Grūtībās nonākušās Šveices bankas «Credit Suisse» akcijas kāpj; to varētu pārņemt konkurente

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šveices bankas "Credit Suisse" akciju vērtība ceturtdien kāpusi par 40% pēc tam, kad banka paziņoja par 50 miljardu franku (aptuveni 51 miljarda eiro) aizņemšanos no valsts centrālās bankas. Tikmēr analītiķi pieļāvuši, ka bankas nepatikšanas, visticamāk, beigsies ar to, ka kredītiestādi pārņems tās konkurente – lielākā Šveices banka "UBS Group AG".

ĪSUMĀ:

  • Pēc ziņas par 51 miljarda eiro aizņēmumu no centrālās bankas "Credit Suisse" akciju vērtība kāpusi par 40%.
  • Tiek pieļauts, ka uzticība bankai var netikt pilnībā atjaunota tikai ar tās likviditātes nodrošināšanu.  
  • Analītiķi: vēl ir neskaidrības, kā banka darbosies tālāk.
  • Par situāciju spriedīs Šveices valdība.
  • Analītiķi pieļauj: banku varētu pārņemt tās konkurente, lielākā Šveices banka "UBS Group AG".

Šveices otru lielāko banku "Credit Suisse" nedienas vajājušas jau ilgu laiku, banka šobrīd īsteno vērienīgu restrukturizāciju, tomēr akciju cenu straujš kritums noveda pie lēmuma aizņemties no valsts centrālās bankas līdz 50 miljardiem Šveices fanku.

Šis aizdevums atbalstīs bankas pamata biznesu un klientus, un banka uzsvērusi, ka tās rīcība demonstrē izlēmību un tā turpina pārveides procesus.

Tiek norādīts, ka bankas galvenais izaicinājums ir rentabilitāte.

Tādēļ uzticība bankai var netikt pilnībā atjaunota tikai ar tās likviditātes nodrošināšanu.  

"Savā ziņā tas jau bija gaidāms, un "Credit Suisse" ir cietusi no daudzām problēmām. Var teikt – pašnodarīta posta," atzina finanšu pakalpojuma uzņēmuma "Morningstar" pārstāvis Johans Šolcs.

"Tas sniedzas atpakaļ vēl līdz 2021. gada martam, kad bankrotēja Lielbritānijas finanšu uzņēmums "Greensill Capital". Banka ir zem spiediena jau kādu laiku, un tas izgaismojās arī pagājušā gada noslēgumā. Vairākkārt ir izskanējušas bažas no bankas klientiem un finansējuma nodrošinātājiem, un pārliecības līmenis bankā ir bijis zems. Bankas dzīvotspēja rada bažas, un nākamais gads būs zaudējumu gads un, visticamāk, zaudējumu apmērs būs tāds, ka kapitāla pietiekamība būs apdraudēta," norādīja Šolcs.

Taču pēc paziņojuma par aizņēmumu no centrālās bankas šobrīd "Credit Suisse" akciju vērtība pieaugusi par vairāk nekā 40%.

Analītiķi norāda, ka vēl ir vairākas neskaidrības, kā banka darbosies tālāk, un tas varētu izgaismoties nākamajās dienās.

Tikmēr Šveices Federālā padome ceturtdien ieplānojusi īpašu tikšanos par situāciju bankā. Padomei regulārā sanāksme bija paredzēta piektdien. Nav gan zināms, vai sanāksmē ceturtdien tiks pieņemti kādi lēmumi.

Daži analītiķi pieļauj, ka bankas nedienas varētu beigties ar tās pārņemšanu un to varētu īstenot tās konkurente, lielākā Šveices banka "UBS Group AG".

Šāds scenārijs iepriekš jau esot apspriests starp "Credit Suisse" un Šveices centrālo banku.

KONTEKSTS:

"Credit Suisse" ir viena no 30 bankām pasaulē, kas ir pārāk lielas, lai ļautu tām bankrotēt. Pērn tai bija lielākie zaudējumi kopš 2008. gada finanšu krīzes – 7,5 miljardi eiro, bankas akciju vērtība kritusies, tās liels akcionārs atteicās papildus investēt bankā.

Ceturtdien "Credit Suisse" paziņoja, ka no centrālās bankas aizņemsies līdz 51,4 miljardiem eiro.  

Analītiķi mierina, ka banku sektorā nav gaidāma krīze kā 2008. gadā.  Izskan arī viedokļi, ka banku nedienās vainojama gan procentu likmju celšana, gan nepietiekama regulatoru uzraudzība un paļaušanās, ka bankas sevi pašas lielā mērā var regulēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti