Latvijas teātros gaidāma spraiga, kopdarbiem un debijām bagāta sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ļoti spraiga, ar neparastiem kopdarbiem un intriģējošām debijām bagāta - tā īsumā varētu raksturot gaidāmo sezonu Latvijas teātros. Daži valsts teātri jau augustā pulcē skatītājus uz viesizrādēm, bet citi priekškaru gatavojas vērt septembrī. Vairāku teātru repertuārā šajā sezonā nozīmīgu vietu ieņem latviešu literatūras klasika, akcentējot arī Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadu, bet netrūks arī latviešu dramaturģijas jaundarbu un pasaules klasikas - no „Romeo un Džuljetas” līdz „12 krēsliem” un no „Sniega karalienes” līdz „Bovarī kundzei”.

Pirmais savas jaunās sezonas kārtis šovasar atklāja Nacionālais teātris, kas trīs spēles laukumos ieplānojis 14 jauniestudējumu. Sezonu sāks jaunās dramaturģes Agneses Rutkēvičas „Mans nabaga tēvs” Elmāra Seņkova režijā, bet viena no sezonas intrigām varētu būt krievu režisora Kirila Serebreņikova iestudētā izrāde par Raini. Lielajā zālē izrādes veidos arī Indra Roga, Ģirts Ēcis, Edmunds Freibergs un režisors no Polijas Andžejs Bubeņs. Bet mazajos laukumos tuvākās izrādes gaidāmas Dāvim Auškāpam, kas iestudēs Vladimira Majakovska „Blakti”, savukārt Mihaila Bulgakova „Jaunā ārsta piezīmēm” režiju veidos aktieri Kaspars Zvīgulis un Jānis Vimba.

Jaunajā Rīgas teātrī pēc sezonas pārtraukuma atkal iestudēs teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Viņš izvēlējies uzvest Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova "Divpadsmit krēslus". No septiņiem teātra jauniestudējumiem četri būs krievu autoru darbi: Gatis Šmits iestudēs Tolstoja „Tumsas varu”, Boriss Frumins - Vampilova „Provinces anekdotes”, bet Vladislavs Nastavševs turpinās Mihaila Kuzmina „Peldošos - ceļojošos”. Alvis Hermanis uzskata - pašlaik vairāk nekā jebkad jāizpēta „noslēpumainā krievu dvēsele”.

Jaunajā Rīgas teātrī šosezon iestudēs arī Viesturs Meikšāns un Maija Apine, bet Māras Ķimeles pārziņā būs izrāde - pētījums par latviešu literāti Aspaziju, kuru atveidos Baiba Broka.

Ļoti latvisku sezonu savukārt sola Valmieras teātris. Turklāt - nebijis gadījums - 11 jauniestudējumu vidū būs trīs dramaturga Laura Gundara lugas. Ar vienu no tām - „Vienādas asinis” - režijā debitēs pazīstamais scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Jānim Cimzem veltītu Gundara lugu iestudēs Varis Brasla, bet Reinis Suhanovs ar Gundara palīdzību iecerējis radīt lugu bez vārdiem. Repertuārā intriģē arī tādi nosaukumi kā, piemēram, Šekspīra „Romeo un Džuljeta” un Annas Brigaderes „Maija un Paija”.

Dailes teātris visus sezonas plānus atklās septembrī, bet jau pašlaik zināms, ka Lielajā zālē izrādes veidos trīs viesrežisori, kas teātrī strādājuši arī iepriekš - Aleksandrs Morfovs no Bulgārijas iestudēs Kena Kīzija „Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu”, Lī Hola „Vakariņas ar Elvisu” ir Anglijā dzīvojošā režisora Jana Villema van den Bosa pārziņā, bet Gistava Flobēra „Bovarī kundze” būs skatāma lietuvieša Rolanda Atkočūna režijā. Sezonu atklās Lauras Grozas-Ķiberes veidotā izrāde bērniem - Džeimsa Metjū Berija „Pīters Pens”, bet teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers iestudēs krievu klasiku - Maksima Gorkija „Saules bērnus”.

Intrigu par jauno sezonu līdz nākamajai nedēļai saglabā arī Liepājas teātris, kas, gatavojoties Raiņa 150. jubilejai, sezonu atklās ar vēl nebijušu iestudējumu - kustību izrādi „Indulis un Ārija” krievu horeogrāfa un režisora Sergeja Zemļanska vadībā. Līdzās viņam Liepājā atgriezīsies arī cits krievu režisors Konstantīns Bogomolovs, bet pirmo reizi ar liepājniekiem strādās Jans Villems van den Boss, piedāvājot Ernesta Teodora Amadeja Hofmaņa darbu „Zelta pods”. Divas izrādes arī šosezon Liepājā būs Džilindžera pārziņā, sadarbība turpināsies arī ar Dailes teātra režisori Lauru Grozu-Ķiberi.

Daugavpils teātris savus plānus atklājis līdz janvārim, tur Gerogija Surkova režijā top Buņina „Tumšās alejas” krievu valodā, Oļegs Šapošņikovs iestudēs Blaumaņa „Īsu pamācību mīlēšanā” un mūziklu bērniem „Leo - mazais lauva”, teātrī strādās arī režisori Juris Jonelis, Ivars Lūsis un viese no Polijas Lucina Sosnovska.

Rīgas Krievu teātris, kas sezonu sāks ar jaunu aktieru kursu štatā, sezonas pirmajā pusē piedāvās džeza komēdiju pēc gruzīnu klasiķa Avksentija Cagareli lugas „Hanuma” motīviem, ko iestudē krievu režisore un horeogrāfe Alla Sigalova. Ar Mihaila Gruzdova iestudēto Māršas Normenas lugu Rīgas Krievu teātris oktobrī atklās jaunu Eksperimentālo skatuvi. Lielajā zālē tiks iestudēta Mihaila Ļermontova luga „Kņaze Meri” un Hansa Kristiana Andersena „Sniega karaliene”.

Savukārt Latvijas Leļļu teātris piedāvās piecus jaunus iestudējumus latviešu trupā, tostarp „Emīls un Berlīnes zēni” un „Septiņi kazlēni un vilks”, un četrus iestudējumus krievu trupā, tostarp „Neglītais pīlēns” un „Makss un Morics”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti