Kultūras ziņas

Augusts – baleta mēnesis

Kultūras ziņas

Jurim Kronbergam – 70!

Džeza "divkauja" Dzintaru koncertzālē

«Summertime» festivālā divu slavenu pianistu divkauja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Otrdienas, 9.augusta, vakarā Ineses Galantes festivāla „Summertime” ietvaros Dzintaru koncertzālē notiks muzikāla divkauja, kurā piedalīsies divi pianisti Daniils Krāmers un Valērijs Grohovskis.

Viņi ir pazīstami kopš studiju laikiem. Šobrīd abi ir pasaulē pazīstami džeza pianisti un pasniedzēji. Retas reizes, kā piemēram, otrdienas vakarā viņi satiekas, lai no sirds parunātu par džezu, sarunai izmantojot mūziku. Uz mēģinājumu Dzintara koncertzālē pianisti ierodas tieši no lidostas.

Krāmers ieradies no Krievijas, Grahovskis no ASV. „Mūsu duetam ir divi nosaukumi. Pirmais nosaukums “Holēriķis un Vaļeriks”. Kurš no mums ir Vaļeriks, ir skaidrs, kurš holēriķis – paši nezinām,” stāsta Krāmers. „Otrs nosaukums “ZavKavDuo”, ir saīsinājums no krievu valodas – divu “katedru pasniedzēju duets”. Valerijs ir katedras vadītājs Gņesinu Mūzikas akadēmijā Krievijā, es – Maskavas Laikmetīgās mākslas institūtā,” norāda Krāmers.

Par vakara programmu pianistu duets izsakās diezgan virspusēji, jo katrs no koncertiem ir unikāls ar neskaitāmām improvizācijas versijām. Turklāt tā ir ''divkauja'', kur viss līdz galam nemaz nevar būt zināms.

„Mēs apspriežam, kāda būs programma, lai tā būtu dažāda un ar pazīstamām  melodijām. Šur tur ir spontanitāte, bet tā ir atkarīga no publikas, no tā, kā tā tev seko,” stāsta Grohovskis.

„Kontakts ar publiku nosaka mūsu tālāko rīcību. Un tas, manuprāt, ir džeza pamatā – tiešais kontakts ar publiku. Ne ar vārdu, bet ar mūzikas atskaņošanu,” bilst pianists.

„Dažreiz mēs sarunājam, kurš sāks, kurš beigs. Dažreiz vienojamies par stilu – piemēram, šo spēlēsim latino stilā,” saka Krāmers. „Šo ātri, šo lēni. Dažreiz vienojamies par formu. Ar ko tā būs piepildīta un vai vispār mēs izpildīsim savu uzdevumu, to neviens nezina. Viss ir atkarīgs no tā, kā to uztver publika. Ja ieplānotais variants nestrādā, mainām visu uz vietas,” pauž pianists.

Koncerts būs viens no retajiem abu pianistu kopkoncertiem. Uz to viņi ir ieradušies tieši no lidostas, bet pēc uzstāšanās dosies atpakaļ pie saviem projektiem un studentiem. Viens uz Krieviju, otrs uz tālo Ameriku. Bet festivāls „Summertime” turpināsies līdz 14.augustam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti