Lugas «Piemiņas diena» autors: Latviešu dramaturgam ir vieglāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

„Latvija ir maza, te visi viens otru pazīst, tāpēc latviešu dramaturgam ir vieglāk parādīt lugu latviešu režisoram pa tiešo. Valodas veidotā pasaule ir daudz noslēgtāka, ciešāka. Kad raksti krievu valodā, kurā raksta vēl desmiti tūkstoši, atliek tikai konkursi. Kaut kā tur jānokļūst, kaut kā jāvinnē,” stāsta Latvijā dzīvojošais krievu dramaturgs Aleksejs Ščerbaks, lugu „Piemiņas diena”, „Puspietura”, „Tango ar Stroku” autors.

Aleksejs Ščerbaks dzimis Ukrainā. Viņa tēvs, pēc profesijas hidrotehniķis, atsūtīts uz Latviju, uz Liepāju būvēt Liepājas krastmalu, tāpēc ģimene pārvākusies uz Latviju. Liepāja tajā laikā bija īsta krievu pilsēta, saka Aleksejs Ščerbaks. Viņš sešpadsmit gadu vecumā iesaukts karadienestā un uzreiz specvienības sastāvā nosūtīts karot uz Afganistānu. Atgriežoties, bija krāvējs Rīgas ostā, sagādnieks celtniecības firmā, strādājis reklāmas biznesā, žurnālistikā. Šobrīd Aleksejs Ščerbaks ir avīzes „Bizness un Baltija” galvenais redaktors.

Pirmā viņa sarakstītā luga „Noķert apustuli” uzreiz ieguvusi galveno balvu starptautiskajā dramaturģijas konkursā „Brīvais teātris”. Pēc tam guvis panākumus citos konkursos. Varētu teikt, ka Ščerbaks veidojies par profesionālu dramaturgu caur konkursiem

„Jā, tas jau arī ir vienīgais ceļš, kā pieteikt savu esību uz šīs zemeslodes, bet pēc tam jau iepazīsties ar režisoru, tad jau vari viņam parādīt, ar ko nodarbojies, bet principā tikai caur konkursiem cilvēks var iekļūt šai biznesā šajā profesijā. Cita ceļa es vienkārši nezinu. Tam cauri iziet visi, vismaz mūsdienās,” norāda Ščerbaks, kurš nonācis līdz rakstīšanai, jo lūgusi sieva.

Ščerbaks stāsta, ka viņa rakstīšana uzsākšanas pamatbāze bijusi paša galva un kāda nebūt vispārēja izglītība, t.i. pamatizglītība.

„Es domāju, ka vispār bāze dramaturgiem ir viena un tā pati; tā ir vēlēšanās kaut ko pateikt un prasme to izdarīt. Kādam izdodas labāk, kādam sliktāk, bet tās ir tās divas pamatlietas, kas pamatā rakstīšanai,” atzīst dramaturgs, norādot, ka iemācīties rakstīt lugas nevar. „Droši vien mācoties uzzini kādas žanra likumības, uzzini, kā nevajag, bet iemācīties rakstīt ir praktiski neiespējami. Tas vai nu ir vai nav - kā muzikālā dzirde.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti