Mazo veikalu īpašnieki neapmierināti ar depozīta sistēmas prasībām

2022. gada februārī Latvijā tika ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Šobrīd vismaz reizi mēnesī vai biežāk depozīta iepakojumus nodod jau 80% iedzīvotāju, kas ir par 9 procentpunktiem vairāk nekā pērn, bet kopumā depozīta sistēmu izmanto 94% Latvijas mājsaimniecību. Tā liecina uzņēmuma "Depozīta iepakojuma operators" jaunākais pētījums.

Mazo veikalu īpašnieki neapmierināti ar depozīta sistēmas prasībām
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

Neapmierināti ar depozīta sistēmu joprojām ir mazo veikalu īpašnieki, bet atzīst – ja veikalā netiek pieņemts depozīta iepakojums, pircēji priekšroku dod veikaliem, kur dzērienu iepakojumu pieņem.

Palielina taromātu skaitu un jaudu

SIA "Depozīta iepakojuma operators" loģistikas un infrastruktūras direktors Gatis Galejs vērtē, ka depozīta dzērienu iepakojuma nodošana Latvijā jau kļuvusi par paradumu un katrs Latvijas iedzīvotājs nodevis taromātā vidēji 300 dzēriena iepakojumus. Galvenais iemesls, protams ir iespēja atgūt depozīta maksu – 10 centus, bet iedzīvotājiem svarīga ir arī tīra apkārtējā vide.

"Mēs papildus esam uzlikuši 304 jaunus taromātus sistēmā, un tas nozīmē, ka sistēma ar katru dienu kļūst aizvien pieejamāka.

Mainām no mazākas jaudas taromātiem uz lielākas jaudas taromātiem, kur mēs redzam, ka pieprasījums ir pieaudzis," stāsta Galejs.

"Mēs esam arī uzstādījuši pirmo Latvijā beramtaromātu, respektīvi, tas ir lielas jaudas taromāts, nav pa vienam iepakojumam jāievieto, bet saber līdz simts iepakojumiem, aizver ciet vāku un tad novēro tālāk, kā iepakojumu taromāts pats saskaita. Viens ir Rīgas labajā krastā, un otru mēs plānojam arī Rīgas otrā pusē, kreisajā krastā uzstādīt."

Būs vēl viens mērķis ziedojumiem

Kopš pērnā gada decembra, nododot dzēriena iepakojumu taromātā, depozītu var arī ziedot kādam no trim labdarības mērķiem.

"Tie ir jau ir vairāk kā 300 000 eiro, ko mums izdevies novirzīt dažādiem ziedojuma mērķiem. Viens no tiem ir palīdzība senioriem, otrs ir palīdzība Ukrainas bērniem Latvijā, un trešais, vispopulārākais, ir patversmju dzīvnieku virziens.

Decembrī mēs pievienosim vēl vienu labdarības mērķi, kas būs paredzēts smagi slimu bērnu rehabilitācijai un ārstēšanai.

Ļoti ceram arī uz depozīta sistēmas lietotāju atsaucību un atbalstu šim jaunajam projektam."

Papildu pienākumi pārdevējai

Depozīta iepakojums jāpieņem lauku veikalos, kuru platība ir vismaz 60 kvadrātmetri. Veikalu tīkla "Lats" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis stāsta, ka viņa pārziņā ir vairāk nekā 480 veikali, no tiem 70% ir tieši mazie veikali.

Tirgotājus neapmierina gan 2,5 centi, ko šobrīd maksā par dzēriena iepakojuma pieņemšanu, gan tas, ka mazajos veikalos pārdevējai jāveic papildu darbs.

"Ja cilvēks apkalpo pie letes, ir viens pārdevējs, un tad atnes taru, viņam ir jāiet to pieņemt, tas parasti notiek manuāli. Tas ļoti sarežģī darbu, uzlika papildu slogu šiem veikaliem, un atsevišķi veikali aizvērās ciet tikai šīs prasības dēļ.

Gājām ar priekšlikumu uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) palielināt šo obligātās taras pieņemšanas platību veikalos laukos no 200 kvadrātmetriem.

Tas bija iesniegts pie iepriekšējā ministra VARAM un, ja par to nerunā, tas nenozīmē, ka tā problēma atrisināta.

Vienkārši veikalnieki sakoduši zobus, vismaz "Latā", un šo sistēmu izmanto, jo savādāk, ja nepieņemsi taru pēc likuma, tev ir 10 000 eiro sods."

Okmanis arī stāsta, ka pilsētās mazajiem veikaliem depozīta iepakojums nav jāpieņem, bet iedzīvotāji dzēriena iepakojumu nes uz lielveikaliem, un, tā kā čeku par nodoto iepakojumu var atprečot lielveikalā, iedzīvotāji retāk apmeklē mazos veikalus.

Pircēji balso ar maciņu

Līdzīgas tendences novērojis arī Galejs, kurš stāsta, ka ir mazie veikali, kas paši piesakās pieņemt depozīta iepakojumus.

"Ja ministrija nolemtu, ka veikala platībai, no kādas jāsāk pieņemt depozīta tara, jābūt lielākai, tad šis pakalpojums kļūtu ievērojami ierobežots daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Laukos principā vairs nevarēs nodot depozīta iepakojumu, jo neviens veikals nepieņems.

Šeit katram veikalam jāizvērtē, kas tam ir būtiski – ja katrs piektais pircējs aiziet uz citu veikalu vai tomēr veikals gatavs nodrošināt, jo tas ir kā pakalpojums.

Pircējiem tas ir vajadzīgs, jo viņi grib atpakaļ savus 10 centus, un, ja attiecīgais veikals to nenodrošina, tad viņi iet citur."

Eiropā ir valstis, piemēram, Somija un Dānija, kur depozīta iepakojums obligāti jāpieņem visiem mazumtirgotājiem, savukārt Zviedrijā un Nīderlandē tirgotāji to dara brīvprātīgi, jo tiem nav juridiska pienākuma pieņemt taru.

KONTEKSTS:

2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus, un tā sāka darboties 2022. gada februārī. Konkursā nolēma sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt SIA "Depozīta iepakojuma operators". Depozīta sistēmā var nodot tikai pudeles, kuras iegādātas ar Latvijas depozīta sistēmas marķējumu.

Pirmajā gadā, kopš Latvijā ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, depozīta pieņemšanas vietās kopumā tika savākti ap 250 miljoni dažādu iepakojumu, kas ir 68% no gada laikā kopumā tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti