Izklaide ar pievienoto vērtību. Atskats uz vokālās grupas «Accent» koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Otrdien, 10. decembrī “Splendid Palace” uzstājās vokālā grupa “Accent” sešu dziedātāju sastāvā, kas bija šī gada koncertsērijas “Art of Riga Jazz” izskaņas koncerts. “Accent” pārsteidza klātesošos ne vien ar savu muzikālo, bet arī ar izklaidētāju talantu.

Vokālā grupa “Accent” ir sekstets, kuru veido divi pirmie tenori, divi otrie tenori, baritons un bass. Dziedātāji pārstāv atšķirīgas valstis, un katrs no viņiem savā ceļā nonācis pie vokālo grupu mūzikas. Šos atšķirīgos stāstus, aktuālo populāro mūziku un vokālo grupu repertuāru klasiku, Ziemassvētku dziesmas kā angļu, tā arī franču valodā “Accent”  bija savirknējuši dinamiskā un izklaidējošā priekšnesumā ar aktiermākslas elementiem. Spēj tikai izsekot līdzi!

Vokālās grupas klausītāju ausis fascinē ar savu harmonijas izjūtu – viņu izpildījumā vienkāršā, tautā zināmā melodija iegūst teju orķestra skanējumu. Dziedātāji precīzi imitē dažādu instrumentu nokrāsas, piešķirot dziesmas skanējumam plašāku dimensiju. Arī mūziķu izvietojums mainās, te viņi dzied, stāvot pusaplī, te atkal – vienā līnijā, atkarībā no dziesmas aranžējuma, priekšplānā izceļot konkrētu balsi vai balsu grupu.

Gluži cilvēciski apbrīnas vērta ir arī sadarbība grupā – viņi darbojās vienā elpas vilcienā, viens otru papildinot.

Lai gan pirmsākumi, “barbershop” dziedāšana, šobrīd varētu šķist vecmodīga, vokālo grupu dziedāšanas tradīcijas joprojām ir ļoti aktuālas. Tās būtiski ir ietekmējušas arī mūsdienu populāro mūziku kā, piemēram, R&B stilu, un turpina laikam līdzi joprojām attīstīties. To parāda “Art of Riga Jazz” sērija kopumā, klausītājiem piedāvājot atklāt, kā džeza un ritmiskās mūzikas tradīcija attīstās mūsdienās. Zināšanas un tradīcijas šobrīd ir vairāk daļa no tehniskajām prasmēm, nevis, piemēram, idejiskajiem konceptiem, šādi veicinot pašu mākslinieku spēju izpausties brīvāk, precīzāk, un iet līdzi aktuālajam.

Klausīties “Accent” bija tiešām lieliska izklaide, kuras laikā nebija jādomā, ka patiesībā klausāmies ļoti izglītotus izpildītājus. Līdzīgas sajūtas raisīja arī ģitārista Čārlija Hantera koncerts Latvijas Radio 1. studijā novembrī, kurā labi pazīstami standarti ieguva jaunu skanējumu. Mūzika plūda nepiespiesti un aizraujoši. Iespējams, dažkārt nepietiekami novērtējam, cik labi zināšanu pamati ir jāiegūst, lai izklaidētu auditoriju, it kā tas būtu pasaulē vieglākais uzdevums, un cik liels talants patiesībā piemīt māksliniekam, lai šos tradīciju spētu atrādīt arī plašākai auditorijai tik saprotamā formā.

Pirmo reizi Latvijā apvienība "Accent" viesojās pēc dubultkoncerta Igaunijā, un šeit turpināja nesen iznākušā Ziemassvētku albuma tūri. Interesanti, ka 2011. gadā dzimušās grupas dalībnieki iepazinās internetā un vispirms sadarbojās virtuāli.

“Cits par citu uzzinājām “YouTube” kanālā un atklājām, ka katrs atsevišķi radām tādu mūziku, kādu labprāt klausītos. Tā kā darbojāmies ar līdzīgām idejām, radās doma izmantot savā labā tehnoloģijas un izveidot grupu,” pastāstīja grupas dalībnieks Evanss Sanderss.

Jaunākā albuma tapšanā piedalījusies grupa “Estonian Voices”, un vairs nav nekāds noslēpums, ka tiek kalti sadarbības arī ar mūsu “Latvian Voices”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti