Kuri albumi ir latviešu popmūzikas stūrakmeņi? Spriež mūzikas zinātāji un radītāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Trīs Latvijas popmūzikas albumus, kurus varētu uzskatīt par stūrakmeņiem, iesaka latviešu mūzikas zinātāji un radītāji: Jānis Žilde, Dj Rudd, Mikus Solovejs, Aivars Hermanis, Arnis Račinskis, Guntars Račs un Aiga Leitholde. Albumi ir no dažādām desmitgadēm, balstīta uz dažādiem stiliem, parādot latviešu popmūzikas daudzveidību. 

Popmūzikas definīcija vienmēr ir iemesls diskusijai.

Vai popmūzika ir tā, kuru raksturo prātā paliekošas melodijas labam noskaņojumam? Vai tomēr popmūzika ir viss, ko klausās plaša auditorija, piemēram, tajā skaitā roka himnas un sapņains indie?

Jāņem vērā ar popmūziku cieši saistītie skaitļi jeb mūzikas biznesa faktors. Raksts aktualizē jautājumu arī par albuma konceptu – visbiežāk popmūzika tiek saistīta ar veiksmīgiem hitiem, kuri salikti kopā vienā albumā vairāk skan pēc labāko dziesmu izlases nevis albuma.

Ja runājam par stilistiku, latviešu popmūzikas klasiku veido estrādes mūzika, autordarbi ar dzejnieku vārdiem. Tāpat ir bijis periods, kurā pašmāju popmūzikas radītāji pārāk uzskatāmi pārņēma ārzemju mūzikas tendences. Laikam ejot, prasmes slīpējot un iegūstot lielākas tehniskā iespējas, autori un izpildītāji atrod ceļu, kā skanēt laikmetam aktuāli, saglabājot lokālo piesaisti. Uz skatuves sevi piesaka jaunas paaudzes popmūzikas radītāji.

Pašiem patīkamus latviešu popmūzikas albumus, kas reizē reprezentē būtiskas latviešu popmūzikas šķautnes, iesaka:

Mūziķis, mūzikas kritiķis, rakstnieks Jānis Žilde

Uzdevums atlasīt trīs labākos Latvijas popmūzikas albumus izrādījās daudz sarežģītāks nekā sākotnēji likās. Pārbaudījums bija gan popmūzikas žanra definēšana, gan laika periods, kurā atskatīties, gan ierakstu formāti un to pieejamība, gan ierakstu kvalitāte, kas, īpaši jau deviņdesmitajos, piekliboja. Tāpēc pēc ilgām pārdomām vienkārši piegāju pie sava latviešu kompaktdisku plaukta un, ieklausoties iekšējā balsī, izvilku šos trīs albumus.

Finx – "Na-na-ha" (2006)

Uz Jelgavas grupas "B-link" pamatiem 2003. gadā izveidojās interesanta popmūzikas apvienība "Finx", kas tūkstošgades pirmajā pusē veiksmīgi iekaroja radio viļņus ar tādiem singliem kā "Tikko kā sācies" un "2reiz" un īpaši "Mans vārds". Trīs jaunekļi (Reinis, DJ un Zemic) un soliste Gunita Ozola 2005. gadā laida klajā savu debijas albumu, ko izplatīja kompānija "Platforma", ienesot Latvijas popmūzikā jaunas vēsmas. Grupas skanējumā saklausāma gan tūkstošgades mijas britu popmūzika ("All Saints"), gan 90. gadu dumpīgums – prātā nāk grupa "Republica" ar harismātisko solisti Safronu. Pēc dažiem gadiem Gunita pameta grupu, bet tas jau bija cits "Finx".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Zane Dombrovska – "taa es" (2006)

Šobrīd vairāk pazīstama kā aktrise, Zane Dombrovska 2006. gadā spēra pārliecinošus soļus popmūzikas laukā, laižot klajā savu debijas solo albumu, kas kvalitatīvi ieskaņots "Radio SWH" skaņu ierakstu studijā. Zanes pašas sacerētās dziesmas, īpaši jāizceļ rotaļīgā "Spēle", balstās latviešu 70. un 80. gadu estrādes tradīcijā, kur svarīga ir melodija, precīza dikcija un profesionāls izpildījums. Ierakstā dzirdams gan ģitārists Mārcis Auziņš, gan bundzinieks Kaspars Grigalis, gan brāļi Petrauski. Blakus grupas "Morning After" dziesmai "Saucu tevi", atsevišķām grupas "Māsas" dziesmām, Dombrovskas albums iezīmēja tādu kā latviešu estrādes renesansi.

Jānis Stībelis – "2 Pasaules" (2015)

Pēc ilgiem gadiem, mehāniski interpretējot amerikāņu R&B un soulmūziku, Jānis Stībelis 2015. gadā laida klajā albumu, kurā iedvesmu smēlās skaņās, kas uzrunājušas viņu jau kopš bērnības. Stībelis daudzus gadus sevī glabājis atmiņas no 80. gadu vidus, kad toreiz mazā talsinieka rokās nonāca pirmā pašmāju popfanka grupas "ODIS" audiokasete, kas izmainīja viņa skatu uz mūziku. Albumā "2 pasaules" šīs siltās pagātnes atmiņas – tā laika popmūzika, aranžējumi, bungmašīnu bīti un noskaņa beidzot izlauzušies uz āru. Albumā netrūkst dažādu analogo sintezatoru, bungmašīnu, elektrofanka un popmūzikas, bet visam pāri – lieliskas melodijas un godīgi teksti.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūziķis un producents DJ Rudd

"Prāta vētra" – "Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas" (2001)

Manā ieskatā šis nav "Prāta vētras" labākais albums, bet – viņu labākais pop albums (labākais ir "Tur kaut kam ir jābūt"). Tādi hiti kā "Maybe", "Spogulīt", "Visskumjākā parāde uz mūsu ielas", "Aiz vēja ģeneratora" neprasa nekādus komentārus – tie ir un vienmēr paliks latviešu popmūzikas zelta fondā. Šajā albumā ir arī viena no manām mīļākajām "Vētras" dziesmām "Ir vieglāk". Kā arī šis albums asociējas ar "pēceirovīzijas" lielo cerību laiku, kad juties lepns, ka mums, latviešiem, vispār ir tāda "Prāta vētra".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Linda Leen – "Let’s Go Insane" (2000)

Popmūzikas kontekstā šis ir fantastisks albums, arī pilns ar hitiem: "Not to Fall Again", "I Was a Lonely Girl", "Let's Go Insane", "New Life". Lindu kā mākslinieci atklāju projekta "Tune-L" sastāvā, būdams vēl galīgi jauns dīdžejs, kad interesējos par vietējo deju mūziku.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Astro'n'out" – "Multivitamīnu multipaka" (2019)

Lai kā arī centos neizvēlēties albumu, pie kura es pats būtu strādājis, "Multivitamīnu multipaku" ir grūti neiekļaut savā trijniekā objektīvu iemeslu pēc. Turklāt neesmu vienīgais producents šim ierakstam. "Multivitamīnu multipaka" saņēma "Zelta mikrofonu" kā labākais popmūzikas albums, četras dziesmas kļuva par radio hitiem ("Dejot trakāk", "Multivitamīnu multipaka", "Uzmācīga melodija" un "Agrāk"), kā arī divas no šīm kļuva par "Muzikālās bankas" finālistēm.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūziķis, vēsturnieks un mūzikas apskatnieks Mikus Solovejs

Odis – "Radio, radio" (1987)

Ja grupa "Odis" būtu ierakstījuši tikai "Radio, radio", arī tas ļautu noticēt, ka ar vienas dziesmas palīdzību iespējams izrauties no padomju estrādes naftalīna. Man viņi joprojām paliek nepārspēti gaumīgas un dzīvespriecīgas latviešu popdziesmas standarta radītāji. Izdzirdot dziesmas "Šodien ārā saulains laiks" un "Hei, mazā", nāk atmiņā pirmie eksperimenti ar skrituļdēli "Ripo" un "Odis" koncerts Limbažu Pionieru nama zālē 90. gadu sākumā. Laba popmūzika vienmēr izliekas nedaudz vieglprātīgāka nekā tā patiesībā ir.

 

Uldis Stabulnieks – izlase "Tik un tā" (2002)

Dziesmu izlase "Tik un tā" ir mīlestības vēstule Rīgas ielām un parkiem, latviešu strēlniekam, miglai un bišu kokam. Ulda Stabulnieka melodijās pa mēness mirgu var aizbraukt uz zirgu tirgu. Rotaļa, kurā nepazūd neviena nots un zilbe. Šo dziesmu dvēseles siltums var kļūt kā iedvesma arī tiem, kuru populārās mūzikas radošais vēriens iestrēdzis slavas mirklī starp uzvaru nacionālajā Eirovīzijas atlasē un piedalīšanos lielās Eirovīzijas pusfinālā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Olga Rajecka – "Tev un man" (1991)

Platē "Tev un man" notverts brīdis, kurā spilgta popmūzikas dziedātāja atrodas savā radošajā virsotnē. Ierakstu veido Imanta Kalniņa un Arņa Medņa dziesmas. Noskaņu rada tā brīža populārās mūzikas zelta sastāvs – Raimonds Macats, Arnis Mednis, Indris Orubs, Vīgants Murelis. Tas bija ieraksts īstajā laikā un vietā. Dziesma "Apvij rokas" ar videoklipā skrienošo dzejnieku Ņurbuli un uz divriteņa braucošo Olgu ir viens no skaistākajiem mirkļiem latviešu populārajā mūzikā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūziķis, komponists, koncertu organizators Aivars Hermanis

Imants Kalniņš – "Pilsētā kurā piedzims vējš" (1995)

Im.Ka’m, manuprāt, tās ir labākās dziesmas, kādas viņš  ir sarakstījis. Katra ir šedevrs pati par sevi! Katrs izpildītājs tika speciāli piemeklēts konkrētajai dziesmai. Macata aranžējumi ir perfekti un izceļ katras dziesmas kodu, nepazaudējot Im.Ka’s stilu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Instrumenti – "Tru" (2011)

"Instrumenti" ir profiņi šī vārda visplašākajā nozīmē! Viņu mūzika ir talantīga, aranžējumi un muzicēšana pasaules līmenī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Būū – "Albūūms" (2021)

Būū atšķirībā no vairuma jauno mākslinieku ir savs dziļi personīgs sakāmais mūzikā. Viņai izdevās pārsteigt ne vien savas paaudzes klausītājus, bet arī tādus opīšus kā mani. Ja viņa turpinās tikpat mērķtiecīgi attīstīt sevi un savu mūziku, agrāk vai vēlāk latviešiem varētu būt viena starptautiska mēroga zvaigzne.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūziķis un producents Arnis Račinskis

Šie visi trīs skan pēc albuma, un tajos gandrīz nav nevienas sliktas dziesmas.

Raimonds Pauls  – "Naktsputni" (1978)

Pop klasika.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Prāta Vētra" – "Viss ir tieši tā, kā tu vēlies" (1997)

Pop zelta laikmets.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Būū – "Albūūms" (2021)

Šodiena.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūzikas izdevējs, mūziķis, producents, dzejnieks Guntars Račs

Zodiaks – "Disco Alliance" (1980)

Šis albums ir Jāņa Lūsēna un producenta Aleksandra Grīvas superprodukts. Pirmā "padomijā" izdotā skaņuplate, kas guva rezonansi ne tikai visās "brālīgajās" republikās, bet arī ārvalstīs. Leģenda vēsta, ka tirāža ir pārsniegusi 20 miljonus kopiju, kas ir "Rokenrola slavas zāles" cienīgs panākums. Albuma ieraksti ir izmantoti neskaitāmās filmās, seriālos un TV pārraidēs plates izdošanas laikā un tiek izmantoti arī šobrīd. Uzskatu šo par vienu no visu laiku nozīmīgākajiem mūzikas albumiem, kādu jebkad kāds latviešu komponists ir radījis. Unikālu to padara arī fakts, ka atšķirībā no dažiem pasaules analogiem, kas muzicēja līdzīgā instrumentālā "gandrīz" disko, space pop manierē, jāņem vērā, ka šī plate ir ierakstīta ar dzīviem instrumentiem, bez bungu sempliem un bungu mašīnas, kas padara to īpaši unikālu starp saviem žanra līdziniekiem. Ļoti uzteicams bundzinieka Andra Reiņa veikums – tam laikam drosmīgs vāka noformējums.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Līvi" – "Karogi" (1994)

"Līvi" savulaik teica, ka viņiem nepatīk darbs studijā. Viņus ir jāklausās dzīvajā izpildījumā. Tai pat laikā viņi strādāja studijā, lamāja skaņu režisorus un bija maksimāli prasīgi pret skanējumu, ar kuru tā līdz galam nekad nebija apmierināti. Daļa no šī albuma "Melodijas" studijā bija "iesprūduši" nesamiksēti daudzceļu analogajās lentēs kopš 80. gadu beigām, bet paši "Līvi" bija kārtējo reizi pašķīduši. Taču, iznākot šim ierakstu apkopojumam, kas daļēji ir arī izlase, grupa atkal apvienojās vienā no saviem visu laiku spēcīgākajiem sastāviem – Dainis un Ainars Virgas, Jānis Grodums, Aivars Brīze un Guntars Mucenieks. Albuma nozīmīgumu, pirmkārt, veido tajā ietilpstošās fundamentālās dziesmas – "Dzimtā valoda", "Dzelzsgriezējs", "Zābaku dziesma", "Karogi", "Ozolam", "Zvani", "Straume" un vēl un vēl. Tās ir leģendāras latviešu rokenrola himnas, kuras palīdzēja un iedvesmoja daudzus Atmodas laikā, un turpina iedvesmot arī šodien. Otra šī albuma nozīme ir tāda, ka tika pārtraukts ieilgušais grupas klusuma periods (iepriekšējā plate nāca klajā 1988. gadā) un grupa atsāka pilnasinīgu koncertdarbību, un sekojoši šim albumam 1996. gadā ierakstīja vienu no saviem labākajiem albumiem "K.M.K.V.P" , kuram sekoja "Līvu" visu laiku lielākais "bestsellers", 1997. gada albums "Bailes par ziņģēm". Ar albumu "Karogi" leģenda atdzima un turpināja savu ērkšķiem kaisīto ceļu, tāpēc tā nozīmību grūti pārvērtēt.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Hospitāļu iela" – "Pilnmēness" (2004)

Arī pirms šī albuma grupa bija zināma "savējo" aprindās, bet, kad nāca klajā "Pilnmēness", par grupu un tās daiļradi, šķiet, uzzināja visi, kuri vispār interesējas par latviešu mūziku. Edgara Šubrovska dzejnieka talants pārsteidza un aizrāva daudzus. Līdzīgi savulaik notika arī ar Valda Atāla debijas albumu. Hospitāļu albums bija kā svaiga elpa latviešu populārajā mūzikā, lai cik ļoti viņi paši nevairītos no šī "pop" apzīmējuma. Albuma izdošana bija kā savdabīga alternatīvās mūzikas "iznākšana no skapja" un apliecināja, ka tā var patikt daudz plašākam lokam par to, kā bija ierasts domāt. Tieši šo albumu uzskatu par latviešu indie popa vienu no stūrakmeņiem, kas pavēra ceļu vēl citiem, kuri, iespējams, bija plānojuši palikt ēnā, reizi pa reizei uzstājoties "savējiem" kādā bārā vai saietā. Gribas ticēt, ka albums deva cerību citādi domājošajiem jaunajiem māksliniekiem. Man pašam tas atgrieza ticību tam, ka dziesmas vārdiskajam saturam ir daudz lielāka nozīme par to, kas, pavirši klausoties, tam ir atvēlēts. "Pilnmēness" ir albums, kuru klausīties un saprast.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Mūzikas apskatniece Aiga Leitholde

Grupa "Cosmos" – "Cosmos" (2003)

Grupas "Cosmos" debijas albumu veidoja labi pazīstamu, klasisku un mūsdienu dziesmu aranžējumi sekstetam, kuru veidoja Jānis Šipkēvics, Andris Sējāns, Juris Lisenko, Jānis Ozols, Jānis Strazdiņš un Reinis Sējāns. Lai arī nav oriģinālmūzika, bet paplašināja auditorijas priekšstatus par populārās mūzikas skanējumu. Atceros, ka popularitāti piedzīvoja dziesmu "Dūdieviņš", "Tu saviļņoji mani", "Lūgums" versijas. Ar šo albumu grupa izveidoja sava veida tiltiņu starp akadēmiskās un neakadēmiskās mūzikas pasauli. Un Latvijas mūzikas skatuvē pieteica talantīgus un darbspējīgus mūziķus, izcilus kora vadītājus un arī grupas "Instrumenti" veiksmīgo tandēmu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Dons – "Varanasi" (2014)

Albumā "Varanasi", iespējams, atrodami Dona vislielākie hiti: "Pēdējā vēstule", " Tev piedzims bērns", "Pāriet bailes" – šķiet, šīs dziesmas ir skanējušas it visur! "Varanasi" ir gudri veidots albums, apzinoties, cik latviešu klausītājs ir romantisks, liekot lietā dziedātāja plašo, niansēto balsi, grupā pulcējot labākos instrumentālistus, bet ierakstā – labākos producentus. Arī no mūzikas biznesa stratēģijas "Varanasi" ir nostrādāts posms. Viens albuma prezentācijas koncerts "Palladium" koncertzālē kļuva par sešiem. Albuma panākumi deva pienesumu ilgtermiņā – ar nākamo albumu "Tepat" Dons jau varēja koncertēt izpārdotā "Arēnā Rīga". 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

"Rīgas Modes" – "Fantastiski" (2016)

Grupa "Rīgas Modes" ir šķelmji un rokstāri, kas ļoti labi pārzina pasaules populārās mūzikas vēsturi. Grupas lielā mīlestība ir retro popmūzika, kuru viņi atklāti citē. "Rīgas Modes" pieeja dziesmu tekstiem sākumā šķiet neierasta, bet galu galā šīs lipīgās rindas ir iespiedušās prātā kā citāti, kurus var nodungot ikdienas situācijās. Kad "Rīgas Modes" par albumu "Fantastiski" saņēma "Zelta mikrofonu '17", tas izkonkurēja Dona albumu "Tepat", bet svarīgāk – iezīmēja jaunu posmu latviešu popmūzikā, kas izcēlās ar pieeju – neatkarīgāku no plašas auditorijas vēlmēm.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti