Citi notikumi kultūrā

Latvijas Radio rezidences ansambļa "Art-i-Shock" koncerts I studijā

Citi notikumi kultūrā

TV PIRMIZRĀDE! Dirty Deal Teatro izrāde "Nacionālais attīstības plāns"

Eirovīzijas gada koris 2017. Pirmais starptautiskais koru konkurss

Pirmajā Eirovīzijas gada kora konkursā triumfē koris no Slovēnijas «Carmen Manet»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Par pirmo Eirovīzijas gada kora konkursa uzvarētāju kļuvis meiteņu koris no Slovēnijas "Carmen Manet" diriģenta Primorža Kerštaņa vadībā. Koris ieguva Latvijas Mākslas akadēmijas profesores Vinetas Grozas darinātu trofeju un 10 000 eiro vērtu naudas balvu.

Kora "Carmen Manet" priekšnesums bija ļoti spēcīgs, to savā vērtējumā uzsvēra žūrija - britu komponists Džons Raters, latviešu mecosoprāns Elīna Garanča un šveiciešu diriģents Nikolass Finks. Koristu priekšnesumā balsu dažādība atklājās tembrā, tonī, jaudā un niansēs, norādīja žūrija. 

Kora „Carmen Manet” sastāvā ir labākās tagadējās un bijušās Kraņas ģimnāzijas meiteņu kora dziedātājas. Koris ir guvis lieliskus panākumus valsts un starptautiska mēroga konkursos. 

Uzvarētāju priekšnesums - "Carmen Manet" dzied "Scarf" un "And So We Dance in Resia"

Žūriju pārsteidza koru artistiskums, tehniskās prasmes un aizrautība.

Džons Raters, raksturojot konkursa ideju un norisi, uzsvēra: “Es ar lielu nepacietību gaidīju šo konkursu. Politiski un vēsturiski tik nemierīgajā laikā daudz svarīgāk nekā jebkad ir parādīt, kā mūzika un dziedāšana spēj vienot cilvēkus un sniegt viņiem harmoniju. Konkurss bija aizraujošs, un noteikt uzvarētāju nebija viegli. No otras puses, skanot brīnišķīgai mūzikai un pieaugot dziedātāju aizrautībai, par uzvarētāju kļūst ikviens.”

Savukārt Latvijas meiteņu kori "Spīgo" žūrija uzslavēja par kustībām, kas lieliski bagātināja uzstāšanos. "Brīnišķīga muzikalitāte, ar pacilātību, cieņu un šarmu to izdarījāt," savā vērtējumā dalījās šveiciešu diriģents Nikolass Finks.

Elīna Garanča pauda prieku, ka meitenes spējušas parādīt, kā skan Latvija un ka katrs koru Eirovīzijas skatītājs ir kļuvis par daļiņu no Latvijas.

Pēc uzvarētāju paziņošanas visi deviņi kori vienojās Ērika Ešenvalda dziesmā "My Song". Pie klavierēm bija pats dziesmas autors.

Krāšņi un daudzveidīgi priekšnesumi

Katram korim bija dotas tikai sešas minūtes, lai ar savu priekšnesumu pārliecinātu žūrijas locekļus - britu komponistu Džonu Rateru, šveiciešu diriģentu Nikolasu Finku un latviešu operdziedātāju Elīnu Garanču.

Igaunijas Televīzijas meiteņu koris dzied "Absolute Tormis - a collage of six pieces by Veljo Tormis"

Dānijas Orhūsas Akadēmiskais koris izpilda skaņdarbus "In the Seraglio Garden" un "Like a Child: I. Lullaby" 

Beļģijas koris "Les Pastoreaux" dzied skaņdarbus "In the Troop" un Together

Vācijas koris "Jazzchor Freiburg" izpilda skaņdarbus "African Call" un "Palette"

Ungārijas Bēlas Bartoka vīru koris izpilda "Songs from Karad"

Velsas kora "Côr Merched Sir Gâr" priekšnesumi "O, Mountain, O", "Mil harddach" un "Wade in the Water"

Austrijas koris  "Hard-Chor Linz" izpilda "Ave Maria", "I Do What I Want"  un "Vegetables, No. 3 Rah!"

Latvijas koris "Spīgo" noslēdz konkursu ar "Grezna saule debesīs" un "Es čigāna meita biju"

Vēstīts, ka konkursu pārraidīja 12 Eiropas valstu televīzijas. Šovu vadīja „Kultūras ziņu” vadītāja Eva Johansone un Grammy balvas laureāts, komponists un kordiriģents Ēriks Vitekers (Eric Whitacre).

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) un vācu kultūras organizācijas "Interkultur" rīkotais konkurss “Eirovīzijas gada koris” iekļāvās Eirovīzijas konkursu saimē, kuras galvgalī ir labi zināmais Eirovīzijas dziesmu konkurss. Konkurss “Eirovīzijas gada koris 2017” noticis ''Nāciju Grand Prix Rīga 2017'' un 3. Eiropas koru olimpiādes ietvaros, ko rīkoja "Interkultur" sadarbībā ar "Live Riga". Uz šo pasākumu Rīgā ieradās vairāk nekā 150 koru no visas pasaules.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti