Kultūras ziņas

"Mati sarkanā vējā" – autobiogrāfisks stāsts par pretošanos padomju režīmam

Kultūras ziņas

Laiks, cilvēki, tautasdziesma

"Marīna 2020" un mākslīgais intelekts Jūrmalā

Marīna un mākslīgais intelekts – jaunas izstādes Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vasarā uz Jūrmalu jādodas ne tikai baudīt sauli un jūru, bet arī ceļojumā pēc mākslinieciskiem piedzīvojumiem. Jūrmalas pilsētas muzejā atklātas trīs atšķirīgu mākslinieču izstādes – vācu mākslinieces Sabīnes Šellhornas instalāciju “Pie jūras” un starptautiskās jūras tematikai veltītās biennāles “Marīna” starpgada izstāde, kurā aplūkojami jauno gleznotāju Madaras Neikenas un Janas Šandibinas darbi. Savukārt mākslas stacijā “Dubulti” ceļot gribētājus un skatītājus pārsteigs Ginta Gabrāna jauno darbu personālizstāde “Fināla lielā atklāšana”, kas veidota, māksliniekam sadarbojoties ar mākslīgo intelektu.

Vācu mākslinieces Sabīnes Šellhornas projekts “Pie jūras” ir speciāli radīts eksponēšanai Jūrmalas pilsētas muzeja kamīnzālē. Mākslinieci iedvesmojis Lielupes satelītattēls un vietējie materiāli. 

“Forma, kas tagad parādās uz logiem un sienām šajā telpā, ir ģeogrāfiskais Lielupes attēlojums uz sienām un logiem,” skaidro izstādes kuratore Marina Goldena. “Tās ir jūtas. Sabīne uztver dabu vai priekšmetus dabā vairāk kā formas. Un tad tās formas viņa apvieno struktūrās.”

Māksliniece savulaik apguvusi litogrāfiju. Tas ietekmējis dabas un apkārtējo objektu attēlojumu, kas veidojas izceļot grafiskās formās.

Sabīne Šellhorna. Horizonts. 2016.
Sabīne Šellhorna. Horizonts. 2016.

Savukārt biennāles “Marīna” starpgada izstāde muzeja otrajā stāvā veltīta divu iepriekšējo gadu starptautisko glezniecības divām konkursizstāžu laureātēm. Izstāde “Piezīmes” ir Janas Šandibinas pirmā personālizstāde, kur pasteļu tehnikā tapušie darbi radušies, iedvesmojoties no studiju brauciena uz Grieķijas pilsētu Salonikiem.

“Bija procesa gaitā atnākusi doma veidot ceļojuma piezīmes. Parasti ceļojuma piezīmes tiek veiktas uz mazām lapiņām no skiču bloka. Līdz ar to gribējās radīt brīvas, milzīgas skiču lapas, kas ir izrautas no blociņa atstājot visas krociņas, maliņas, nelīdzenumus,” stāsta gleznotāja Jana Šandibina.

Madara Neikena. Bez nosaukuma. 2020.
Madara Neikena. Bez nosaukuma. 2020.

Jau trešo izstādi no savas gaisa darbu sērijas ar debesu jumu skatītājiem piedāvā gleznotāja Madara Neikena. Viņa uzskata, ka tāpat kā cilvēkam, arī debesīm ir raksturs. Savas ainavas māksliniece noskata no savas mājas loga un esot laukos.

“Tas ir tas brīdis, kad pirmie un pēdējie saules stari sastop atmosfēras slāņus un rada visneiedomājamākās krāsas un krāsu pārejas. Jāķer ota un jātver koncentrētā laika sprīdī,” atzīmē gleznotāja Madara Neikena.

Visas trīs mākslinieču izstādes Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāmas līdz 9. augustam.

Savukārt mākslas stacijā “Dubulti” šobrīd skatāma Ginta Gabrāna jauno darbu personālizstāde “Fināla lielā atklāšana”. Ekspozīcijā ietvertas mākslīgā intelekta ģenerētas figurālas izstāžu atklāšanas vīzijas, par pamatu ņemot divus tūkstošus fotoattēlu no atšķirīgām Latvijas laikmetīgās mākslas izstāžu atklāšanām.

Gints Gabrāns, “Fināla lielā atklāšana”
Gints Gabrāns, “Fināla lielā atklāšana”

“Tas, kas sanāca, bija pārsteidzošas lietas. Bet to jau cerēju, ka kaut ko jaunu atklās,” stāsta mākslinieks Gints Gabrāns. “Tās nav pārveidotas sejas, tās ir no jauna veidotas. No tām negaidītām lietām bija tas, ka tas mākslīgais intelekts ģenerēja rezultātā tikai sievietes.”

Mākslinieks turpina: “Tur nepiemīt tas parastais skatiens. Tur ir kaut kas cits. Viņš jau netaisa sejas, viņš pēc kopējo pazīmju kopām ģenerē jaunus attēlus.”

Mākslinieks kopš 2015. gada attīsta papildinātās realitātes lietotni SAN un rada virtuālus objektus. Izstāde mākslas stacijā “Dubulti” veidota kā nosacīts informācijas centrs, kur digitāldrukās, projekcijās un monitoros var aplūkot mākslīgā intelekta ģenerētas vīzijas, kā arī lejuplādējot īpašu aplikāciju, uzzināt par līdzīgiem objektiem visā Latvijā.

Iepazīt Ginta Gabrāna un mākslīgā intelekta sadarbību mākslas stacijā “Dubulti” no 4. jūlija var, arī apmeklējot īpaši rīkotas ekskursijas, kā arī individuāli katru dienu līdz 13. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti