Polijas kravu pārvadātāji norāda uz nesamērīgu konkurenci no Ukrainas; draud bloķēt robežpunktus

Polijas kravu pārvadātāji draudējuši no novembra bloķēt visus Ukrainas robežpunktus Polijas pusē, tā protestējot pret, viņuprāt, nesamērīgo konkurenci pēc starptautisko pārvadājumu liberalizācijas starp Ukrainu un Eiropas Savienību (ES). 

Ukrainas Kopienu, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministrija otrdien publiskojusi paziņojumu, kurā norādīja, ka ir aicinājusi Poliju un Eiropas Komisiju (EK) uz kopīgu tikšanos ar visām iesaistītajām pusēm, lai risinātu jautājumus par robežpārejas punktu darbību.

Kā norādīja atbildīgais ministrs Sergejs Derkačs, ukraiņi ir saņēmuši paziņojumu par iespējamu robežas kontrolpunktu bloķēšanu no Polijas pārvadātāju puses. 

"Šādi streiki un blokādes kaitē visiem – gan Ukrainas, gan Polijas pārvadātājiem," paziņojumā presei vērtēja Derkačs.

Poļi iepriekš brīdinājuši, ka pirmā autopārvadātāju organizētā akcija varētu notikt 3. novembrī Korčovas–Krakovecas robežkontroles punkta tuvumā. Ukraiņu pārvadājumu bloķēšanas akcija plānota divu mēnešu garumā. 

Ja iepriekš poļi ierobežoja ukraiņu pārvadātāju darbu vienā robežpunktā, tad tagad draudējuši bloķēt visus robežkontroles punktus uz robežas ar Ukrainu.

Kā norādīja Ukrainas atbildīgais ministrs Derkačs, valsts ir pateicīga Polijas tautai par pastāvīgo atbalstu pilna apmēra kara laikā un ir gatava dialogam, kur būtu vienlīdz pārstāvētas abu valstu pārvadātāju intereses.

Zināms, ka tikšanās ar Eiropas Komisijas direktorātu bija plānota otrdien, bet pagaidām nav informācijas par tās rezultātiem.

Poļu pārvadātāji cita starpā pieprasīja atjaunot atļauju sistēmu Ukrainas pārvadātājiem, ziņoja vietējie mediji. 

Šā gada martā ES un Ukraina vienojās par "transporta vīzu režīma atcelšanas" pagarināšanu līdz 2024. gada 30. jūnijam. 

Pirmajā bezvīzu režīma gadā ar Eiropas Savienību divpusējo un tranzīta kravu autopārvadājumu apjoms palielinājās par vairāk nekā 50%. Ievērojami pieaudzis pārvadātāju skaits, kas šķērso ES robežu, un poļi tagad vēlas atgriezt dažādus ierobežojumus, tostarp organizēt atsevišķas e-rindas transportam, kas brauc ar ES izdotām auto reģistrācijas numurzīmēm, un tam, kam tādu nav.

Ja poļu pārvadātāji savus draudus piepildīs un bloķēs visus iebraukšanas ceļus savā pusē, sekas tam varētu būt nopietnas.

Ņemot vērā Melnās jūras daļēju blokādi, ko īsteno Krievija, un sezonālā eksporta pieaugumu – visa raža pamatā tiek izvesta pa sauszemi, taču nav informācijas par tās apmēriem.

Polija ir ļoti būtisks sadarbības partneris Ukrainai arī preču pārvadājumu jomā. Ukrainas atbildīgā ministrija pašlaik piedāvā Polijai plānu, kura ietvaros varētu pieņemt kopīgus lēmumus par robežpārejas punktu darbību, sekmējot to caurlaidības spējas un nodrošinot stabilu robežkontroles punktu darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti