Kultūras ziņas

Krodera ābele dodas uz Valmieru

Kultūras ziņas

Nacionālais teātris gatavojas jaunām pirmizrādēm

Valmieras vasaras teātra festivāls

Sācies Valmieras vasaras teātra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

7. augustā sācies un līdz svētdienas vakaram turpināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, kurš var lepoties, ka tā programmu veido īpaši festivālam radīti darbi. Festivāla īpašo gaisotni veido fakts, ka katru gadu izrādes notiek Valmieras pilsētvidē dažādās vietās, atklājot neierastus skatupuktus gan uz pilsētu, gan teātra formu un valodu.

Covid-19 pandēmija šovasar ietekmējusi visus kultūras pasākumus, taču Valmieras vasaras teātra festivāla veidotāji jau aprīlī paziņoja, ka festivāls šogad notiks, neatkarīgi no pulcēšanās ierobežojumiem.

“kaut tie būtu 5 vai 10 skatītāji, jo radošu procesu sevišķi augošam festivālam apturēt nedrīkst,” norāda festivāla direktors Reinis Suhanovs.

Šī gada festivāla tēma ir “saskarme”. Kā vienu no centrālajiem festivāla darbiem Suhanovs min mākslinieces Monikas Pormales notikumu “Viss būs labi”.

“Šī darba būtība – vienā no Valmieras skatlogiem reizi 5 minūtēs baltā kubā nomainīsies divi cilvēki, kas ir apskāvušies,” stāsta Suhanovs. “Tas ir Monikas darbs kopš izrādes “Ledus” un izauga kā patstāvīgs mākslas darbs, tagad tas būs ar karantīnas kontekstu.”

Savukārt par festivāla ekstremālāko darbu Suhanovs sauc režisores Ingas Tropas izrādi-instalāciju “Vijolīšu apsēstība”.

Neparasto izrādi-instalāciju, kuru katrs skatītājs piedzīvo pa vienam  režisore un aktrise Inga Tropa radījusi kā ceļojumu japāņu mākslinieces Yayoi Kusamas pasaulē pārvietojoties Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas telpu labirintos.

“Spēles noteikumi ir diezgan vienkārši, katrs skatītājs ierodas noteiktā laikā, uz kuru ir iegādājies biļeti, un tad viņš 10 minūtes pavada katrā telpā, viņu pavada audio vai videoieaksts un scenogrāfija,” stāsta izrādes scenogrāfe Ieva Stalšene.

Turpat blakus angārā kustības un skaņas izrādē “Satikt” savijas Jēkaba Nīmaņa skaņas dramaturģija ar lietuviešu sutartiņu dziedāšanas tradīciju.

Savukārt 7. augusta vakarā pirmizrādi par futbolu “Uzvara ir mirklis” brīvā dabā futbola laukumā piedzīvos režisora Valtera Sīļa veikums kopā ar dejotājiem, aktieriem un fubola komandu.

Papildus teātra izrādēm tiek veidota paralēlā programma – šogad ievērojot īpašo distancēšanās gaisotni, par festivāla centru izvēlēta Dīvaliņa pļava ar neparastām koka konstrukcijām.

“Tas bija uzdevums no teātra festivāla – saņēmām uzdevumu izveidot iespēju cilvēkiem sanākt kopā,” skaidro Valmieras vasaras teātra festivāla Vasaras skolas vadītāja Dina Suhanova. “Tas būs “distancēšanās disko”, tā to sauc festivāls.”

Ikviens interesents varēs arī bez maksas varēs doties “Tour de Valmiera” – laiskā klausāmizrādē ar ekskursijas elementiem, izmantojot festivāla lietotni Valmieras vasaras teātra festivāls '20 savā tālrunī.

Trīs dienas, trīs vasaras vakari un vairāk kā desmit teātra mākslas notikumi – tāds šogad paredzēts Valmieras vasaras teātra festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti