Ar jaunu studiju un inovāciju centru Jelgavā cer stiprināt zivsaimniecības nozari

Nule kā Jelgavā atklātais Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs dos plašākas iespējas gan zivrūpniecības nozarei, gan pašai Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātei (LBTU). Tas ļaus radīt jaunus, inovatīvus produktus, kā arī apmācīt topošos pārtikas rūpniecības darbiniekus.

Ar jaunu studiju un inovāciju centru Jelgavā cer stiprināt zivsaimniecības nozari
00:00 / 02:46
Lejuplādēt

Vakuuma kuteris, iekārtas zivju sadalīšanai, kūpināšanai un apstrādei – kopskaitā 60, šīs ir tikai dažas no iespējām, kas paveras jaunajā Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrā Jelgavā. Tā atklāšanā nozares vadība un uzņēmēju pārstāvji izteica cerību, lai tie dzelži ātrāk sāk darbu, kas nestu pienesumu nozarei.

Jaunais centrs būs vieta, kur satiekas zinātne, izglītība un industrija. Tajā varēs veikt zinātniskos un praktiskos pētījumus un izstrādāt jaunus produktus. Tas esot vienīgais Baltijā, interesi par to jau izrādījuši kaimiņi. 

Jaunā centra idejas autors, LBTU universitātes vadošais pētnieks Mārtiņš Šabovics stāstīja: "Mēs šo ideju paņēmām no Eiropas, jo Eiropā ir daudz tādu centru. Iekārtas var izmantot nozares uzņēmumi, šeit ir iespēja mazos apjomos eksperimentēt. Tā ir iespēja un pienesums ne tikai nozarei Latvijā, bet pat Baltijā, jo [sākam sarunas] ar lietuviešiem, viņi ir ieinteresēti."

Pieminēšanas vērts fakts ir tas, ka centrs tapis sadarbībā ar zivrūpniecības nozari, kas ir ieinteresēta jaunu produktu radīšanā. Ar nozari pat tikusi saskaņota visu nepieciešamo iekārtu iepirkšana. 

Baltijā lielākā zivrūpniecības uzņēmuma "Karavela" līdzīpašnieks Andris Bite līdzdarbojās centra tapšanā un uzsvēra tā nepieciešamību nozarei: "[Tā ir] platforma, uz kuras veidot ko jaunu, eksperimentēt, izstrādāt un realizēt savas ambīcijas. Šodien jau tas notiek katrā uzņēmumā. Mūsu nozare ir labs piemērs, ka spējam katrs savā virtuvē, sadarbojoties starp dažādiem uzņēmumiem, pastāvīgi izstrādāt jaunus produktus un iekarot jaunus tirgus. Esam parādījuši, ka esam dzīvotspējīgi un esam vienīgā no pārtikas nozarēm Latvijā, kas ir tik eksportspējīga un atrodas veikalos visos kontinentos. Šeit būs papildu iespējas. Būs svarīgi, vai izveidosies sadarbība praktiskā līmenī, lai nepaliks dzelži par dzelžiem un mēs katrs savā virtuvē."

Arī Engures uzņēmuma "Unda" vadītājs Artūrs Bubišs centra atklāšanā pauda, ka Engurē ir daudz ideju, ko vēl varētu radīt, lai kāpinātu eksportu. Bubišs priecājas, ka tagad būs vieta, kur to darīt.

Abu pušu sadarbība veicināšot gan inovāciju ieviešanu, gan konkurētspējas paaugstināšanu nozarē.

Darba process pielāgots arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. 

Kopumā jaunā centra izveidē ieguldīti 2,8 miljoni eiro no Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti