Inovatīviem uzņēmumiem veidos «zaļo koridoru» birokrātijai projektu īstenošanā

Lai veicinātu uz eksportu orientētas investīcijas un nodrošinātu vidi jaunu produktu, tehnoloģiju un pakalpojumu attīstībai, Saeima ceturtdien, 14. martā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamu atzīto likumprojektu inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalstam, kas paredz veidot tā dēvēto "zaļo koridoru", lai saīsinātu administratīvos procesus projektu īstenošanai.

Inovatīviem uzņēmumiem veidos «zaļo koridoru» birokrātijai projektu īstenošanā
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie") jau iepriekš uzsvēra nepieciešamību mazināt administratīvo slogu, tostarp paredzot speciālu – atvieglotu – regulatīvu vidi uzņēmējdarbības veicināšanai un jaunu investoru piesaistei. Tāpat komisijas priekšsēdētāja aicināja maksimāli novērst birokrātiskos šķēršļus.

Prioritārs projekts šī likuma izpratnē ir investīciju piesaisti vai eksportspēju veicinošs projekts, kas sekmē attīstības plānošanas dokumentos, nacionālās industriālās politikas vai digitālās transformācijas politikas jomā noteikto mērķu sasniegšanu vai veicina tādu tirgus nepilnību novēršanu, kas kavē šo mērķu efektīvu sasniegšanu.

Likumā noteiktas sekojošas prioritāro projektu jomas: 

  • zināšanu ietilpīga bioekonomika;
  • biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;
  • fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;
  • viedā enerģētika, mobilitāte un neto nulles emisiju tehnoloģijas;
  • informācijas un komunikācijas tehnoloģijas;
  • būvniecība, transports vai loģistika, ja projekts ir saistīts ar pakalpojumu un infrastruktūras nodrošināšanu iepriekšminētajās jomās;
  • tūrisms un starptautiski pasākumi;
  • zemas īres dzīvojamo mājokļu un sociālo mājokļu būvniecība;
  • drošība un aizsardzība;
  • starptautisko biznesa pakalpojumu centru darbības nodrošināšana un pakalpojumu sniegšana;
  • projekti, kuru ietvaros iepriekšējā pārskata gada vidējais darbinieku atalgojums nav mazāks kā Eiropas Savienības iepriekšējā pārskata gada vidējais darbinieku atalgojums.

Tāpat likums noteic atbalsta pasākumus, tostarp "zaļā koridora" pieeju, uzņēmējdarbības atbalstam prioritārajās jomās. "Zaļā koridora" koncepcija saīsina administratīvos procesus investīciju projektu īstenošanai, piemēram, ļaujot saņemt būvatļauju vai citus nepieciešamos valsts pārvaldes pakalpojumus īsākā termiņā, un samazināt laiku, lai saņemtu dažādas atļaujas un saskaņojumus valsts iestādēs, iepriekš uzsvēra deputāti. Likumā noteikts, ka prioritāros projektus izvērtē prioritārā kārtībā un termiņā, kas ir vismaz divas reizes īsāks nekā ierasti, nemainot maksas par pakalpojumu nosacījumus.

Prioritāro projektu kvalifikācijas kritērijus, iesniegšanas un izvērtēšanas kārtību, pieejamā finansējuma apmēru, kā arī citus nosacījumus un institūciju, kas nodrošinās vienu kontaktpunktu prioritāro projektu apkalpošanai, noteiks Ministru kabinets.

Likuma autori Ekonomikas ministrija iepriekš norādīja, ka līdz šim līdzīgs atbalsts uzņēmējiem tika paredzēts Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā un saistītajos Ministru kabineta noteikumos. No 2021. gada marta līdz pagājušā gada beigām apstiprināti projekti ar kopējo pienesumu tautsaimniecībā vairāk nekā 308 miljonu eiro apmērā un radītas vairāk nekā 1150 darba vietas. Ņemot vērā "zaļā koridora" lomu Latvijas investīciju vides un konkurētspējas uzlabošanā, likumprojekts paredz nodrošināt tam pastāvīgu regulējumu, pauduši likumprojekta autori.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Dalies ar savu pieredzi, piesaki nejēdzīgo procedūru “Birokrātijas balvai ’24”!

* Informācija nebūs publiska, bet, ja vēlaties, norādiet kontaktinformāciju, lai sabiedrisko mediju žurnālisti varētu sazināties ar Jums, lai veidotu stāstu par pieteikto problēmu.

Nosūtīts!

Ziņojums tiks publicēts tuvākajā laikā, pēc datu pārbaudes

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti