Davosā pirmajā dienā uzmanības centrā Ukrainas un Ķīnas augstāko amatpersonu uzrunas

Otrdien Davosā ar vairākām diskusijām un vairāku augsta līmeņa amatpersonu ierašanos sākas Pasaules ekonomikas forums. Uzmanības centrā pasaules ekonomika un to ietekmējošie ģeopolitiskie satricinājumi – karš Ukrainā un Gazas joslā. Tāpat politiķi, eksperti un ekonomikas nozares pārstāvji pārrunās klimata pārmaiņu, dezinformācijas, mākslīgā intelekta un citus jautājumus.

Forums formāli sākās pirmdien ar dažiem ievadpasākumiem, bet taču otrdien ir pirmā galveno diskusiju diena. Davosā viesosies aptuveni 60 valstu un valdību vadītāji. Gaidāmas vairākas publiskās diskusijas – gan par klimata pārmaiņām un enerģētiku, gan mākslīgo intelektu, gan par trauslo ģeopolitisko situāciju pasaulē, kas neapšaubāmi ietekmē tirdzniecību un valstu ekonomikas. 

Daudzus joprojām satrauc dzīves dārdzība un augstās procentu likmes. Tādēļ no Eiropas Centrālās bankas tiek gaidīti signāli par to, kad procentu likmes varētu tikt samazinātas. Vācijas "Bundesbank" prezidents un Eiropas Centrālās bankas padomes loceklis Joahims Nāgels uzsvēra, ka nevēlas spekulēt par konkrētu samazinājuma sākumu.

"Es domāju, ka vēl ir pāragri runāt par samazinājumu. Domāju, ka inflācija joprojām ir augstāka. Sagaidām, ka inflācijas apmērs šogad būs puse no tā, kāds tas bija pērn, bet joprojām tā ir augsta. Tādēļ runas par samazinājumu ir pāragras. Mēs vēlamies sagaidīt datus un lemt no sanāksmes uz sanāksmi. Decembrī inflācija bija virs 3% un mūsu mērķis ir 2%. Varbūt varam gaidīt līdz vasarai, bet negribu spekulēt. Un jāatceras, ka mēs dzīvojam ļoti neskaidrā pasaulē, 2024. gadā būs daudz izaicinājumu, kam būs ietekme uz monetāro politiku," sacīja Nāgels.

Forumā otrdien uzstāsies arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kā arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. 

Bet lielākā uzmanība otrdien tiks pievērsta Ukrainai un Ķīnai. Davosā ieradies Ķīnas premjers Li Cjans. Viņš ir augstākā Ķīnas amatpersona, kas apmeklē Davosu kopš prezidenta Sji Dzjiņpina 2017. gadā.

Li teiks arī uzrunu, un, ņemot vērā tikko aizvadītās vēlēšanas Taivānā, kas beidzās ar Pekinai netīkamu iznākumu, Li vārdiem tiks pievērsta pastiprināta uzmanība. Ķīna uz forumu ved līdzi plašu delegāciju, kuras sastāvā ir tirdzniecības ministrs, Ķīnas Tautas bankas vadītājs un augsta ranga pārstāvji no citām ministrijām. Vēl nav skaidrs, vai kāds no Ķīnas delegācijas tiksies ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.

Nav arī skaidrs, vai Li pirmdien ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš jau bija ieradies Šveicē un tikās ar šīs valsts politiķiem. Pirms Davosas foruma Zelenskis paziņoja, ka aicinājis Šveici rīkot pasaules līderu augsta ranga miera samitu par Krievijas pilna mēroga kara izbeigšanu. Šāds samits notiktu bez Krievijas, bet par tā norises laiku ziņu vēl nav. Zelenskis gan vēlētos, lai šādā samitā piedalītos tā dēvēto globālo dienvidu valstis un arī Ķīna.

Ukraina būs otra valsts, kurai būs pievērsta pastiprināta uzmanība, jo Kijiva cenšas nodrošināt no sabiedrotajām valstīm un dažādām institūcijām plašāku atbalstu – militāru un finansiālu.

Šī arī ir vieta, kur turpināt pārliecināt skeptiskās vai neitrālās valstis sākt atbalstīt Ukrainu vai sākt vērsties pret Krieviju.

Skaidrs, ka sarunas forumā nav tikai publiskas. Notiks arī slēgtas diskusijas par dažādiem jautājumiem starp dažādām valstīm, kā arī divpusējas tikšanās. 

Piemēram, Zelenskis varētu Davosā tikties ar amerikāņiem, kuri joprojām nav vienojušies par atbalsta paketi Ukrainai. Tāpat Ukrainas līderis varētu tikties ar augsta ranga biznesa cilvēkiem, piemēram, ASV bankas "JP Morgan" vadītāju Džeimiju Daimonu, kā arī ar Eiropas Komisijas prezidenti, lai runātu par finansiālo atbalstu. 

Tas ir nepieciešams gan tāpēc, lai nodrošinātu ikdienas tēriņu segšanu valsts normālai funkcionēšanai, gan arī Ukrainas rekonstrukcijai nepieciešamo finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti