Pirmizrādes, laikmetīgā māksla un disko – Valmieras vasaras teātra festivāls izsludina programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valmieras vasaras teātra festivāls (VVTF), kas šogad notiks no 7. līdz 9. augustam, piedāvās piecas pirmizrādes pieaugušajiem, bērnu programmu, laikmetīgās mākslas notikumus un arī distancēto disko, informē organizatori.

Šis gads festivālam ir īpašs – gan tādēļ, ka tas notiks jau piekto reizi, gan pandēmijas radīto izaicinājumu dēļ. Programma tiek veidota tā, lai apmeklētāji varētu droši un vienlaikus brīvi piedzīvot jaunradi un norises, kas trīs dienu garumā piepildīs Valmieras pilsētvidi – pļavas, skolas, estrādi, sporta laukumu, veikala skatlogu un citas. Mākslinieku vidū šogad – Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Inga Tropa, IevaKrish, Mārtiņš Eihe, Liene Grava, Toms Treinis, Monika Pormale un citi mākslinieki.

Festivāls šogad būs veltīts dokumentāliem notikumiem un saskarsmei dažādās tās izpausmēs.

Pieaugušo programmā par evolūciju, morāli, ētiku un sirdsapziņai neērtiem jautājumiem Valmieras estrādē izrādi “α Sapiensi” iestudēs Elmārs Seņkovs. Savukārt Valmieras 2. vidusskolas sporta laukumā režisors Valters Sīlis veidos iestudējumu par leģendāro Latvijas un Turcijas futbola izlašu maču pirms 17 gadiem, kad Latvija pirmoreiz iekļuva Eiropas futbola čempionāta finālā “Uzvara ir mirklis”, dokumentējot un iekļaujot izrādē arī pašu spēles varoņu stāstus. Kas notiek pēc tam, kad uzvara kļuvusi par atmiņām? Uz šo jautājumu atbildes meklēs režisors ar savu radošo komandu. 

Skaniski kustīgu laiktelpu, kurā balss atrod balsi, kustība sastop kustību un cilvēks satiek cilvēku, kustības un skaņas izrādē "Satikt” veidos horeogrāfi IevaKrish (Krišjānis Sants un Ieva Gaurilčikaite-Sants). Darba dramaturģiskā materiāla pamatā ir lietuviešu sutartiņu dziedāšanas tradīcija, ko raksturo sekundām bagāta skaņas vertikāle, poliritmika, divu dažādu tekstu vai melodiju paralēls skanējums, it kā vienlaikus skanētu divas atšķirīgas dziesmas.

Tikmēr par būšanu brīvam un piedzīvot visuma dotās iespējas izrādi-instalāciju “Vijolīšu apsēstība” iestudē režisore Inga Tropa. Tajā skatītāji vienatnē katrs individuāli piedzīvos režisores un japāņu mākslinieces Yayoi Kusamas satikšanos, reizē esot kā sarunu vērotājs, tā tiešs to dalībnieks.

Festivālā pirmizrādi piedzīvos arī Valmieras teātra repertuāra izrāde “Inišmoras leitnants”, ko iestudē Mārtiņš Eihe. Mārtina Makdonas melnā komēdija, ko caurvij skarbi joki, pārpratumi un negaidīti pavērsieni, iestudēta daudzviet pasaulē. Viens no mūsdienu provokatīvākajiem dramaturgiem par savu darbu saka: “Es izvēlos robežu starp komēdiju un nežēlību, jo viena izgaismo otru. Mēs visi reizēm kļūstam nežēlīgi, vai ne? Un tāda ir drāma kopš grieķiem.”

Neiztrūkstoši festivāls piedāvās arī izrādes bērnu auditorijai, šoreiz izvēloties divas no pagājušā gada festivālā tapušajiem darbiem, kas izpelnījās lielu atsaucību, interesi un kuru izpārdoto biļešu dēļ nepaguva noskatīties daudzi skatītāji – garāžas izmēra izrādi Toma Treiņa režijā “Pagalms atdzīvojas”, kā arī kustību izrādi visai ģimenei "Pus otrs”, ko iestudējusi horeogrāfe Liene Grava.

Festivālu papildinās arī īpaša programma, kas tiks nodrošināta bez maksas – notikums skatlogā, vizuāls kostīmu un skaņas uzvedums, laiska klausāmizrāde ar ekskursijas elementiem, Studentu šķūnis, distancēšanās disko un citas norises, rūpējoties ar festivāla sajūtu gan tā dalībniekiem, gan viesiem un pilsētniekiem.

Savukārt VVTF noslēguma dienā – 9. augusta pēcpusdienā, režisora Oļģerta Krodera 99. jubilejā, Ziloņu ielā tiks svinīgi atklāta “Krodera ābele” – Krodera fonda iniciēts un mecenātu Ināras un Borisa Teterevu un citu ziedotāju finansiāli atbalstīts vides objekts.

Radošais darbs pie festivāla programmas satura notiek, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem – gan situāciju, kad iedzīvotāju pulcēšanās festivāla laikā būs atļauta, gan tādu, kurā skatītāju klātbūtne būs ierobežota.

Festivālu rīko Valmieras teātris ciešā sadarbībā ar Valmieras pilsētu.

Papildu informācija par programmu un festivāla norisi pieejama festivāla mājaslapā.

Biļetes uz izrādēm šogad kasēs un klātienē nav pieejamas, tās var iegādāties “Mobilly” mobilajā lietotnē, festivāla mājaslapā un Valmieras drāmas teātra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti