Kultūras ziņas

"Klasika" svin 20. jubileju

Kultūras ziņas

Jauns raidījums par tautastērpu

Zvaigznes dienas koncerts

Orķestris «Rīga» kamersastāvā sniedz īpašu Zvaigznes dienas koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zvaigznes dienā, 6. janvārī, Mazajā ģildē notiek īpašs orķestra „Rīga” kamersastāva koncerts. Mūziķi sagatavojuši gaišu, romantisku un siltu programmu, kurā līdzdarbojas arī arfiste Jekaterina Suvorova un vokāliste Laura Grecka, bet pie diriģenta pults – orķestra mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

Koncertā skanēs impresionistu Morisa Ravēla, Kloda Debisī skaņdarbi, Gustava Mālera solodziesmas un Antonīna Dvoržāka mūzika, radot gaišu, romantisku un siltu noskaņu, ļaujot klausītājiem iegrimt pārdomās, sapņos un bērnības atmiņās. Orķestra mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns koncertu raksturo kā vienreizēju iespēju katram orķestra mūziķim izpaust savu personību un koncerta iecere briedusi jau ilgāku laiku.

"Viens no maniem uzrunas tematiem, pirms viņi mani izvelējās, bija, ka es mēģināšu arī no savas puses meklēt un stimulēt iespējas tikt pie kamermuzicēšanas. Man liels prieks, ka tās lietas, ko tu pasaki vārdos, arī materializējas, un mums ir izdevies šādu koncertu noorganizēt," stāsta Butāns. "Kamermūzikas būtība un sūtība katram no mūziķiem, kas kādā no sastāviem muzicē, ir sajust sevi kā indivīdu un izpaust savu personību katram individuāli. Tā ir kamermuzicēšanas pati būtība, un tā ir vienreizēja iespēja šajā virzienā doties."

Soliste Jekaterina Suvorova pasniedz arfas spēli Mūzikas akadēmijā un ir vairāku orķestru arfiste. Māksliniece koncertā atskaņos Kloda Debisī Sakrālo un laicīgo deju, kas 1904. gadā oriģinālā sacerētas īpaši arfai un stīgu kvintetam, bet Zvaigznes dienas koncertā tiks atskaņota versija solo arfai, 12 pūšaminstrumentiem, čellam un kontrabasam.

"Arfai piemīt ļoti silts tembrs, un man šķiet, ka viņai stīgu vibrācija tuvu, tuvu sirdij, cilvēka sirdij. Jo ir tā, ka ar arfu ārstē. Tās vibrācijas patiešām ārstē sirdi," saka arfiste Jekaterina Suvorova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti