Kultūras ziņas

"Lepnums un aizspriedumi" – par tikumiem un sievietēm

Kultūras ziņas

Attiecību stereotipi izrādē "Sievietes un vīrieši"

Aizliegtās mīlestības "Tilti"

Izrāde «Tilti» Valmieras teātrī – ģenerālmēģinājums bez pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātrī ceturtdien, 12. martā, notika jaunākā iestudējuma “Tilti” pieņemšanas izrāde. Tās pamatā romāns, pēc kura tapusi arī daudziem zināmā, 90. gados populārā filma “Medisonas apgabala tilti”. Sirdi plosošā stāsta skatuves versiju radījusi dramaturģe Madara Rutkēviča un režisors Georgijs Surkovs. Ģenerālmēģinājums valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ negaidīti pārvērtās par pirmizrādi.

Valmieras teātra Apaļās zāles ringā skatītāji cieši sasēduši, vairākumam pat nenojaušot, ka valstī tikko izsludināta ārkārtēja situācija. Pieņemšanas izrādes parasti pulcē teātra darbiniekus, draugus un tuviniekus. Visi bija noskaņoti baudīt mīlas stāstu - režisora Georgija Surkova un dramaturģes Madaras Rutkēvičas skatuves variantu amerikāņu autora Roberta Džeimsa Vollera romānam “Medisonas apgabala tilti”, pēc kura 1995. gadā uzņemta arī slavenā filma ar Merilu Strīpu un Klintu Īstvudu. Bet izrādē “Tilti” galvenajās lomās ir Elīna Vāne un Tālivaldis Lasmanis, un tā veidota kā mammas pēcnāves vēstule bērniem, atzīstoties slepenā mīlas stāstā.

Līdz ar starpbrīdi pienāca arī ziņa par valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli un par atcelto pirmizrādi.

“Tas nozīmē, ka šī izrāde “Tilti”, ko mēs šodien skatāmies kā pieņemšanas izrādi, īsto pirmizrādi piedzīvos tikai aprīlī. Un es ceru, ka viņa pa to laiku briedīs, ka aktieriem pietiks spēka šo …nepiedzīvotās pirmizrādes sajūtu saglabāt sevī un nospēlēt tad, kad atkal to varēs un kad nebūs ārkārtas situācija,” skaidroja Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena.

Savukārt dramaturģe Madara Rutkēviča atzina:

“Šobrīd es jūtos atrauta no realitātes, mums pārceļas tas viss, jocīgi jūtos, apjukusi. Būtībā mums šodien ir pirmizrāde.”

Stāstot par izrādi, Rutkēviča atklāj, ka slaveno filmu ar Merilu Strīpu un Klintu Īstvudu nav skatījusies: “Es būtībā iedvesmojos no paša romāna. Izrādei ir tēli, kurus es esmu izveidojusi, kuru nav grāmatā… tie ir manis pašas radītie.”

Izrādes darbība notiek Amerikā 20. gadsimta 60. gados. Aiovas štatā kopā ar vīru un pusaugu bērniem mītošā mājsaimniece Frančeska pirmo reizi mūžā nolemj nebraukt līdzi ģimenei uz gadatirgu un nejauši viņas mājās ieklīst apmaldījies fotogrāfs, kurš meklē tiltu žurnāla “National Geographic” uzdevumā.

Režisors Georgijs Surkovs par darbu teica: “Stāsts jau pats par sevi ir tik cilvēcisks. Pat cilvēki, kuri nav savā dzīvē piedzīvojuši vēl kaut ko tādu, nevar nejust līdzi varoņiem.”

Režisors arī atklāja, ka, kaut arī pirmizrādi nācies atlikt, neko mainīt vai uzlabot viņš iestudējumā nevarēšot: “Diemžēl man tas nesanāks, jo ir tālākie plāni, jābrauc tālāk strādāt.

Man ar to šis darbs beigsies, bet es īstenībā domāju, ka esam paveikuši šo darbu un izdarījām to, ko gribējām. Neko nemainīsim.”

Savukārt aktrise Elīna Hanzena pastāstīja, ka nospēlētais ģenerālmēģinājums viņai, iespējams, būs arī pēdējā reize, spēlējot šo izrādi, jo drīz plānots doties dekrētā.

“Es nospēlēju ģenerālmēģinājumu un tagad "lecināsim" jaunu meiteni.. tāds ir tas stāsts, cik interesanti!! Pasaule griežas šobrīd citādāk,” atzīmēja aktrise. Viņa arī uzsvēra, ka atbalsta valdības un teātra lēmumu, sakot – labāk laicīgi nekā par vēlu.

Tostarp Valmieras teātra direktore atcelto izrāžu dēļ aicina saglabāt vēsu prātu: “Skatītāju tiesības ir prasīt naudu atpakaļ, un tā arī vienmēr notiek. Bet šis ir tāds ekstra gadījums, kad mēs atceļam izrādes uz mēnesi, un skaidrs, ka tādi līdzekļi nevienam kasē nestāv.

Tāpēc es aicinātu cilvēkus mierīgi gaidīt, tās izrādes, kas nenotiks, par tām dabūs naudu atpakaļ, tās, kuras viņi būs ar mieru iet skatīties tad, kad viņas būs pārceltas, tad mēs vienosimies ar skatītājiem atsevišķi.

Tas, kas saistās ar tuvākajām izrādēm piektdien, sestdien, svētdien, cilvēki nāk un saņem naudu atpakaļ.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti