Rīta Panorāma

Intervija ar Aivaru Hermani un Māru Kalniņu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Gvido Princi

Latviešu komponistu jaundarbi noslēdz Latvijas simtgadei veltīto festivālu "Trīs zvaigznes"

Orķestris «Rīga» 18. novembrī spēlēs jauno komponistu darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar latviešu komponistu jaundarbiem un skatu nākotnē orķestris Rīga noslēdz festivālu “Trīs zvaigznes”. 15. novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas  Ziedoņa zālē un 18. novembra  koncertā VEF Kultūras pilī  klausītājiem būs iespēja iepazīt  jaunākās paaudzes komponistu darbus.

Triju gadu laikā deviņos koncertos skanējusi dažādu paaudžu latviešu komponistu mūzika, ko  papildinājusi dzeja, kino un gaismu partitūras.

Kā uzsver orķestra “Rīga” direktore Ilone Breģe, latviešu mūzikas spēks slēpjas tieši tās dažādībā, kontrastos un atšķirībās.

“Cik mēs esam krāsaini, kad nedublējam viens otru,” saka Breģe.

“Man ir ļoti liels prieks par to milzīgo mūzikas dažādību, kas ir skanējusi trīs gadu laikā, jo sākām mēs ar Raimondu Paulu un 30. gadu populārajām dziesmām, dodot vārdu virknei komponistu jau brieduma gados, un šobrīd ar šo pēdējo koncertu ieskicējam vēstījumu nākamajām paaudzēm.”

Pēdējais no orķestra “Rīga” festivāla “Trīz zvaigznes” koncertiem simboliski vērsts ar skatu nākotnē. Tas iecerēts kā multimediāls projekts un dos vārdu jaunajiem komponistiem – Matīsam Čudaram, Santai Ratniecei un Laurai Gustovskai ar jaundarbu pirmatskaņojumiem, kā arī Armandam Aleksandravičus un Jēkabam Nīmanim ar jau iepriekš orķestrim veltītu mūziku, uzklausot viņu vēstījumu skaņās un vārdos. Turklāt arī izpildītāji ir komponistu vienaudži – jaunie mūziķi.

18. novembrī pie diriģenta pults stāsies orķestra mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns. Viņš atklāj, ka jau ilgi centies pierunāt Matīsu Čudaru uzrakstīt skaņdarbu orķestrim “Rīga”.

Savukārt orķestra “Rīga” 15. novembra koncertā diriģēs Jānis Stafeckis. Šajā koncerta programmā iekļauti skaņdarbi, kas sacerēti, to autoriem dzīvojot ārpus Latvijas. Skanēs Nika Gothama “Bakhanālija” Rīgas Saksofonu kvarteta un pūtēju orķestra izpildījumā, Lolitas Ritmanis skaņdarbs “Rhapsody on a Theme from Justice League (Starcrossed: Farewell, Hawkgirl”), Andreja Jansona mūzika, kā arī divi pirmatskaņojumi – Gundegas Šmites “Trīs gleznojumi mežā” un Krista Auznieka “Gaismup”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti