Rīta Panorāma

Intervija ar Arni Cimdaru

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Didzi Šmitu

Intervija ar Herbertu Laukšteinu

Liepājas teātra direktors: Jaunā sezona būs ambicioza

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Es domāju, ka sezona būs ambicioza. Nav neviena izteikta kases gabala, bet ikviens jauniestudējums ir uzstādījis teātrim labus mērķus - taisni kā māksla," pirms jaunās sezonas saka Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Lai arī Liepājas teātris savu 108. sezonu uzsāks tikai septembrī, augustā, kā ierasts, liepājnieki viesosies Dailes teātrī, šogad uz Rīgu vedot mūziklu "Pūt, vējiņi!", kas būs skatāms 6., 7. un 8.augustā.

Liepājas teātra izrāde "Pūt, vējiņi!" Rīgā būs skatāma nebūt ne pirmo reizi, tomēr pieprasījums arvien ir augsts. "Pirmkārt, tas ir labs latviešu stāsts. Otrkārt, tur ir brīnišķīgs komponists - Kārlis Lācis ir uzrakstījis brīnišķīgu mūziku, treškārt, brīnišķīgais Liepājas teātris," izrādes veiksmes stāstu pamato Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Izrādi, kura nu jau iekļauta Liepājas teātra Zelta fondā, Liepājas teātrī 2011.gadā iestudēja režisors Dž.Dž. Džilindžers, savukārt Raiņa lugai jaunu skanējumu piešķīra Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs un Evita Mamaja. Šo triju gadu laikā to iemīļojuši visas Latvijas skatītāji - izrāde nospēlēta jau vairāk nekā 50 reižu un to noskatījušies vairāk nekā 35 000 cilvēku. Iestudējums tika atzīts arī par 2011./2012.gada labāko Gada muzikālo izrādi un saņēma Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvu "Kilograms kultūras 2011" nominācijā "Teātris".

Sarunā "Rīta Panorāmā" Herberts Laukšteins atklāj, ka ilgstoši meklējis radošo komandu, kas latviešu klasiku spētu ietērpt mūsdienīgā izskatā: "Vairāk nekā piecus gadus es staigāju ar šo stāstu padusē pie viena, otrā, trešā komponista, kamēr mēs satikāmies labā kompānijā - Džilindžers, Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs, Evita Mamaja. Radās šis darbs. Manuprāt, tas ir izdevies ļoti labi. Tas ir mūsdienīgs stāsts, jauni cilvēki piedalās, jauni cilvēki ir radījuši šo izrādi. Pieprasījums ir tikai pierādījums tam."

Lai arī oficiāli Liepājas teātra jaunā sezona ar pirmizrādi versijai bez vārdiem "Indulis un Ārija" tiks atklāta 12.septembrī, aktieriem darbs jau ir sācies - sezonas ieskaņā jūlija beigās ar izrādi "Piafa" teātris piedalījās Cēsu mākslas festivālā, bet tagad teātris viesojas Rīgā. Savukārt svētdien, 10.augustā, kā jau vēstījām, Liepājas teātrī notiks atvērtā teātra diena, kad apmeklētāji varēs redzēt to dzīvi, kas ikdienā notiek aiz priekškara.

"Mēs esam sākuši darbu, notiek mēģinājumi nākošajam stāstam - Latvijas leģendai, ko Rainis ir apstrādājis, tas ir "Indulis un Ārija"," stāsta Herberts Laukšteins.

Izrādes "Indulis un Ārija" iestudēšanai Liepājas teātris ir pieaicinājis arī teātra profesionāļus no Krievijas. Par to Liepājas teātra direktors saka: "Tā ir viena no jaudīgākajām latviešu leģendām, kur ir brīnišķīgs mīlas stāsts, bet kur ir arī savstarpējas attiecības starp tautām. Šis būs savdabīgs stāsts, kā režisors ir nosaucis, versija bez vārdiem."

Topošās izrādes režisors gan nevēlējies to dēvēt par dejas vai kustības izrādi, tāpēc par labāko atzinuši definīciju "versija bez vārdiem". Jautāts, vai šāda eksperimentēšana ar klasiku nebiedē, Liepājas teātra direktors saka: "Drosmīgiem pieder pasaule."

Runājot par jauno aktieru kursu, kuri izskolojušies Lietuvā un kuri tagad strādā Liepājas teātrī, Herberts Laukšteins norāda: "Tas ir nebijis gadījums un tas ir arī veiksmīgs gadījums. Teātris top no paša pirmā brīža - tad, kad sanāk kopā talantīgi cilvēki un mācās teātri. Tas ir šis gadījums. Tā viņi četrus gadus pavadīja Klaipēdas Universitātē, talantīgu pedagogu vadībā viņi kļuva par teātri jau tur un kā komanda tika paņemti Liepājas teātrī. Tā ir tā lielākā vērtība."

Savukārt par nākamo aktieru paaudzi Liepājas teātra direktors saka: "Domāts tiek, bet vēl nav konkrētas versijas, kā to tālāk darīt. Vienu es zinu skaidri - viņi noteikti netiks apmācīti Rīgā. Šķiet, ir trīs reizes mēģināts Liepājas teātrim apmācīt jauniešus Rīgā, bet viņi nav Liepājas teātrī."

Jautāts, vai Latvijas vide kopumā jaunajiem aktieriem ir draudzīga, Herberts Laukšteins norāda: "Domāju, ka ir ļoti laba vide Latvijas teātrī. Ja vēl arī šī talantīgā vide tiktu novērtēta no valsts puses, tad jau būtu pavisam jauki."

Pirms sešiem gadiem Liepājas teātris bija nonācis smagā finansiālā situācijā, arī šajā pavasarī bija bažas par ekonomiskām problēmām. Tomēr teātra direktors norāda - Liepājas teātris ir Latvijā vienīgais pašvaldības atbalstītais teātris un, kamēr tā tas būs, satraukumam nav pamata.

Vislielākais paldies Liepājas pilsētas vadībai, kura ir vienīgā pilsēta Latvijā, kurai ir savs teātris un kura atbalsta un uz kuras pleciem finansiāli gulstas tāds diezgan nopietns veidojums kā teātris. Pirms pieciem, sešiem gadiem teātrim bija ļoti smaga situācija, bet pa šiem pieciem gadiem teātris ir nonācis labā sabiedrības un teātru speciālistu uzmanībā. Pašreiz nav iemesla satraukties, jo mēs esam uzsākuši arī starptautisko darbību," stāsta Herberts Laukšteins.

Pavasarī Liepājas teātris viesojies divos lielos festivālos Austrijā un Polijā, arī oktobrī teātris dosies uz nākamo festivālu. Dialogi ar teātra festivāliem ir uzsākti un tie turpinās.

"Liepājā ir tāds bēdīgāks notikums, ka pagājušajā gadā "Liepājas metalurgs" bankrotēja, līdz ar to pilsētai ir zināma spriedze, bet mēs risinām finansiālo atbalstu, es ceru, ka atkal būs pozitīvs lēmums pilsētas domē par Liepājas teātra finansējumu," skaidro Herberts Laukšteins.

Mākslinieciski Liepājas teātris šajā sezonā ir uzstādījis ambiciozu latiņu. Jautāts, kā rast kompromisu starp mākslu un komerciju, Herberts Laukšteins saka: "Mēs esam ielikuši labus pamatus iepriekšējās sezonās, ejot pretī publikai. Piemēram, pagājušo sezonu mēs pabeidzām ar vislabākajiem rādītājiem publikas un zāles piepildījuma ziņā. Pie 90 procentiem piepildīta zāle - tas ir ļoti labs rādītājs. Publika mūs ir iemīļojusi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti