Pa ceļam ar Klasiku

Dziedātāja Zanda Švēde: Tagad man ir daudz vieglāk pateikt "jā"

Pa ceļam ar Klasiku

Elīna Šimkus dzied Haidnu

Bez draudzības nav mūzikas! "Maska" trešo albumu atvērs Rūmenes muižas "Kūtī"

Bez draudzības nav mūzikas. Koris «Maska» albumā apkopojuši sev veltītos skaņdarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc triumfa koru Eirovīzijā Zviedrijā un vērienīgās koncerttūres Japānā, 7. decembrī Rūmenes muižas jaunajā kultūras un svinību telpā "Kūts" savu jaunāko albumu "Dedication" oficiāli vaļā vērs koris "Maska" – radoša apvienība ar savu šarmu un stilu. "Maskas" unikalitāti raksturo spēja izpildīt ne tikai klasisku kormūziku, bet uzdrīkstēšanās būt atšķirīgiem. 

"Tiešām neticami – divdesmit gadu laikā tapis jau trešais ieraksts," priecājas kora diriģents Jānis Ozols. "Tīši vai netīši jauns albums mums iznāk uz jubilejām – desmit, piecpadsmit un divdesmito dzimšanas dienu. Šoreiz ieraksts īpašs ar to, ka esam apkopojuši skaņdarbus, kas speciāli rakstīti tieši mums – tie ir veltījumi, tāpēc arī šāds ieraksta nosaukums: "Dedication" jeb "Veltījums", jo visi skaņdarbi veltīti vai nu korim "Maska" vai Jānim Ozolam… Un vienlaikus tas ir mūsu veltījums klausītājiem, jo esam centušies no visas sirds iedziedāt šos skaņdarbus skaisti. Jebkurš disks ir jauks punkts, kar kura palīdzību vari atskatīties, ko esi paveicis."

Visi autori, kuru mūzika iekļauta jaunajā albumā, ir arī Jāņa Ozola draugi. "Mūzika bez draudzības nav iespējama," ir pārliecināts Jānis Ozols, arī pats būdams viens no autoriem, kuru darbi iekļauti jaunajā izlasē.

"Jānis Ozols uzrakstījis divus skaņdarbus, mūsu kora kormeistare un vokālā pedagoģe Laura Jēkabsone mūsu korim jau radījusi pietiekoši daudz skaņdarbu, un bija pienācis brīdis atkal tos iemūžināt. Tāpat Jānis Šipkēvics juniors, Renāte Stivriņa, Jānis Ķirsis, slavenais lietuviešu komponists Vītauts Miškinis, igauņu komponists Pērts Ūsbergs, Rihards Zaļupe. Tie, kuri zina, kas ir "Maska", zinās arī to, ka mēs ar Rihardu esam kā cimdiņš ar rociņu. Šajā gadījumā no Riharda iekļauti pat divi skaņdarbi – viens, kas tapis 2009. gadā, bet nebija vēl līdz šim ierakstīts, bet otrs tapis nupat – tā ir skaistā tēma no filmas "Nameja gredzens", kas filmā izskan orķestra skanējumā, bet Rihards īpaši mums veltījis kora pārlikumu."

Pirmais skaņdarbs, kas iekļauts jaunajā albumā, ir no 2009. gada, bet jaunākais tapis šogad. "Esam amatieru koris – mūsu rocība nav tik liela, lai komponistiem varētu pasūtīt daudzus skaņdarbus – jāpaiet kādam laika sprīdim, lai varētu piepildīt vienu mūzikas albumu," stāsta diriģents.

Uz jautājumu, kā komponisti gadu gaitā uztvēruši kori "Maska" un vai likuši arī pasvīst, Ozols atbild apstiprinoši: "Jā, ir gan likuši pasvīst… Jānis Ķirsis mums veltījis ļoti skaistu dziesmu par Sprīdīti, kura lika mums tiešām pasvīst – tas varētu būt viens no sarežģītākajiem skaņdarbiem, ko līdz šim esam dziedājuši,

taču "Maska" ir tas kolektīvs, kurš nebaidās eksperimentēt un izmēģināt savas balsis dažādos žanros, dažādos stilos. Dziedam no renesanses līdz popmūzikai. Mūsu daudzās sejas, kā jau "Maskai", šajā diskā arī būs dzirdamas."

Rūmenes muižas "Kūts"
Rūmenes muižas "Kūts"

Rūpes par koncerta rīkošanu uzņēmusies dziedātāja, pianiste un nu jau arī dejotāja Katrīna Gupalo, kura kļuvusi par Rūmenes muižas "Kūts" māksliniecisko vadītāju. "Šī vieta arī vēsturiski bijusi kūts, kas šobrīd ir atjaunota – to fantastiski izdarījusi arhitekte Zaiga Gaile. Tur ir vērts aizbraukt arī vienkārši tāpat – to visu ieraudzīt, kur nu vēl paklausīties koncertus!

Un "Maskas" koncerts 7. decembrī būs pirmais koncerts, kurā pie mums skanēs balsis – tieši caur kori "Maska" varēsim izgaršot akustikas iespējas vokālajā mūzikā.

Pati telpa ir savdabīga – tai ir divi līmeņi, tāpēc var veikt visādus interesantus eksperimentus. Domāju, kaut ko tādu Jānis arī šoreiz izdomās. Tur ir gaiss, gaisma, telpa, kur skaņai dzīvot – jau pēc pirmā koncerta, kurā uzstājās Andrejs Osokins un māsas Balanas, no klausītājiem saņēmām atsauksmes, ka neparasta ir pati telpa – ka te ir tik daudz plašuma, ka vari justies ļoti komfortabli. Skaņa var lidot!"

Katrīna Gupalo, māsas Balanas un Andrejs Osokins
Katrīna Gupalo, māsas Balanas un Andrejs Osokins


"Esmu ļoti priecīgs, pagodināts un tiešām laimīgs par to, ka šoreiz – un tā ir pirmā reize kora vēsturē – diska atklāšanas koncerts notiks vietā, kura mūs ir uzlūgusi dziedāt šo koncertu," sajūsminās diriģents. "Šoreiz mēs paši neesam tie, kuri rīko savu koncertu, turklāt tik fantastiskā vietā kā Rūmene un tās jaunajā koncertzālē... Tas ir ļoti liels pagodinājums. Ļoti ceram, ka arī klausītāji vēlēsies gan dzirdēt kori "Maska", gan apskatīt jauno unikālo veidojumu vienā no skaistākajām Latvijas vietām. Un pēc koncerta būs iespēja palikt gan uz vakariņām, gan pārnakšņot!"

Un kāpēc Katrīna Gupalo izvēlējusies sadarboties tieši ar "Masku"? "Nevarēju nepamanīt kora lielos panākumus šogad Tokijā un Eirovīzijas koru konkursā – turklāt mums gribējās uzņemt tādu kori, kas nebaidās no eksperimentiem, nebaidās meklēt jaunus ceļus, pārsteigt publiku, un man šķiet, ka tieši tas Rūmenē ļoti labi iederas. Jestri jūs esat, Jāni!"

"Bet mēs mākam būt arī nopietni," uzsver Ozols. "Katrā ziņā koncertā skanēs gan nopietna mūzika, gan jestri skaņdarbi, būs īsi un arī gari skaņdarbi, būs ātri, lēni, skaļi un klusi."

Vai ir arī kādas jaunas ieceres, kā "kosmētiski" pieslīpēt "Maskas" seju? "Ļoti labs jautājums!

Jo šajā koncertā patiesi būs vēl kāds unikāls notikums – pirmo reizi uzstāsimies jaunos koncerttērpos!

Pateicoties Babītes pašvaldībai, esam paspējuši uz šo koncertu uzšūt pilnīgi jaunus tērpus, tā ka jubileju nosvinēsim ne tikai ar jaunu ierakstu un ne tikai jaunā koncertvietā, bet arī ar jaunu izskatu. 50 cilvēkiem uzšūt jaunu koncertu tērpu gadās reizi desmit gados."



Rūmenes muižas "Kūtī" šis būs jau trešais lielais pasākums. "Mums ir plāni, un tie ir lieli," smej producente Gupalo. "Piemēram, 27. maijā pie mums būs brīnišķīgs koncerts, kas, iespējams, jau ir izpārdots – pie mums viesosies Marina Rebeka. Plānojam dažādus – ne tikai akadēmiskās mūzikas koncertus, un arī nākotnē pārsteigsim ar kaut ko tikpat jestru kā "Maska", Marina Rebeka vai māsas Balanas un Andrejs Osokins. Virziens jau uzņemts!"

Visbeidzot, kāpēc īsti Katrīna Gupalo pievērsusies producēšanai? "Īstenībā producēšana manā dzīvē aktuāla ir vismaz piecus gadus," atklāj Gupalo. "Viss sākās ar to, ka

gribējās, lai koncerti, kurus mēs organizējam, jau no paša sākuma – no pirmā brīža, kad cilvēks ierauga afišu vai izdzird radio reklāmas džinglu, – lai viss būtu kā konfekte. Un vismaz "Serenāde"! Lai "iepakojums" arī ir kā māksla. Lai nebūtu tikai tā – starp citu, kaut kā.

Lai ir smukas bildes, video un radiodžingls, lai itin viss ir perfekti. Tā nu arvien dziļāk gāju, interesējos, bija azarts, un galu galā man uzticēja šādu svarīgu lomu – jaunas koncertzāles vadīšanu."

Rūmenes muižas "Kūts"
Rūmenes muižas "Kūts"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti