LNO pirmizrāde divām Džakomo Pučīni operām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8.maijā Latvijas Nacionālā opera (LNO) aicina uz Džakomo Pučīni operu "Vīlas" un "Džanni Skiki" pirmizrādi. Komponista pirmā opera "Vīlas" Latvijā tiek iestudēta pirmo reizi, bet "Džanni Skiki" piedzīvos atjaunojumu.

Iestudējuma muzikālais vadītājs ir Modests Pitrens, diriģents Jānis Liepiņš, režisors Viesturs Kairišs, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, horeogrāfe - Elīna Lutce. Operas "Vīlas" vizuālo tēlu veido scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo. "Džanni Skiki" atjaunojuma scenogrāfe un tērpu māksliniece ir Ieva Jurjāne.

Operā "Vīlas" lomās iejutīsies Inga Kalna vai Evija Martinsone (Anna), amerikāņu tenors Eriks Fennels vai Raimonds Bramanis (Roberto), Samsons Izjumovs, zviedru baritons Kosma Ranuers vai Armands Siliņš (Annas tēvs Guljelmo). Savukārt "Džanni Skiki" titullomā būs Kosma Ranuers vai Armands Siliņš. Lomās - Inga Šļubovska vai Laura Perešivana, Andžella Goba, Staņislavs Ļeontjevs, Guntars Ruņģis, Kristīne Gailīte vai Jūlija Vasiļjeva, Rihards Mačanovskis, Romāns Poļisadovs, Rihards Millers, Laura Grecka, Juris Ādamsons, Kārlis Saržants, Viesturs Vītols.

Jaunais uzvedums būs iespēja vienā vakarā iepazīt Džakomo Pučīni agrīno un vēlīno daiļradi. "Vīlas" ir komponista pirmā opera un vienīgā, kurā līdzās viņam raksturīgajai melodrāmai parādās arī pārdabiskās pasaules tēli, savukārt komponista priekšpēdējais darbs "Džanni Skiki" ir vienīgā komiskā opera viņa daiļradē.

"Vīlas" Džakomo Pučīni 1883.gadā radīja viencēliena operu konkursam. Šis darbs stāsta par Annu un viņas līgavaini Robertu, kas dodas uz Maincu pēc tēvoča mantojuma, taču nonāk kurtizānes apskāvienos. Anna tikmēr nomirst un vēlāk kopā ar citiem pieviltu sieviešu gariem - vīlām - atriebjas neuzticīgajam līgavainim. "Vīlas" pasaulē iestudētas reti, bet Latvijā šis būs operas pirmiestudējums.

"Džanni Skiki" ir pēdējā un slavenākā no Džakomo Pučīni "Triptiha" daļām. Viestura Kairiša un Ievas Jurjānes iestudējumā "Džanni Skiki" LNO jau bija skatāms 2010.gada "Triptiha" uzvedumā. Iedvesma "Džanni Skiki" sižetam ņemta no Dantes "Dievišķās komēdijas". Astotajā elles lokā mūžīgo sodu izcieš krāpnieki, blēži un viltotāji, starp viņiem - arī Džanni Skiki, kurš sev par labu viltojis Buozo Donati testamentu.

Kā vēstīts, šī sezona LNO norit Džakomo Pučīni zīmē. Tās kulminācija būs Rīgas operas festivāls, kas šogad norit ar devīzi "Viva Puccini" un ir veltīts Džakomo Pučīni daiļradei. Festivālā no 5.jūnija līdz 18.jūnijam LNO izrādīs sešu komponista operu iestudējumus, kā arī galā koncertu "Viva Puccini" ar starptautisku zvaigžņu piedalīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti