Aivars Hermanis 60 gadu jubileju atzīmē ar disku un akustiskajiem koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viņa mūziku raksturo kā smalki niansētu, delikātu un mazliet nostalģisku. Tā dzied, raud un smejas gan viņa paša virtuozajā ģitāras spēlē, gan prasmīgu dziedātāju balsīs. Komponists un ģitārists, leģendārās grupas "Remix" dalībnieks Aivars Hermanis šajās dienās svin 60 gadu jubileju, ko atzīmē ar savu otro solo albumu un jubilejas koncertiem kopā ar muzikālajiem domubiedriem Igo un Ievu Akurateri.

Ģitāra ir Aivara Hermaņa sabiedrotais jau 45 gadus. Atzīšanās mīlestībā tai ir arī Hermaņa nule kā iznākušais solo albums "Liepājas iela", kurā viņš raksta: "Pateicoties ģitārai, esmu saticis daudz lielisku cilvēku. Ģitāra man palīdzēja saprast un iemīlēt mūziku."

Kopš pirmā Aivara Hermaņa albuma pagājuši vairāk nekā desmit gadu. Kāds būs jaunais ieraksts un kuras no daudzajām paša kompozīcijām tajā skanēs, mūziķis domājis jau labi sen.

"Tas ir no jauna ierakstīts, tās ir instrumentālas versijas par zināmām dziesmu melodijām, bet ir arī oriģināli instrumentāli gabali, gan arī pavisam jauni, kas tapuši pēdējā laikā. Bet dominē, protams, zināmās dziesmas, lai tas disks būtu lietojams. Es jau nerakstu diskus sev par prieku, bet priekš kāda, kas klausīsies," saka Aivars Hermanis.

Jaunā diska ierakstā piedalījies arī sitaminstrumentālists Kaspars Kurdeko, bet aranžējumi, čella un mutes harmoniku skaņas pieder Raimondam Macatam, ar kuru Hermanis sadarbojas jau teju 30 gadu. Mazliet plašākā sastāvā viņi kāps uz skatuves arī Aivara Hermaņa 60 gadu jubilejas koncertos mūzikas namā "Daile" Rīgā 6. un 8.martā. "Šāds autorkoncerts - no viena gala līdz otram - nav bijis nekad," atzīst Hermanis.

Lai gan savulaik pats arī iedziedājis dažas savas dziesmas, savā jubilejas koncertā Hermanis ar ģitāru sēdēs skatuves stūrī, pie mikrofoniem aicinot sev tuvos dziedātājus Igo un Ievu Akurateri jutekliskajā programmā "Klusums starp mums" un "Plīvošana ar pilsētu" ar trimdas dzejnieka Linarda Tauna vārdiem.

"Programma sastāv no divām manu dziesmu platēm, kas ir visvairāk zināmas - vienu dzied Ieva un Igo ["Klusums starp mums"] un otra - ar Linarda Tauna dzeju. Un tad ir atsevišķas dziesmas, kas tapušas dažādos laikos - pāris dziesmas ir no "Remix" laika, piemēram "No rīta" tādā "unplugged" versijā. Un tad ir vairākas jaunas dziesmas, kas tapušas pēdējos gados," stāsta Aivars Hermanis.

"Mēs ar Aivaru vienmēr runājam, ka "paspēlēsimies". Spēlēšana mums ir paspēlēšanās, prieks par dzīvi," teic Aivara Hermaņa ilggadējā domubiedre mūzikā Ieva Akuratere. Sajūtas viņa mūzikā joprojām esot ļoti īpašas. "Emocionāli lidojošas, valdzinoši, noslēpumaini, krāsaini maigas, sulīgas. Tāda mistiski sapņojoša, plūstoša sajūta tajās dzīvo. Vārdu sakot, kaut kas tāds, kas citās mūzikās nav man atrodams.

Tieši tas mūs abus saista. Tā sapņojošā, meditatīvā puse mums abiem ir diezgan līdzīga," stāsta Ieva Akuratere, uzsverot: "Aivars ir brīnišķīgs meistars. Kā viņš spēlē savu ģitāru! Viņam tagad ir fantastisks instruments."

"Barselonā iegāju veikalā, kur gadu iepriekš jau nopirku vienu ģitāru. Domāju - ieiešu, parunāšos, pateikšu meistaram, ka labi skan. Sarunas beigās, pēc kādas pusstundas, viņš saka - vakar mans ģitāru meistars atnesa trīs jaunas ģitāras, jauna līnija, flamenko tipa, negribi pamēģināt? Pastrinkšķināju vienu, otru, trešo, un viena uzreiz iekrita sirdī. Ar to arī esmu iespēlējis jauno disku," stāsta Aivars Hermanis.

Aivara Hermaņa 60 gadu jubilejas koncerti mūzikas namā "Daile" Rīgā skanēs piektdien, 6.martā, un svētdien, 8.martā, bet rudenī šo programmu plānots spēlēt arī koncertos ārpus Rīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti