Pučīni operu diptihs uz LNO skatuves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka 8.maijā Latvijas Nacionālā opera (LNO) aicina uz Džakomo Pučīni operu "Vīlas" un "Džanni Skiki" pirmizrādi. Komponista pirmā opera "Vīlas" Latvijā tiek iestudēta pirmo reizi, bet "Džanni Skiki" - pēdējā pabeigtā un vienīgā komiskā opera piedzīvos atjaunojumu. Šāds diptihs, kurā kombinētas Pučīni pirmā un pēdējā pabeigtā opera, izveidots pirmo reizi operas vēsturē, un, kā stāsta mūsu operas direktors Zigmars Liepiņš, to par tiešām oriģinālu ideju atzinuši arī viņa ārvalstu kolēģi.

„Izstāstot citiem operu vadītājiem šo ideju konferencēs, daudzi ļoti ieinteresējās par šo lietu, un operas „Eiropa” galvenais direktors ieradīsies speciāli uz šo izrādi, lai to noskatītos, jo tā ir ārkārtīgi interesanta kombinācija, ko neviens pasaulē līdz šim nav darījis," stāsta Zigmars Liepiņš.

Operu „Vīlas” tolaik jaunais Pučīni rakstījis viencēlienu operu konkursam. Starp citu, nav uzvarējis, bet ieguvis 2.vietu, un visdrīzāk tādēļ, ka steidzies un uzrakstījis ļoti grūti saprotamā rokrakstā.

Operas „Vīlas” galvenie varoņi ir Anna un Roberto, kuri kvēli mīl viens otru un gatavojas kāzām, bet, dodoties pēc mantojuma, Roberto nokļūst kādas kurtizānes apskāvienos. Anna tikmēr mirst un vēlāk kopā ar citiem pieviltiem sieviešu gariem jeb vīlām atriebjas neuzticīgajam līgavainim.

19.gadsimtā sižets neapšaubāmi uztverts pavisam nopietni, bet no šī laika skatu punkta to ņemt pārlieku nopietni nebūtu īsti adekvāti – uzskatījis režisors Viesturs Kairišs, tādēļ viņa interpretācija attiecībā uz stāsta raksturu būs kardināli citāda.

„Vienkārši ir grūti uztvert šo sižetu tādā veidā, kādā to Pučīni ir iedomājies toreiz. Nu, jā, nu aizbrauca viņš, nu, jā, sapinās viņš ar to kurtizāni, bet principā – nu un? Tas ir redzēts ļoti bieži, uz kura katra soļa ļoti daudzās valstīs un ļoti daudzos sabiedrības līmeņos, un, lūk, tāpēc ir vajadzīga Viestura fantāzija, lai viņš šo visu liek mums priekšā absolūti ačgārni, no pavisam cita rakursa. Viesturam ir ļoti negaidīta koncepcija," stāsta Annas lomas dziedātāja Inga Kalna.

Īpaši interesanti risināta sieviešu atriebības līnija neuzticīgiem vīriešiem, un radošā grupa pieļauj, ka par to Viesturs Kairišs iemantos daudzu Latvijas sieviešu piekrišanu. Režisors stāsta, ka viņam ļoti interesanti bijis strādāt pie abām operām.

„Man ir interesanti taisīt „Vīlas”, jo tā ir skaista mūzika un tur ir daudz noslēpumu, ko režisoriski interesanti minēt," uzsver Kairišs. "Bet arī „Džanni Skiki” sniedz gūzmu cilvēcisku pārdzīvojumu, pie tā strādājot."

„Džanni Skiki” ir vienīgā Pučīni komiskā opera. Iedvesmu tai viņš guvis no Dantes „Dievišķās komēdijas”. Astotajā elles lokā mūžīgo sodu izcieš krāpnieki, blēži un viltotāji, un starp viņiem ir arī Džanni Skiki, kurš sev pa labu viltojis Buozo Donati testamentu.

Kā atzīst diriģents Modests Pitrens – „Vīlas” un „Džanni Skiki” nav izteikti klasiskas Pučīni operas, bet viņa rokraksts vienalga ļoti labi atpazīstams.

""Vīlas” un „Džanni Skiki” savā ziņā ir atšķirīgas no citām Pučīni operām, bet vienalga tajās abās ir jūtams ģēnija rokraksts. Kas mani valdzina Pučīni mūzikā, ka tajā ietvertās emocijas un noskaņas ļoti labi var saprast bez vārdiem, viņš ļoti labi prot atklāt gan pašu cēlāko, gan zemiskāko, kas mājo cilvēka dabā," skaidro Pitrens.

Džakomo Pučīni operu „Vīlas” un „Džanni Skiki” pirmizrāde būs skatāma piektdien, 8.maijā. Katra no operām būs veidota atšķirīgā vizuālā estētikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti