Rīta regtaims

Jēkabpilī sākas jau astotās Operas dienas!

Rīta regtaims

Emiļa Melngaiļa dziesmu "Saki jel, saulīte" dzied Latvijas Radio koris

Ieva Rozentāle: Eirovīzijas koru konkursā "Maska" parādīsies kā klasiska vērtība

Eirovīzijas koru konkursa idejas autore Rozentāle: «Maska» parādīsies kā klasiska vērtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

3. augusta vakarā turēsim īkšķus par Babītes jaukto kori "Maska", kurš jau devies uz Gēteborgu, lai piedalītos Eirovīzijas koru konkursā. Tiešraidi no plkst. 21.25 varēsim vērot LTV1 un tīmekļa vietnē Replay.lv. Ceļa jūtīs uz Gēteborgu ir arī Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, kura ir viena no šī projekta vadošajām producentēm.

Svaigā atmiņā vēl pirmais Eirovīzijas koru konkurss, kas 2017. gada vasarā notika Rīgā – toreiz visas organizatoriskās rūpes uzņēmās Latvijas puse. Latvijas Televīzijas ļaudis tiek aicināti talkā arī šoreiz, jo konkurss notiek ar Eiroradio atbalstu.

"Konkurss gan netiek rādīts pašā Gēteborgā – Zviedrijas televīzija to rāda, bet paši neproducē, jo producēšana ir starptautiska – mēs šo projektu veidojam kopā, vairākām valstīm sadarbojoties,” stāsta Rozentāle. "Mūs koordinē Šveice – Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), un arī mazā 'kopīraitera' jeb programmas piederības zīmīte piederēs tieši viņiem; es šīs apvienības vārdā strādāju Gēteborgā un esmu viena no šī projekta vadošajām producentēm.”

Otrs vadošais producents ir Pīters Maniuri no Londonas BBC, kura galvenie pienākumi saistīti ar režiju.

"Pīters Maniura ir tas pats režisors, kurš bija pie mums gan uz Eirovīzijas koru konkursu, gan tas pats, kurš Rīgā nofilmēja un pasaulei parādīja koncertu "Dzimuši Rīgā", kas notika pie Latvijas Nacionālās operas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros 2014. gadā.

Līdz ar to esam jau labi sastrādājušies. Ļoti svarīgs ir BBC atbalsts un viņa redzējums, kopīgais uzstādījums. Savukārt es palīdzu ar daudzām praktiskām lietām, turklāt man ir arī zināma pieredze ar kormūziku. Līdz ar to

viss projekts, uzstādījums faktiski nāca no mums – no Latvijas un manis; iedvesma gan jātur visu laiku klāt, jo bieži vien daudzas valstis it kā neredz un neizprot kormūzikas milzīgo iespaidu, kādu tā var atstāt uz skatītājiem un cik labi tā uzrunā publiku.

Kolēģi Eiropas Raidorganizāciju apvienībā par to ļoti priecājas un brīnās – ai, cik interesanti, ka arī "parasti" cilvēki to var skatīties, un tas nemaz nav tik sarežģīti – ka tā ir mūzika, kas var uzrunāt jebkuru."

Šoreiz Ievai Rozentālei jātur rūpe arī par mūsējiem – jauniešu kori "Maska", kas šobrīd ir viens no atraktīvākajiem kolektīviem Latvijā.

"Jauns konkurss jau dzimst kā tāds bērns – sākumā īsti nezinām, kā viss būs, kā augs, bet šobrīd tam ir jauna pakāpe – ieviests fināls un pusfināls," atklāj Rozentāle.

"Vispirms visi desmit kori nodziedās savu priekšnesumu, kas būs īsāks nekā Rīgā – tikai četras minūtes. Pēc tam žūrija izvēlēsies trīs korus fināla pakāpei, un tad šie trīs kori vēl dziedās trīs minūšu programmu – protams, citu dziesmu. Arī "Maska" gatavo divus priekšnesumus (divas dziesmas, ko sacerējusi Laura Jēkabsone - red.), un ļoti ceru un ticu, ka mūsu koris ir tik labs, ka tiks finālā.

Šoreiz gan vēl nebūs iespējams nodrošināt tādu publikas balsošanu, kā tas ierasts lielajā Eirovīzijā, jo šobrīd vairāk strādājam tieši uz pašu mūziku un neveidojam tik vērienīgu publikas iesaisti, tāpēc uzvarētāju noteiks žūrija."

Žūrijas sastāvā būs trīs cilvēki – elegantais britu komponists Džons Raters, kurš viesojies arī Latvijā, Zviedrijas pusi pārstāvēs viena no slavenās "The Real Group" dibinātājām Katerīna Henriksone, bet trešais žūrijas loceklis būs vokālās mūzikas a cappella aranžētājs, trakulīgā amerikāņu šovzvaigzne Diks Šērons.

"Interesanti, ka šoreiz Eirovīzijas koru konkursa repertuārs vairāk nosliecies uz populārās mūzikas pusi, jo vairāki kori dzied popūrijus, ir arī džeza noskaņas – varētu teikt, ka piedāvājums ir mazliet vieglāks, nav tik akadēmiski tradicionāls,” stāsta Rozentāle un atzīmē, ka

"Maska" šajā kontekstā vairāk parādīsies kā tradicionāls, klasisks kora sastāvs.

"Arī šajā Eirovīzijā kora sastāvs tiek definēts jau no pieciem cilvēkiem – domāju, ka ar laiku mēs to mainīsim. Mazākajam korim, ko viņi šeit sauc par kori, būs septiņi cilvēki – bet tā mūsu izpratnē ir vokālā grupa, kaut arī, protams, tā ir daudzbalsība. Noteikums – drīkst izmantot tikai tādus instrumentus, kurus paši dziedātāji var uznest uz skatuves un kuram nav nekāda statiska atbalsta kontrapunkta – tie ir nelieli sitaminstrumenti, pūšaminstrumenti.

Piemēram, mums bija speciāla apspriede, vai koris "Maska" drīkst izmantot gongu – to atļāva.

Savukārt vācu grupa bija iesniegusi prasību, ka grib izmantot elektronisko skaņas apstrādi, kas balsis padziļina. Tas tika aizliegts, jo elektronika atstātu lielu iespaidu uz kopējo skaņu.”

Konkurss notiks arēnā "Partille", kas atrodas ārpus Gēteborgas centra. "Interesanti, ka Eirovīzijas koru konkurss notiks Eiropas koru spēļu jeb Eiropas koru olimpiādes ietvaros, kā tas notika arī Rīgā – olimpiāde tiks atklāta tieši ar Eirovīzijas koru konkursu, un arēnā tiks aicināti visi olimpiādes dalībnieki – ap simt koru,” skaidro Ieva Rozentāle.

Latvijas Televīzijā translācija no Zviedrijas sāksies plkst. 21.25. "Mēs to rādām dzīvajā, bet signālu saņemsim ar pusstundas nobīdi no Gēteborgas, jo pa vidu tam, ko mēs rādīsim savā televīzijā, uz vietas vēl notiks olimpiādes karoga uznešana, ko mēs savukārt netranslējam,” atzīmē Ieva Rozentāle.

Konkursa dalībnieku kārtība jau izsludināta, un secība izvēlēta atkarībā no tā, kā būtu interesantāk tieši televīzijas skatītājiem.

"Maska” startēs ar trešo kārtas numuru, bet rezultātu paziņošana varētu notikt pēc pusvienpadsmitiem.

"Prakse gan rāda, ka lieli, skaisti pasākumi ar daudz iesaistītajiem mēdz ievilkties – ir emocijas, ilgāki aplausi,” zina stāstīt Rozentāle. "Izskatās, ka tas būs ļoti gaišs, jautrs un atvērts pasākums ar vairākām lielām kopdziesmām un nelieliem šova elementiem.”

Korim “Maska” Gēteborgā būs jāsacenšas ar kolektīviem no Beļģijas, Dānijas, Vācijas, Norvēģijas, Skotijas, Slovēnijas, Zviedrijas, Šveices un Velsas.  Konkursa uzvarētājs saņems ne vien uzvarētāja titulu, bet arī iespēju nākamgad doties uz Pasaules koru olimpiādi Beļģijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti