Dienas ziņas

Ģimene Kuldīgā pielāgojas ārkārtējai situācijai

Dienas ziņas

Jēkabpils saņem 300 respiratoru no Ķīnas

Mūziķis un pedagogs I. Ruņģis par attālināto apmācību

Mūziķis un pedagogs Ikars Ruņģis rod savu pieeju attālinātajām mācībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūzikas apmācība var notikt attālināti – par to ir pārliecināti Aizputes Mūzikas skolas pedagogi. Viņu vidū arī grupas “Pērkons” bundzinieks un sitamo instrumentu spēles skolotājs Ikars Ruņģis. Šajos apstākļos mūziķis liek lietā gan radošo izdomu, gatavojot uzdevumus, gan arī savu metodiku, kas pašam savulaik noderējusi.

“Labdien, audzēkņi! Sāksim komunicēt interneta vidē. Esmu sagatavojis darba vietu, jūs arī sev tādu sagatavosiet.” Šādi Aizputes Mūzikas skolas sitamo instrumentu spēles skolotājam Ikaram Ruņģim turpat pirms mēneša sākusies pirmā attālinātā mācību stunda. Uz katru nodarbību viņš sagatavo nelielus video uzdevumus ar rakstiskiem skaidrojumiem, ko nosūta audzēkņiem, un pēc to izpildes sagaida atpakaļ veikumu.

No deviņiem audzēkņiem seši ir pirmklasnieki. Līdz ar to attālināto apmācību process esot visai sarežģīts, atzīst skolotājs.

“Mēs vēl nepaspējām ļoti tālu tikt, tādēļ uzdevumus, ko es dodu, viņi vēl īsti nesaprot.

Šis apstāklis ir visgrūtākais. Viņi atsūta, kā sapratuši, es redzu, ka nav, tad mēģinu iedziedāt audio versijā, ļoti dažādi,” stāsta Ruņģis.

Pazīstamais grupas “Pērkons” bundzinieks stāsta, ka šobrīd lietā liek radošo izdomu un arī mēģina izmantot tās metodes, kas pašam savulaik palīdzējušas izprast un apgūt bungu spēli.

Tā kā ne visiem mājās ir mūzikas instrumenti, tad treniņam noderot jebkura virsma, kaut vai paša ceļgals. “Mēs skolas laikā sēdējām, pļāpājām un šādi darbinājām rokas. Ritms pats ir viena takts. Tu šādi vari nospēlēt veselu stāstu, veselu dziesmu,” stāsta skolotājs.

Lai attīstītu bungu, ksilofona, marimbas spēles tehniku, bērniem ik dienu būtu nepieciešams vismaz 15 minūšu treniņš. Prieks esot par brāļiem un māsām, kas tagad varot ļauties kopīgai muzicēšanai.

“Godīgi sakot, es arī esmu izslāpis pēc bungu spēles, arī piesēžu pie trenažiera. Pabeidzu savu jauno uzdevumu filmēšanu, tad 15-20 minūtes arī pats pakustinu rokas,” atklāj Ruņģis.

KONTEKSTS:

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā no 13. marta ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā mācības skolās notiek attālināti. Noteikta arī virkne ierobežojumu un aizliegumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti