Gulbenes novadā «Skroderdienu» jubilejas atzīmē ar brīvdabas pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Leģendārajām “Skroderdienām Silmačos” šogad aprit trīs ievērības cienīgas jubilejas. 120 gadu kopš Rūdolfs Blaumanis lugu uzrakstīja, 100 gadu kopš tās pirmizrādes Nacionālajā teātrī un 35 gadi kopš Druvienā notika pirmais grandiozais lugas brīvdabas uzvedums. Droši vien, ka citkārt jubilejas atzīmētu ar plašu vērienu, kas šovasar nav iespējams. Taču Gulbenes novada kultūras dzīves rīkotāji tomēr raduši savu oriģinālu risinājumu – pasākumu “Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm”, kura laikā dažādās novada vietās uz lielā ekrāna izrāda pirmās Druvienas izrādes ierakstu.

«Skroderdienu» jubilejas atzīmē ar brīvdabas pasākumiem
00:00 / 05:31
Lejuplādēt

Izrāde notika 1986. gada vasarā, un to noskatījās vairāk nekā 10 000 skatītāju no visas Latvijas.

Šīs vasaras pasākumu sērija aizsākās 6. jūnijā Tirzā un turpināsies līdz pat 23. jūnijam. Izrādes ieraksts kopumā būs skatāms 17 Gulbenes novada vietās.

Svētdienas vakarā pie Tirzas Kultūras nama valda mājīga un romantiska gaisotne. Vakars ir silts un patīkams, kuras ugunskurs, un uz liela ekrāna, kam fonā divas kuplas liepas, rāda leģendām apvīto pirmo Druvienas brīvdabas izrādes ierakstu.

Daļa skatītāju sēž turpat pļaviņā, bet daļa izrādes ierakstu vēro no savām automašīnām. Skatītāju vidū arī pasākuma organizatore, Druvienas Kultūras nama vadītāja Valda Putene. Viņa stāsta, ka vēl pirms Covid-19 laika bija iecere Druvienas izrādes 35 gadus atzīmēt ar pavisam reālu izrādi, ko, protams, tagad īstenot nav iespējams.

“Bet, protams, šie laiki un slimošana, arī maiņas teātrī izmainīja šos plānus. Iespējams, ka arī jaunajam direktoram ir jāiejūtas, lai viņš saprastu, ko nozīmē izrādes laukos. Un tad mūsu kultūras pārvaldes vadītāja ieteica, ka vajadzētu tomēr parādīt pašas pirmās izrādes ierakstu no 1986. gada 22. jūnija. Mēs ierakstu rādīsim visos pagastos. Cerēsim, ka būs tikpat jauki kā šovakar Tirzā, lietus nelīs un mēs varēsim skatīties,” stāsta Valda Putene.

“Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm”
“Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm”

Valda Putene pati arī piedalījās izrādē pirms 35 gadiem – līgošanas skatā bija starp Tirzas kora dziedātājiem, tāpat kā tagadējā Tirzas Kultūras nama vadītāja Alda Alberte.

Alda Alberte skaidro: “Mums vienkārši “iekrita” tāda laime. Toreizējais kolhoza priekšsēdētājs Dainis Birnis laipni uzaicināja mūsu kori un jauniešu deju kolektīvu piedalīties izrādē, jo Silmačos bija uzcelts vesels komplekss – estrāde un pat Silmaču māja – un viņu pašdarbinieki tur dziedāja un dejoja, bet viņi palūdza, vai nevaram arī mēs atbraukt palīgā, jo Dainis bija tirzmalietis bijušais. Un tā mēs lielā laimē arī aizbraucām.

Divās dienās bija 14 000 skatītāju. Toreiz sākās brīvā Latvija, tās bija tās nepasakāmās sajūtas, kad visi tādi ļoti vienoti. Daudz ārzemnieku bija, nāca ar jāņuzālēm, apskāvās, runājās. Tas tā neatkārtojami, tā vairāk nebūs.”

Druvienas Silmači ir vieta, kur Blaumanis iedvesmojies savai slavenajai lugai un tās varoņiem, sižeta metu viņš aizguvis no Jāņa Poruka. Ideja nospēlēt lugu tās autentiskajā izcelsmes vietā pieder Nacionālā teātra direktora vietniekam Zigfrīdam Kalniņam. 1986. gadā izrādīja Alfrēda Jaunušana veidoto iestudējumu, kurā lomas spēlē tādi grandi kā Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Elza Radziņa, Velta Līne un daudzi jo daudzi citi.

Brīvdabas izrādes tapšana un aizkulises kinožurnālā “Māksla'” iemūžinājis režisors Viesturs Alksnītis, un tajā savās sajūtās par tobrīd notiekošo dalās arī Alfrēds Jaunušans: “Tas notikums pats par sevi, kam tas ir veltīts, tas vien dod tādu īpašu sajūtu, tāpēc es te nervozēju. Man gribas, lai būtu tikpat labi, cik labi te viss ir uzbūvēts, sarīkots, cik ļoti cilvēki ir gaidījuši. Tāpēc es tik ļoti nervozēju, ka man pat nervu drudzis piemetās.”

“Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm”
“Skroderdienas zem zvaigžņotām debesīm”

Par nekad neaizmirstamu savas dzīves notikumu pirmo brīvdabas izrādi Druvienā dēvē Nacionālā teātra Literārās nodaļas vadītāja, teātra zinātniece Ieva Struka. Tolaik viņai bija 12 gadu, un viņa atceras visas publikas kopā dziedāšanu, līgošanu, cilvēku un mašīnu jūru.

“Tautas vienotība – tā sajūta bija gaisā, un to aizmirst nav iespējams. Bet man pašai, protams, izrāde vairāk saistās ar tādu milzīgu teātra mīlestību, konkrētajiem aktieriem konkrētajā inscenējumā. Jo tās bija manas pirmās “Skroderdienas Silmačos” dzīvē, klātienē. Un tad man, protams, tās saistās gan ar Lāsmas Kugrēnas Ieviņu, jo es pati esmu Ieva. Bet nu, protams, visvairāk ar Astrīdas Kairišas Antoniju un Ģirta Jakovļeva Dūdaru. Un tad izrādes starpbrīdī atbilstoši labākajām teātra mīļotāju tradīcijām mēs ar draudzeni Baibu saņēmāmies drosmi un devāmies aizkulisēs un ieguvām daudzus izcilu mākslinieku autogrāfus,” stāsta Ieva Struka. “Un no tās situācijas es vislabāk atceros Alfrēdu Jaunušanu, kurš sēdēja ar dvieli pār pleciem uz ķeblīša un aukstā ūdens bļodā iemērktām kājām. Uz mani kā bērnu tas atstāja vienkārši graujošu iespaidu – redzēt izcilo režisoru šādā mizanscēnā. Bet tas netraucēja viņam parakstīt programmiņu. Tā kā paldies viņam!”

Leģendārās Druvienas izrādes ierakstu dažādās Gulbenes novada vietās brīvdabā uz lielā ekrāna izrādīs līdz 23. jūnijam, kad ierakstu demonstrēs pašā Druvienā.

Nacionālais teātris savukārt savā mājaslapā piedāvā noskatīties 2016. gada brīvdabas izrādes ierakstu, tās režisore ir Indra Roga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti