. Lauksaimnieku organizācijas aicināja Ekonomikas ministrijas pārstāvjus skaidrot iemeslus šai situācijai, kas lauksaimniekiem nav ne saprotama, ne pieņemama.

Pieaugot fermās nepieciešamā elektrības pievada jaudām, kopējie rēķini piensaimniecībām mēneša laikā pieauguši par 18%, atsevišķās saimniecībās sasniedzot pat līdz 35 tūkstošiem eiro mēnesī.

Aijas Balodes saimniecībā Straupē ir vairāk nekā 200 slaucamu govju. Līdz šim viņa varējusi gan nomaksāt kredītus, gan modernizēt ražošanu, bet tagad jādomā, ko tālāk darīt. “Man ir uzbūvēta ferma pēc projekta, pirms diviem gadiem nodota ekspluatācijā ar robotiem. Un es nespēju saprast, vai man būtu jāatslēdz roboti tajā brīdī, kad es tīru kūtsmēslus, palaižu sūkņus. Tas taču nav iespējams,” saka Aija.

Līdzīgā situācijā ir arī graudkopības saimniecības.

Kaltes strādā trīs vai četrus mēnešus gadā, bet par pieslēgumu jāmaksā visus 12 mēnešus.

“Esam vienojušies, ka “Latvenergo” ir gatavi izskatīt šādus gadījumus atsevišķi. Nevar piemērot visiem uzreiz vienādi atslēgt pieslēgumus. Ja tā notiksies, tad daļu no jautājumiem mēs atrisināsim par šiem pieslēgumiem. Gadā salasās lielas summas. Mazajiem fermeriem arī jāmeklē risinājumi,” norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

Tikmēr “Sadales tīkls” skaidro, ka tam elektrotīkls ir jāuztur arī tad, ja pieslēguma jauda saimniecībā tiek izmantota neefektīvi. Uzņēmums norāda, ka rēķins par elektroenerģiju nemainās tām saimniecībām, kas elektrotīkla pieslēguma jaudu izmanto efektīvi. Lauksaimnieki interesējas, vai lēmumu par tarifu pieaugumu iespējams mainīt.

“Samazinājumu var vienreiz veikt, ir jāgroza. Tas būs grūti – lauksaimnieku valstī ir vairāki tūkstoši. Un, ja ir vairāki tūkstoši iesniegumu, mūsu sadales tīklu jaudas nav tik lielas, lai pieslēgšanas, atslēgšanas veiktu katru gadu, katru minūti, kā lauksaimnieks izdomā,” norāda Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra.

Lauksaimnieki uzskata, ka šāda lēmuma pieņemšana ir trieciens visai nozarei.”Mēs uzskatām, ka veikt vēl kādus sadārdzinājumus, kas attiecas uz elektroenerģijas padevi, šajā brīdī, kad piensaimniekiem un graudkopjiem, vispār lauksaimniekiem ir grūti, tas nav saprotami,” saka Lauksaimnieku statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode.

Elektrības cenu paaugstināšana, iespējams, jau tuvākajos mēnešos atstās iespaidu uz Latvijā ražotiem produktiem – arī to cenas celsies.

Ziņots, ka līdz ar 1.augustā stājies spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK)  apstiprinātie AS “Sadales tīkls” elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi (elektrības sadales jeb piegādes tarifi). Līdz ar to rēķinus ar līdzsvarotu tarifu struktūru un fiksētu maksu par pieslēguma nodrošinājumu mājsaimniecības un juridiskās personas saņēma septembra sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti