Pavasarī sarūpēti Latvijas mūzikas jaunumi skanīgai vasarai

Pavasara cēliens Latvijas mūzikā ir bijis ražīgs – izlasi papildinājušas virkne jaunu dziesmu, skaņdarbu un albumu. Ieraksti tapuši visdažādākajos stilos, žanros un jaunās sadarbībās. Šoreiz daudzas dziesmas izceļas ar krāšņiem videoklipiem, kurus var skatīties kā īsfilmas.

ZeBrene un Elizabete Gaile – "Vasaras raibumi"

Radio hitu meistars ZeBrene  attiecību mezglus šoreiz risina kopā ar dziedātāju Elizabeti Gaili, piedāvājot arī pasakainu videoklipu, kur viņš redzams kosmonauta tērpā.

 

Tam ir simboliska nozīme, kas cieši saistīta ar dziesmas vēstījumu. "Mēs kā cilvēce, iespējams, pēc simtiem gadu jau dzīvosim arī uz citām planētām, būsim atrisinājuši ceļošanu kosmosā un ceļošanu laikā. Šobrīd mēs varam aizbraukt viens pie otra ciemos vai sazvanīties, bet nākotnē, iespējams, būs jādodas daudz tālāk. Videoklipā tieši tas arī uzsvērts – ir divi cilvēki, bet viņi nedzīvo vienā laikā, viņi nedzīvo uz vienas planētas, taču, neraugoties uz to, dodas viens otram pretī un dara to pavisam intuitīvi," skaidro ZeBrene.

Būū – "Apmainījām"

"Apmainījām" ir mūziķes Būū jaunākā mazalbuma "Būūtība" singls, kas stāsta par mīlestību pret pasauli, jo īpaši pret mežu.

Jaunais mazalbums tiek pieteikts kā garīgā popmūzika, klausītāju vedot mežā, rituālos un dziļi, dziļi mākslinieces dvēselē. Dziesmām ir liela pasaules mūzikas ietekme, un to pavadījums ir ierakstīts ar dažādiem instrumentiem. Šis minialbums ir mākslinieces radošā ceļa pieturpunkts, jo turpmāk Būū klausītājus sola iepazīstināt ar savu daiļradi angļu valodā.

"Stabs" – "Sfinksa treniņtērpā"

Maija sākumā iznāca trokšņu grupas "Stabs" albums "Sadursme" un līdz ar to videoklips skaņdarbam "Sfinksa treniņtērpā", kura autores ir Tīna Zariņa un Elīza Jordane.

Katra no viņām jau iepriekš ir saņēmusi "Zelta Mikrofonu" par videoklipa režiju, un "Sfinksa treniņtērpā" arī piesaka sevi spoži un prātā paliekoši, apspēlējot "Īkstītes" tēmu. Savukārt albums "Sadursme" iznāca 6. maijā jeb dienā starp 4. un 9. maiju, tādējādi uzsverot albuma vēstījumu par 21. gadsimta Rīgu kā vietu, kur ik dienas Rietumu vērtības saķeras ar visur klātesošo padomju mantojumu.

Patrisha – "Pilsēta no lauskām"

Ar jaunu singlu "Pilsēta no lauskām" pie klausītājiem atgriežas Patrisha.

Dziesma vēsta par iekšējām cīņām. Tās vārdu autori ir pati Patrisha un Dagnis Roziņš, savukārt mūzikā talkā abiem nācis klāt Jānis Jačmenkins jeb JJ Lush, kurš ir arī dziesmas studijas producents.

"Bēdu Brāļi" – "Ikdienas dzīve"

Alternatīvā roka  grupa "Bēdu Brāļi", kuri iedvesmu aizgūst no ikdienas un apkārtesošā, piedāvā jaunu singlu "Ikdienas dzīve", kurā klausītāju ved cauri ikdienas rutīnas nomācošajām sajūtām.

Vēstījumu paspilgtina Pētera Vīksnas un Ievas Aleksas veidotais ikdienišķais, bet arī groteskais videoklips.

Detlef – "Laika Daudz" 

Ar jaunu singlu "Laika Daudz" pie klausītājiem atgriežas Detlef.

Dziesmā tiek apspēlēts laika paradokss, un tā sevī iekļauj arī atvadīšanās elementu. Pēc noklausīšanās noteikti piezvaniet saviem mīļotajiem un draugiem, jo laika nekad nav par daudz!

Una Daniela un "The Electroads" – "Strangers"

Dziedātāja, multiinstrumentāliste Una Daniela kopā ar grupu "The Electroads" piesaka otro singlu "Strangers" un caur šo dziesmu vēsta par sava veida cīņu pašam ar sevi, stāšanos pretī savām skaļajām bailēm.

"Strangers" ir popdziesmas melodija, kam ir  džeza, soulmūzikas ietekme, šādi dziesmas skanējumu padarot plašāku.

"Saucējas", O Gajo – "Aiz upītes ūzuliņi"

Tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" un portugāļu mūziķi – ģitārists O Gajo un perkusionists Isaac Achega – ierakstījuši latgaliešu tautasdziesmu "Aiz upītes ūzuliņi", radot tai jaunu skanējumu.

"Saucējas" un O Gajo satikās pērn jūnijā mūzikas festivālā "Fusos" Portugālē un izveidoja kopīgu priekšnesumu. "Šī dziesma raksturo mūsu prieku par iespēju muzicēt kopā un ļauj izskanēt latviešu tradicionālajai daudzbalsībai tālu pāri robežām. Arī dziesmas vārdi vēsta par komunikāciju "pāri upei" – šajā gadījumā to simboliski uztveram kā divu valstu muzikālu sarunu," saka mūziķes.

"Muud" – "Varbūt"

Grupa "Muud" ir atradusi savu formulu prātā paliekošu dziesmu radīšanai – gada sākumā izdotajam veiksmīgajam radio singlam "Nomaina rīti" seko aktuālais "Varbūt", kam ir popdziesmas melodiskums un repa vēstījuma daļa, kas stāsta par visiem pazīstamām sajūtām un pārdomām. 

"Sub Scriptum" – "Mūsu Vasara"

Poproka grupa "Sub Scriptum" piedāvā dziesmu "Mūsu Vasara" – grupas maijā izdotā albuma "Sub būris" vadošo singlu. 

Albums tapis Kaspara Ansona vadībā ierakstu sesijā lielveikalā, piedaloties tādiem viesiem kā Ozols, Andrejs Osokins, Nils Īle. "Mūsu Vasara" piedāvā prātā paliekošu melodiju un tekstā poētiski attēlotu vasaras bezrūpību.

Galeniex – "Sahāras beduīns"

Šajā maijā jaunais reperis Galeniex kļuva par reperu cīņas "371 battle" uzvarētāju un viesojās arī pie producentiem "Circle", kuri radīja video dziesmai "Sahāras beduīns".

Mākslinieks paliek prātā gan ar savu vizuālo tēlu, gan ar oriģinālo valodas lietojumu un plūdumu – Galeniex debijas albums "Vernisāža" tiek solīts vēl šajā gadā.

Tikmēr "Crclmotion" kanālā vietnē "YouTube" var apskatīties arī citu pašmāju reperu aktuālu dziesmu videoklipus.

Jēkabs Rēders – "Tas Nekas (Drumpiano)"

Jēkabs Rēders ir džeza  bundzinieks un  improvizators, kas ar savu skaņas paletes daudzveidību iepazīstina skaņdarbā "Tas Nekas (Drumpiano)", kur skaņas birst kā spožas pērlītes, radot meditatīvu atmosfēru.

"Kaizera Bīts" izlase 

Kaizers ir reperis, ierakstu inženieris un bītmeikers ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi mūzikas producēšanā un studijas ierakstu apstrādē. Viņš ir radio "EHR" podkāsta "Bīts un vārds" vadītājs, raidījumā uz Kaizera radīta pavadījuma jeb bīta improvizē jeb frīstailo pašmāju reperi.

Šoreiz izlasē ir Wiesulis, ansis, Rolands Če, Edavārdi, Ods, Eliots, Ozols, Zeļģis, Kjuumanis, Steps, Abra un Goča panti, kas visi ekskluzīvi tika izpildīti uz Kaizera bītiem un ierakstīti "European Hit Radio" studijā raidījumu filmēšanas laikā. Skaņas pēcapstrādi veicis pats Kaizers.

"Vēstulēs" – "Šī vasara"

Duets "Vēstulēs" piedāvā singlu "Šī vasara" – ievadā tā ir liega balāde, kas pakāpeniski pārtop enerģiskā popdziesmā.

Duetu veido Marta Krampe un Braiens Martinsons, kurus plašāka auditorija pamanīja un atzinīgi novērtēja dziesmu konkursā "Supernova". Vasarā viņus varēs dzirdēt arī uz "Positivus" skatuves.

"Rīmdari" – "No sirds"

Dziesma "No sirds" ir hiphopa grupas "Rīmdari" albuma vēstnesis. "Jaunais singls spilgti iezīmē mūsu vērtības, rakstot mūziku. Neatkarīgi no tā, vai dziesmas ir jautras vai melanholiskas, mēs vienmēr rakstām no sirds. Par spīti algoritmu laikmetam un topu ietekmei mūzikā, izskatās, ka klausītāji novērtē mūsu pieeju," par jauno dziesmu reperis Marshals. Ar viņu "Rīmdaros" muzicē arī Reinis Ragga, Brokss un Krišs Baglais.

8. jūnijā "Rīmdari" klausītājus aicina uz savu lielāko koncertu Vidzemes koncertzālē "CĒSIS". 

Festivāla "Straume" zvaigžņu komanda

5. un 6. jūlijā Līgatnē, "Zeit" radošajā kvartālā, norisināsies jau trešais Latvijas hiphopa festivāls "Straume".

Festivāls turpina tradīciju un kā ekskluzīvu priekšnesumu šogad izziņo zvaigžņu komandu  "M.O.O.N. $.S.W.A.G.G", kuru veido reperi Wiesulis, Arturs Skutelis, Goča, Ods un Ozols. Šim notikumam par godu ir ierakstīts arī kopdziesma.

Staņislavs Judins un Asnate Rancāne – "Kur zeme"

"Jersika Records" paspārnē izdots kontrabasista un komponista Staņislava Judina un etno dziedātājas Asnates Rancānes mazalbums "Kur zeme", kas ir kā vēstnesis šī gada rudenī gaidāmajam dueta otrajam albumam.

Jaunā mazalbuma centrā ir prūšu tautas dziesma "Mila swaiksta Saulika", kuras melodija sasaucas ar Staņislava darbu "Kur zeme", kas arī bija jaunā albuma radīšanas impulss. Albumā iekļauti arī skaņdarbi "Kade pārnāksi, bāleliņ?" un "Radina majka dumaše", kuru pamatā izmantotas Asnates iedziedātās latviešu un bulgāru tautas melodijas, tās ir apvienotas ar Staņislava kompozīcijām un improvizācijām, radot šī dueta īpašo skanējumu.

Arturs Skutelis – "Nauda, ne sirds"

Dziesma "Nauda, ne sirds" Skutelim tapusi sadarbībā ar bītmeikeru Sangvn, un tās skaņas apstrādi veica Jānis Šmēdiņš.

Dziesmas impulsu reperim radījusi frāze "Un, ja es zaudēšu, Dievs, lai tā ir nauda, ne sirds." Skutelis saka: "Ātri uzmetu uz papīra atslēgas frāzes, kas iezīmētu manu ceļu un izvēles, tādu vispārīgu krustceļu situāciju, kurā cilvēks mēdz nonākt, kad ir dilemmas priekšā – zaudēt iespēju vai sirdsapziņu. Pārējais jau bija pāris stundu jautājums, sīkumus pieslīpēju dažas dienas vēlāk, daudz iekšā nejaucoties, centos saglabāt acumirklīgo gan tekstā, gan ierakstā."

"Musiqq" – "Bantītes" 

"Musiqq" dziesma "Bantītes" ir ieturēta vasaras deju mūzikas estētikā un stāsta par meitenēm un viņu sapņiem. Tā ir otrais singls no jūnijā gaidāmā albuma "Mākslas darbs".

Šogad "Musiqq" svin savu 15 gadu pastāvēšanas jubileju un šo notikumu ar koncertu atzīmēs Siguldas pilsdrupu estrādē 6. jūlijā.

"Laika Suns" – "Vientuļa sala"

Dziesma "Vientuļa sala" ir jaunākais no grupas "Laika suns" jaunā albuma "Imitācijas" singliem, tematiski turpinot grupai raksturīgo ceļa meklējuma vadmotīvu, dziesma no pieklusinātas balādes izaug līdz roka himnai, kurai dziedāt līdzi. 

Viņa, Ralfs Eilands – "Ikvienas nakts sakars" 

Viņa jeb  Zelma Jēgere nāk klajā ar minimālistisku balādi "Ikvienas nakts sakars", kurā piedalās arī dziedātājs Ralfs Eilands.

Šiis singls ir kā pirmais vēstnesis no topošā Viņas albuma. Jau kādu laiku Zelma prasmīgi kāpj pāri dažādu žanru robežām, un arī šī dziesma nav izņēmums. Mākslinieki tai ir devuši apzīmējumu "drunk love song" jeb "piedzērusies mīlas dziesma". 

Katrīna Dimanta – "Nedaudz bail"

Katrīnas Dimantas jaunākā dziesma "Nedaudz bail" ir dzīvespriecīgs stāsts par mīlestību un kautrīgajām bailēm, kas rodas, sastopoties ar jaunu simpātiju, taču arī nes cerību un pārliecību, ka viss būs labi.

Dziesmā savijas folka skanējums ar popmūzikas melodiskumu, radot labvēlīgus apstākļus, lai varētu dziedāt un dejot līdzi. Skaņdabs piesaka Katrīnas Dimantas topošo albumu "Spēles". 

Shipsea – "Lielās cerības"

"Lielās cerības" ir projekta "Shipsea" jūnija sākumā gaidāmā albuma tituldziesma. "Lielās cerības" ir kompozīcija, kas tapusi pirms desmit gadiem, kad mūziķa Jāņa Šipkēvica dzīvē norisinājušās vairākas būtiskas pārmaiņas gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē.

Tagad, pēc desmit gadiem, Jānis nolēmis sasaukt kopā mūziķus, ar kuriem spēlējis toreiz, ierakstot tajā laikā radītās dziesmas. Albuma prezentācijas koncerti notiks 6. un 7. jūnijā K.K. Fon Stricka villā Rīgā.

Jānis Niedra – "Es nemaz nemāku citādāk"

Jānis Niedra turpina savas solo gaitas ar singlu "Es nemaz nemāku citādāk", kas tapis sadarbībā ar mūziķi/producentu Chris Noah (Krists Indrišonoks) un britu skaņu inženieri Kristofer Hariss.

Dziesma vēsta par to, ka ceļš pie sevis dažkārt ir sāpīgs, bet ilgtermiņā tas atmaksājas. Rudenī gaidāms Jāņa Niedras solo albums.

Edavārdi – "Kā man iet"

Repera Edavārdi izdod singlu "Kā man iet", kas tapis  sadarbībā ar bītmeikeri Kristapu Ritmu, par skaņas apstrādi parūpējās reperis ansis, savukārt klipu veidoja "Armless birds production".

"Man ļoti patīk "visa dziesma ir viens garš pants" formāts repā, tas ir lielisks veids, kā izaicināt gan sevi, gan klausītāju. "Kā man iet" centos parādīt to, ka uz šo ikdienišķo jautājumu reizēm nav iespējams atbildēt. Sanāca atgriešanās pie "vecā Edavārdu" stila – reps par dzīvi. "Kā man iet" video ir atsauce uz pērnajā decembrī izdoto dziesmu "Bēdīgi". Būtībā šie abi skaņdarbi ir kā māsa un brālis, vai kā divas māsas, vai kā divi brāļi," par singlu stāsta Edavārdi, kurš aprīlī izdeva sadarbībā ar bītmeikeri un producentu NiklāvZ veidotu desmit dziesmu albumu "Iekšas".

"Foreign Dreamer" – "Knots"

"Knots" ir jaunās grupas "Foreign Dreamer" otrais singls, kas atspoguļo "personīgu pārdomu periodu, kurā apkārtējie deva nelūgtus padomus, kā labāk un pareizāk dzīvot, kad viss, ko vajadzēja, bija atbalsts un pacietība."

Grupu "Foreign Dreamer" veido Andris Dedzis, Makss Andronovs, Markuss Ābelītis, kas par saviem iedvesmas avotiem min "Radiohead", "Twenty One Pilots" un Aphex Twin.  

"Blind Shapes" – "Wonderer"

Dziesma "Wonderer" ir daļa no rokgrupas "Blind Shapes" albuma "Fading Away" 13 dziesmām.

"Albums ir jāklausās secīgi, jo pirmā albuma dziesma paskaidro pēdējo, otrā paskaidro priekšpēdējo un tā līdz pat vidum," tā par albumu stāsta pati grupa, kas dibināta 2016. gadā Jelgavā un tās sastāvā: Sandis Kallions, Indars Markots, Kristiāns Štokmanis un Mārtiņš Vēveris.

"Viedais Fonogrāfs" – "Tur aiz upes meitas dzied'i"

Pirmo singlu "Tur aiz upes meitas dzied’i" no sava debijas albuma "Viedais fonogrāfs" laidis klajā tāda paša nosaukuma duets, kurā apvienojušies jau pieredzējuši un Latvijas mūzikas klausītājiem labi zināmi mūziķi – Arnis Veisbārdis un Kārlis Alviķis.

Indie folk stilistikas apvienības "Viedais fonogrāfs" pamatuzstādījums ir no jauna paskatīties uz mūsu tautas viedo mantojumu – tautasdziesmām, meklējot vienmēr aktuālas dzīves patiesības.

"Borowa Mc" – "Prūjam juoīt" 

Grupa "Borowa Mc" šogad svinēs 20 gadu jubileju. Šim notikumam par godu tiek izdota dziesma "Prūjam juoīt", kurā labi zināmā ziņģe satiekas ar mūsdienu deju mūzikas ritmiem.

"Dziesma nav par atvadām, bet atmiņām! Projām jāiet ir vārdi, ko negribi dzirdēt, kad esi saticis draugus un ballējies," saka grupas dalībnieks un dziesmas teksta autors Aigars Runčis. Dziesmu ierakstīja Fakts (Jānis Šmēdiņš), un ierakstā piedalās Katrīna Dimanta, kas ienes tautasdziesmas motīvu un ir kā zemapziņas balss, kas saka, ka ballēt vēl nav gana, bet tomēr – jāiet mājās.

Mickeen, Zeļģis, Krsts – "Hialīts"

Elektroniskās mūzikas producents Mickeen, kurš par albumu "Hyalite" šogad saņēma "Zelta Mikrofonu" debijas kategorijā, piedāvā atzīmēt albuma gadadienu ar jaunu dziesmu "Hialīts", kas tapusi uz albumā esošā skaņdarba "Bummed" pamata sadarbībā ar reperi Zeļģi un producentu Krsts.

"Izklaidīgs dzīvesveids mērenā apjomā palīdz saglabāt veselo saprātu, taču visam ir savas robežas un ilgtermiņa sekas. Nenoliedzami manī vēl mīt nerimstoša vēlme uzvarēt un sevi piepildīt. Tomēr to vairs neizvirzu kā prioritāti. Ģimene pāri visam," saka reperis Zeļģis par savu vēstījumu dziesmā "Hialīts".

Baiba Ozoliņa – "Palikt divatā"

Dziedātājas Baibas Ozoliņas jaunais singls "Palikt divatā" ir enerģiska un romantiska vasaras popdziesma.

Dziedātāja stāsta: ""Palikt divatā" ir par attiecībām – par brīžiem, kad paliec divatā ar mīļoto cilvēku un gribas, lai uz brīdi apstājas laiks. Šādi brīži nav tikai attiecību sākumposmā. Manuprāt, svarīgi tos saglabāt un novērtēt visu attiecību garumā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti