Bulgārijā iestudē lugu par Putina un viņa sabiedroto tiesāšanu kara noziegumu tribunālā

Bulgārijā plašu rezonansi izraisījusi luga satīras žanrā, kurā atainota Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa sabiedroto tiesāšana kara noziegumu tribunālā. Šī Balkānu valsts ilgstoši uzskatīta par Krievijai draudzīgu un daļā sabiedrības  aizvien valda padomju laika sentiments.

Izrādi "Hāga" sarakstījusi ukraiņu rakstniece un dramaturģe Saša Denisova. Tajā stāstīts par bāreni-pusaudzi no Mariupoles, kurš iedomājas, kā Krievijas augstākās amatpersonas un to sabiedrotie tiek saukti pie atbildības par postošo karu Ukrainā.

Lugā atainots ne tikai Krievijas prezidents, bet arī kādreizējais Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins, Čečenijas vadonis Ramzans Kadirovs un citi.

Ivana Vazova Bulgārijas Nacionālajā teātrī iestudētajā lugā Putina lomā iejutusies sieviete – bulgāru aktrise Radena Valkanova, kura tērpusies melnā elegantā uzvalkā un sarkanās kurpēs.

"Ja mēs nevaram noskatīties Hāgas tiesas prāvu reālajā dzīvē, tad skatīsimies to teātrī," lugas autore Denisova sacīja par stāstu, ko viņa uzrakstīja, pirms Starptautiskā Krimināltiesa izdeva Putina aresta orderi saistībā ar nelikumīgo Ukrainas bērnu deportāciju.

"Tāpat kā Čārlijs Čaplins kino reiz izsmēja nacistu līderi Ādolfu Hitleru, tā arī Putins bez žēlastības jāizsmej," viņa sacīja aģentūrai AFP, uzsverot satīras spēku.

Eiropas Savienības un NATO dalībvalstī Bulgārijā aizvien jūtams iedzīvotāju sentiments pēc Padomju Savienības. Pētījumi liecina, ka 30% bulgāru ir par Putinu, neraugoties uz Kremļa nesaudzīgo karu pret Ukrainu.

Tas iedrošinājis režisoru Galinu Stojevu iestudēt šīs lugas adaptāciju, kas "cilvēkiem atvērtu acis".

Pēc pirmizrādes Polijā un Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) šī gada sākumā slavenais režisors Stojevs pielāgoja lugu Bulgārijas publikai, cenšoties apstrīdēt prokremlisko noskaņojumu šajā Balkānu valstī.

"Skatītāji ir dziļi aizkustināti un uzdod jautājumus," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP pēc tam, kad aktieru uzstāšanos pavadīja kārtējās ovācijas.

Taču galvenais režisora un aktieru izaicinājums ir pastāvīgi atjaunināt scenāriju, lai atspoguļotu pašreizējo kara situāciju.

Julians Vergovs, kurš izrādē iejuties Krievijas kaujinieku grupējuma "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina tēlā, sacīja, ka darbs ar mainīgo scenāriju bija izaicinājums, jo gan pārtrauktā sacelšanās, gan Prigožina nāve lidmašīnas katastrofā bija "jāpievieno no jauna".

Trupa arī sekojusi līdzi jaunākajām ziņām par Čečenijas vadoņa Ramzana Kadirova un Krievijas prezidenta veselības stāvokli.

Līdztekus vairākām uzslavām kritiķi izrādi arī nodēvējuši par "tendenciozu un piepildītu ar propagandu", un tiek ziņots, ka viens no aktieriem atteicies no lomas ideoloģisku iemeslu dēļ.

"Ar šo izrādi mēs aicinām skatītājus pārdomāt reālos notikumus" un izdarīt savus secinājumus, uzsvēra teātra direktors Vasils Vasiļjevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti