Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Andris Freibergs. In Memoriam

Rojas pilsētvidi papildinās ukraiņu mākslinieces darbs

Rojā tapis ukraiņu mākslinieces darbs «Lūgšana» par notiekošo dzimtenē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nepilnu mēnesi Talsu novada Rojā pavadīja ukraiņu māksliniece Valentīna Bero, kas savas emocijas par notiekošo dzimtenē atveidoja māla skulptūrā. Tai karsējoties vairāk nekā 1000 grādu karstumā, vietējiem bija iespēja pa šķirbiņu ielūkoties darbā, ko apņēmušas milzu liesmas. Šobrīd skulptūra, kam māksliniece devusi nosaukumu "Lūgšana", ir gatava un meklēs vietu Rojas pilsētvidē.

Ukraiņu māksliniece starptautiskajiem plenēriem Rojā pieteikusies vairākkārt, bet konkurences dēļ līdz šim tie gājuši viņai secen. Šobrīd karadarbības dēļ rojenieki Valentīnu Bero uzaicināja paši. Gan savas valsts, gan ģimenes traģēdijas dēļ viņa Latvijā varēja ierasties vēlāk, nekā gaidīts, tāpēc plānotais darbs bija jāveic nevis āra darbnīcā, bet dzīvoklī. Lai ņemtu dalību "Roja Art Lab" plenēros, mākslas darbi ar organizatoriem parasti ir jāsaskaņo, bet šajā gadījumā viens no projekta organizatoriem Māris Grosbahs atzīst, ka ļāvis māksliniecei izpausties.

Valentīna Bero ir no Doneckas, bet līdz šim uzturējās Polijā. Līdzi uz Latviju viņai atbraucis draugs, animāciju mākslinieks, kurš ļāvies sev netipiskam formātam un visu skulptūras procesu iemūžināja video.

Skulptūrā attēlots ukraiņu sievietes tēls. Māksliniece skaidro, ka šobrīd viņas tautai jābūt drosmīgai, tāpēc skulptūru apņem gan supermenam līdzīgs apmetnis, gan eņģeļa spārni.

Skulptūras vidū ir tukšums, kurā simboliski sirds un dvēseles vietā šobrīd ir ukraiņiem tik nozīmīgās mājas. Tas spilgti izgaismojās, kad skulptūra karsējās krāsnī, un, sasniedzot gandrīz 1300 grādus, to mazliet pavēra un uzbēra skaidas – gan īpašākam mākslinieciskam efektam, gan nelielam šova elementam. Šķirbiņa ātri vien tika aizvērta un mākslinieki turpināja kurināt.

Šobrīd mākslinieki jau atgriezušies Polijā, bet ukraiņu "Lūgšana" meklēs vietu, kur turpmāk par notiekošo Ukrainā atgādināt Rojas pilsētvidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti