Rīta Panorāma

Intervija ar producenti Ilzi Jansoni

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar diriģentu Jāni Ozolu un kori "'Maska"

Koris «Maska» 15 gadu jubileju atzīmēs ar vērienīgu koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Mēs dziedam gan klasiski, gan dvēseliski, gan taisām pigorus," tā jauniešu kori "Maska" raksturo tā diriģents un mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols. Kora sniegums augstu novērtēts kā Latvijā, tā starptautiskos konkursos. Vēl pērn "Maska" izcīnīja pirmo vietu un čempiona titulu astotajā Pasaules koru olimpiādē. Šogad koris svin savu 15.dzimšanas dienu, un tai par godu piektdien, 18.septembrī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks vērienīgs jubilejas koncerts.

"Grand Prix" balvas augsta līmeņa starptautiskajos koru konkursos Somijā un Spānijā, pirmā vieta aizvadīto Latvijas Dziesmu svētku koru konkursā un čempiona tituls pērn notikušajā Pasaules koru olimpiādē - tie ir tikai daži no spilgtākajiem jauniešu kora "Maska" sasniegumiem.

Pirms 15 gadiem sākās viss vienkārši ar to, ka tolaik pavisam jaunais diriģents Jānis Ozols bija iecerējis izveidot kori Babītē. Piņķu bērnudārzā uz uzņemšanu sapulcējās 90 jauni cilvēki, no kuriem tika atlasīti 70. "Sākām ar ļoti lielu sastāvu. Es biju ļoti jauns cilvēks, un, atklāti sakot, man nebija ne mazākās nojausmas, kas no tā visa iznāks. Bet es esmu ļoti priecīgs, ka šo 15 gadu laikā koris ir kļuvis par vienu no Latvijas labākajiem koriem, par vienu no pasaulē redzētākajiem koriem. Protams, ka tie mērķi un plāni ar katru gadu aug, un es arī ļoti priecājos, ka kora kvalitāte aug," saka Jānis Ozols.

Kora sasniegumu pamatā ir ļoti intensīvs un pašaizliedzīgs darbs, kā arī kolektīvā valdošā ģimeniskā atmosfēra un īpašā ķīmija starp cilvēkiem, ir pārliecināta kora dalībniece, kormeistare un komponiste Laura Jēkabsone: "Katrā gadījumā tas nav parasts koris, tas ir koris, kas mīl radīt daudz jaunu ideju un paskatīties uz lietām no otras puses. Arī šajā koncertā mēs pievēršam tam uzmanību. Lai gan tas notiek klasiskā vietā - Latvijas Universitātes aulā, taču, protams, koncerta laikā būs daudz un dažādu pārsteigumu."

Viens no pārsteigumiem koncertā būs pašas Lauras Jēkabsones radītā kompozīcija ar nosaukumu "Unam udēb", kas ir vārdu un melodijas ziņā otrādi skanoša latviešu tautasdziesma "Bēdu manu lielu bēdu". Jānis Ozols uzsver, ka šī dziesma savā ziņā ļoti precīzi raksturo kora būtību.

"Kas ir pats pārsteidzošākais, ka, šo tautasdziesmu dziedot no otra gala, tā skan tik forši, un izrādās ir tik skaista melodija. Tas ir tas, kas mēs esam, un mēs esam sapratuši, ka tā ir tā mūsu īpašā rozīne, mēs varam dziedāt klasiski, mēs varam dziedāt ļoti dvēseliski, bet mēs varam arī pigorus taisīt, cerams, tādus skaistus un gaumīgus. Tā kā šis "Unam udēb" ir tāds ļoti raksturojošs skaņdarbs, mēs vienkārši izdomājām dziedāt dziesmu no otra gala," stāsta Jānis Ozols.

Jubilejas koncertu kopumā Jānis Ozols dēvē par "Maskas" lielāko hītu koncertu, jo tajā ietverti kora attīstības ceļā visnozīmīgākie skaņdarbi - gan tie, ar kuriem iegūtas lielākās uzvaras, gan tie, kas atvēruši jaunus apvāršņus, gan tādi, kas dziedātājus vienkārši ļoti saviļņojuši.

"Ir viens tāds ļoti jauks skaņdarbs Jura Vaivoda aranžijā, kur koris ļoti ātri ar mēli atdarina balalaiku skaņas. Dziesma vēsta par puisi un meiteni, kuri ir iemīlējušies, un faktiski šis skaņdarbs mums pavēra tos jaunos apvāršņus. Arī, piemēram, Jāzepa Vītola "Rūķīši un mežavecis" - it kā tur jau viss ir uzrakstīts un tikai jādzied, bet mēs tur atrodam vēl kaut ko un izdarām tādas lietas, ko varbūt pat nevarēja iedomāties tajā laikā, kad viņš dzīvoja," pauž Jānis Ozols.

Koncertā skanēs arī kompozīcija "Ready made Alice", ar kuru koris izcīnījis savu lielāko uzvaru Starptautiskajā Haralda Andersena kamerkoru konkursā Helsinkos, kas ir ļoti augsta līmeņa konkurss. "Ļoti sarežģīts skaņdarbs, 2011.gadā mēs to pusgadu mācījāmies, mēs vienu dziesmu mācījāmies pusgadu! Aizbraucām uz Somiju, uzvarējām konkursā un dabūjām labāko interpretāciju par skaņdarbu. Tagad mēs to jau kā tautasdziesmu dziedam," saka Jānis Ozols.

Piektdien, 18.septembrī, ar koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā koris "Maska" uzsāks savu jubilejas sezonu, ko turpinās vēl divi koncerti - Ziemassvētku koncerts Doma baznīcā 20.decembrī, kurā valdīs vairāk dvēseliskas noskaņas, un 1.aprīļa koncerts nākamgad, kurā koris taisīs pigorus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti