Latvija saņem otro ES Atveseļošanas fonda maksājumu 336 miljonu eiro apmērā

Latvija pirmdien, 27. maijā, saņēmusi pērn decembrī pieprasīto Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda maksājumu 336 miljonu eiro apmērā, informēja Finanšu ministrija (FM). Šobrīd īstenošanā ir jau nedaudz vairāk nekā puse no plānotajiem Atveseļošanas fonda projektiem. 

FM norādīja, ka Atveseļošanas fonda finansējuma investēšanas pirmajā posmā tika sasniegti visi deviņi izvirzītie atskaites punkti un saņemts maksājums – 201 miljons eiro.

Otrajā posmā turpinājās iesākto projektu īstenošana un nākamo projektu uzsākšana, un lielai daļai projektu jau iespējams novērtēt finansējuma sniegtos ieguvumus, piemēram, tieslietu sistēmas digitalizēšanā sekmīgi ieviests E-lietas programmas pirmais posms un izveidots publisks portāls elieta.lv, klimata virzienā Saldus pašvaldībā tiek veikti skolēnu pārvadājumi ar pirmo iegādāto elektroautobusu un energoefektivitātes paaugstināšanā uzņēmējdarbībā vairāki uzņēmēji ir sekmīgi īstenojuši energoefektivitātes pasākumus un saņēmuši kapitāla atlaides kredītsaistību dzēšanai. 

FM informēja, ka

līdz 2024. gada maijam kopumā izpildīti 79 rādītāji no Latvijai noteiktajiem 229 atskaites punktiem un mērķiem.

Investīciju noteikumi ir apstiprināti par 92% no pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma, projektu atlases izsludinātas par 89% jeb 1,75 miljardiem eiro.

Vairākos darbības virzienos gan uzņēmējiem, gan pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām vēl ir iespēja pieteikt savus projektus un tos arī realizēt.

Nākamajos reformu un investēšanas posmos paredzēts paplašināt dzīvojamo fondu reģionos, izbūvējot līdz 700 zemu izmaksu īres dzīvokļus,

turpināsies valsts un reģionālas nozīmes autoceļu uzlabošana, tiks uzcelti deviņi katastrofu pārvaldības un ārkārtas reaģēšanas centri, kā arī tiks izveidoti industriālie parki katrā no reģioniem ar mērķi attīstīt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darba vietas reģionos.  

Eiropas Savienības Atveseļošanas fonds ir Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda Eiropas Savienības daudzgadu budžetam. Programmas mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

No Atveseļošanas fonda Latvijas tautsaimniecībā līdz 2026. gada beigām paredzēts investēt 1,97 miljardus eiro,

īstenojot reformas un veicot investīcijas visos sešos Atveseļošanas fonda darbības virzienos: Klimats un enerģētika (tai skaitā RePowerEU), Digitālā transformācija, Nevienlīdzības mazināšana, Ekonomikas transformācija, Veselība un Likuma vara. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti