Jūlijā Rīgā koncertēs perkusionisti «Ensemble Nist-Nah» no Francijas

17. jūlijā Rīgā, kultūras telpā "Hanzas perons" ar koncertu viesosies perkusiju un gamelāna kolektīvs "Ensemble Nist-Nah" no Francijas.

Astoņu perkusionistu apvienība "Ensemble Nist-Nah" izveidojās salīdzinoši nesen, 2019. gadā. Tiesa, savā ziņā "hibrīdā" sitaminstrumentu un gamelāna ansambļa izveides iniciators, Francijas pilsētā Nantē dzīvojošais austrāliešu mūziķis Vils Gatrī (Will Guthrie) ir pieredzes un dalības neskaitāmos kolektīvos un projektos bagāts mūziķis, informē koncerta rīkotāji.

"Grūti ir piemeklēt atbilstošu sinonīmu smagnējajam apzīmējumam "hibrīds", jo tik tiešām – "Ensemble Nist-Nah" oriģinālmūziku ir iedvesmojušas, iespaidojušas un arī izglītojušas dažādas tradīcijas. Gan Indonēzijas, gan dienvidaustrumu Āzijas gongu mūzika tajā ir klātesoša, taču ansamblis apzināti distancējas no akadēmiskas šo dažādo tradīciju atspoguļošanas savā daiļradē un nelabprāt izceļ tās kā kādas īpašas eksotiskas parādības. Gluži pretēji, ansamblis priekšplānā izvirza savstarpējo saziņu mūzikā un katras vietas, apstākļu mijiedarbību ar kopā muzicēšanas pieredzi," teikts ansambļa koncerta pieteikumā.

Kā apgalvo Vils Gatrī, ansambļa dalībnieki vēlas radīt mūziku, kas laika gaitā mainās, attīstās, ir laikmetu apliecinoša, cieņpilna un ataino konkrētā sastāva dalībniekus un viņu personīgās intereses. Varētu pat teikt, ka ansamblis un tā izveide ir kā ilgus gadus Gatrī pavadošās intereses par skanošiem priekšmetiem, metāliem, gongiem, dziedošajām bļodām un zvaniem kulminācija. Kā gaidīta iespēja savienot aizraušanos ar dažādiem materiāliem piemītošās un melodijā, harmonijā izmantojamās īpašības ar poliritmiju un polimetriskajām ritma iespējām.

Pulcējot astoņus mūziķus ar tik atšķirīgām pieredzēm un izcelsmes eklektiku, "Ensemble Nist-Nah" tāpat varētu raksturot kā "vietu", kur satek pieredžu bagātība un zināšanas un kurā ik pa laikam viesojas citi mūziķi. Šogad kolektīvs ir iegājis jaunā fāzē. Ir mainījies tā sastāvs. Šobrīd Vils Gatrī ap sevi pulcējis vairākus gados jaunus mūziķus no Nantes, radot jaunu mūziku, stāsta koncerta rīkotāji. 

Koncerts "Hanzas peronā" tiek rīkots kultūrvietas piecu gadu jubilejas zīmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti