Publicēts Čaplina vienīgais stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Britu kino institūtā Londonā otrdien, 4.februarī, tiek  prezentēts mēmā kino leģendas Čārlija Čaplina vienīgā literārā sacerējuma – stāsta izdevums grāmatā, raksta „The Times”.

Čaplina stāsts „Footlights”, kurš, iespējams, kļuva par pamatu filmai „Rampas ugunis” (Limelight), tika atrasts ilgu laiku Šveicē glabātajā Čaplina ģimenes arhīvā un 2002.gadā nodots digitalizēšanai Boloņas sinematēkā.

Manuskripta restaurēšanā piedalījās arī Čaplina pētnieks Deivids Robinsons. Viņa eseja „The World of „Limelight””, kurā stāstīts par filmas „Rampas ugunis” tapšanu 1952.gadā, iekļauta grāmatā līdzās restaurētajam Čaplina literārajam daiļdarbam un citiem materiāliem no Čaplina arhīva. Arī grāmatas sastādītāja Klēra Blūma ir cieši saistīta ar Čaplinu. Filmā „Rampas ugunis” viņa tēloja dejotāju Terēzu.

Stāstā tāpat kā filmā vēstīts par dejotāju Terēzu, kura nolemj beigt dzīvi ar pašnāvību, jo slimība ir sagrāvusi viņas karjeru. Dejotāju no liktenīgā soļa paglābj klauns, palīdzot viņai atgriezties uz skatuves. Terēza nepaliek pateicību parādā un palīdz klaunam grūtā brīdī.

Čaplins stāstu nodiktējis savam sekretāram 1948.gada septembrī, bet filmas uzņemšana sākās pēc trīs gadiem. Čaplina pētnieki norāda, ka Čaplina daiļradē „Rampas ugunis” ir vienīgā filma, kas veidota pēc literāra darba.

Čaplina literārajā mantojumā ir arī memuāri, kas izdoti 1964.gadā, kļūstot par pamatu biogrāfiskajai mākslas filmai „Čaplins”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti