Teātra kritiķes: Viesrežisoru skats uz Raini - sezonas galvenā intriga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galvenā intriga jaunajā sezonā Latvijas teātros ir saistībā ar Raiņa un Aspazijas jubileju topošie iestudējumi, īpaši tie, kurus iestudē viesrežisori, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Labrīt!” atzīst Teātra kritiķes – portāla „Kroders.lv” galvenā redaktore Līga Ulberte un „Teātra Vēstneša” galvenā redaktore Edīte Tišheizere.

 „Mani gluži subjektīvi interesē, kas notiks ar izslavēto Raiņa un Aspazijas gadu, jo faktiski visi teātri kaut ko šajā sakarā piedāvā, un vispār tās kampaņas par godu tā vai cita dižgara jubilejai ir strīdīgas, jo varētu šķist, ka par Raini vajadzētu atcerēties biežāk nekā viņa apaļajās jubilejās,” norāda Līga Ulberte. Pēc kritiķes domām, tomēr labi, ka tāda kampaņa ir.

Arī „Teātra Vēstneša” galvenajai redaktorei Edītei Tišheizerei Raiņa un Aspazijas jubilejas aktivitātes Latvijas teātros šķiet interesantākais, kas gaidāms jaunajā sezonā. Teātra eksperte skaidro, ka Raiņa dramaturģijas iestudēšanai jāmeklē jauni ceļi. Liepājas teātris to mēģina darīt bez vārdiem un tas Tišheizerei šķiet intriģējoši.

Kā iepriekš vēstīts, Liepājas teātris jauno sezonu atklās 12.septembrī ar pirmizrādi – Raiņa "Induļa un Ārijas" iestudējumu bez vārdiem

Intriga jau ir tas, ka tieši ārpusnieki mēģina ieraudzīt Raini kā vienu no miljoniem pasaules dramaturgu, nevis kā vienīgo lielo klasiķi,” uzsver Tišheizere, pieminot Kirilu Serebreņņikovu.

„Interesantākie precedenti saistās tieši ar to, kā šie ārpusnieki paskatās uz mūsu nacionālo klasiku,” piebilst Ulberte.

Viena no sezonas intrigām varētu būt krievu režisora Kirila Serebreņikova izrāde par Raini Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Intriģējoša teātra ekspertēm šķiet arī jauno režisoru ienākšana teātrī un scenogrāfu pievēršanās režijai.

Jau vēstīts, ka latviešu literatūras klasika, akcentējot arī Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadu, ieņem nozīmīgu vietu vairāku teātru repertuārā šajā sezonā, bet netrūks arī latviešu dramaturģijas jaundarbu un pasaules klasikas - no „Romeo un Džuljetas” līdz „12 krēsliem” un no „Sniega karalienes” līdz „Bovarī kundzei”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti