Demakova: Māra Liepas piemineklis iemieso mākslas vertikāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Baletdejotājam Mārim Liepam veltītais piemineklis, kura atklāšana kanālmalā pie tiltiņa starp operu un Latvijas Universitāti notiks šovakar, iemieso mākslas vertikāli – tiecību mūžībā ar saknēm zemē, sarunā ar Latvijas Radio norādīja Helēna Demakova.

„Te redzama baletdejotāja figūra, kuru bieži izmantoja arī Māris Liepa,” par pieminekli stāsta Demakova. „Šī klasiskā poza kopā ar tās ēnu citā patinā, citā tonējumā, kas skaisti izplūst, saglabājot savu formu uz pelēka cēla granīta, - tas ir viss tiecība mūžībā, saglabājot saknes zemē, kur mēs redzam analogu ar vārdu ‘liepa’. Tādējādi veidojas jēdzienu spēle. Zemes saknes un tiecība debesīs – mākslas vertikāle, laicīgais – mūžīgais. Var teikt – mākslas uzvara pār nāvi.”

Pieminekli pēc kuratores Helēnas Demakovas uzaicinājuma veidojuši igauņu mākslinieki Jāns Tomiks un Jiri Ojavers – Igaunijas Mākslas akadēmijas profesori, kas pārstāvējuši savu valsti Venēcijas biennālē, bet Jāns Tomiks ir vislielāko starptautisko atzinību un atpazīstamību guvušais Baltijas valstu mākslinieks. Viņš kuratoru veidotajās izstādēs piedalījies gan Venēcijas biennālē, gan New Museum Ņujorkā. Pieminekļa arhitekti ir Pēters Pere (Igaunija) un Juris Gertmanis (Latvija).

Skulptūras iniciatori un finansētāji ir mecenāti Boriss un Ināra Teterevi. Šis jau ir otrais viņu fonda atbalstītais mākslas darbs Rīgas publiskajā telpā. Pirmais bija 2012. gadā atklātā krievu mākslinieka Dmitrija Gutova veidotā “Gondola” Mākslas muzeja “Rīgas birža” ātrijā, kuru bez maksas var aplūkot ikviens apmeklētājs.

Kā ziņots, ar krāšņu operas ēkas 150.jubilejai veltītu koncertu un slavenajam baletdejotājam Mārim Liepam veltīta pieminekļa atklāšanu savu jauno sezonu šovakar uzsāk Latvijas Nacionālā opera.

Pieminekļa atklāšana 7. septembrī būs skatāma Latvijas Televīzijas 1.kanālā LNO ēkas 150.jubilejai veltītā koncerta demonstrācijas ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti