Pārmijas

Gadalaiki. Rudens. Teterovskis

Pārmijas

Bauskas pilī koncertēs vokālais ansamblis "Cantoria" no Spānijas

Sēriju "Art of Riga Jazz" turpina unikālais ģitārists Hanters un dziedātāja Vudvarda

Unikālā ģitārista Hantera un dziedātājas Vudvardas pirmais koncerts Latvijā – arī LR3 «Klasika» tiešraidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

15. un 16. novembrī Latvijas Radio 1. studijā pulksten 19.00 festivāla "Rīgas ritmi" rīkotās koncertsērijas "Art of Riga Jazz" ietvaros uzstāsies pasaulslavenais ģitārists Čārlijs Hanters (Charlie Hunter), dziedātāja Lūsija Vudvarda (Lucy Woodward) un perkusionists Dereks Filips (Derrek Phillips). 15. novembrī koncerta tiešraidi piedāvās LR3 "Klasika".

"Čārlijs ir ģeniāls, tiešām unikāls mūziķis, jo viņš ir viens no retajiem, kurš perfekti pārvalda septiņstīgu un astoņstīgu ģitāras spēles tehniku," klāsta festivāla "Rīgas ritmi" mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. "Tā ir īpaša tehnika, jo mūziķis spēlē gan harmoniju, gan solo līniju, gan arī basa līniju.

Kā atzinuši mūzikas kritiķi, gandrīz vai netaisnīgi saukt Čārliju par ģitāristu, jo viņa muzikalitāte ievērojami pārsniedz to, ko mirstīgie var izdarīt ar dažām stīgām uz koka dēļa, kas ir ģitāra.

Patiesi, ir viegli aizmirst, ka viņam ir tikai 10 pirksti, jo – ja klausās, šķiet, ka tur muzicē arī basists un varbūt vēl kāds, klāsta Briežkalns. Viņš arī atzīmē, ka "Rīgas ritmu" mērķis allaž bijis atrast ko unikālu, Latvijas sabiedrībai un mūzikas mīļotājiem piedāvāt kaut ko interesantu, šeit vēl nebijušu. "Protams, arī šie mūziķi Latvijā būs pirmo reizi."

Savukārt, britu-amerikāņu dziedātāja un "Grammy" balvas ieguvēja Lūsija Vudvarda ir spēcīgas balss īpašniece, kura līdzās savai četru albumu solokarjerai uzstājusies kopā ar tādām mūzikas zvaigznēm kā Selīna Diona, Rods Stjuarts, Džo Kokers, Bārbra Streizande un citiem, kā arī arī leģendāro fusion jazz grupu "Snarky Puppy" un "Pink Martini".

"Esam lepni, ka varējām šo projektu atvest," gandarījumu neslēpj Briežkalns un atzīmē, ka ar koncertiem vēl viss nebeigsies, jo 16. novembrī pulksten 11.00 mākslinieki Latvijas Radio 1. studijā sniegs arī meistarklasi.

"Mūsu uzstādījums šogad ir ļoti interesants – itin visiem, ne tikai mūziķiem vai mūzikas skolu absolventiem vai audzēkņiem, kuriem ir viena no mūsu koncertsērijas biļetēm, kaut vai saglabājusies no jau izskanējuša koncerta, ir iespēja nākt uz meistarklasi pa brīvu! Tātad jebkurš varēs piedalīties meistarklasēs, uzdot jautājumu. Galvenais jau ir mākslinieka tuvplāns. Tu vari sēdēt metru vai pusmetru no viņa un redzēt, kā top mūzika, kā top tehnika un kur slēpjas unikalitāte.

Man patīk, kā Čārlijs labi pateica: "Es neesmu džeza mūziķis, tāpēc esmu vienmēr labā noskaņojumā!" Jo džeza mūziķi vienmēr ir neapmierināti un viņiem ir savas ekspektācijas.

Bet viņš saka – "esmu vienkāršs mūziķis, un, ja godīgi, es nekad neesmu sapratis, ko nozīmē definējumi džezs, blūzs, roks un tamlīdzīgi". Viņš vienkārši spēlē savu mūziku."

Šī gada pavasarī klajā nāca Hantera un Vudvardas albums "Music! Music! Music!", kurā iekļautās kompozīcijas būs koncertprogrammas pamatā. Albumā iespēlēti radikāli pārveidoti dažādu džeza, blūza un R&B mākslinieku skaņdarbi. Lai arī pirmoreiz saspēlējušies tikai pērn, Hanters un Vudvarda rada ļoti pārliecinoša muzikālā tandēma sajūtu, priekšnesuma laikā viens otru uzkurinot un izaicinot ārpus ierastās "funky" manieres komforta zonas, kas rezultējas patiesi melomāniskā baudījumā klausītājiem.

"Mūziķiem šī ir albuma prezentācijas tūre, un viena no pilsētām pasaules tūrē ir arī Rīga, par ko mēs ļoti lepojamies," atzīmē Briežkalns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti