Rīta Panorāma

Poļu pārvadātāji turpina bloķēt Ukrainas robežu

Rīta Panorāma

Estešundā turpinās PK posms biatlonā

Bukera prēmija īru rakstniekam par totalitārisma kritiku

Prestižo Bukera balvu saņem īru rakstnieks Pols Linčs par romānu «Pravieša dziesma»

Prestižo Bukera balvu literatūrā šogad ir saņēmis īru rakstnieks Pols Linčs par savu piekto romānu "Prophet Song", ko varētu tulkot kā "Pravieša dziesma".

Tas ir distopijas žanrā ieturēts romāns, kas vēsta par kādas sievietes centieniem aizsargāt savu ģimeni laikā, kad Īrijā pie varas ir nācis totalitārs režīms un valstī plosās pilsoņu karš, kura dēļ daudzi ir spiesti doties bēgļu gaitās.

Pols Linčs šo romānu rakstīja četrus gadus, un viņu šo darbu rosināja sarakstīt Sīrijas pilsoņu karš un tā izraisītā migrantu plūsma uz Rietumeiropu, kur ne visās valstīs kara bēgļus sagaidīja ar labvēlīgu attieksmi.

"Šo grāmatu nebija viegli uzrakstīt," sacīja Linčs pēc balvas saņemšanas, kas viņam tika piešķirta kopā ar 50 tūkstošiem mārciņu (aptuveni 57,6 tūkstoši eiro).

Rakstnieks atzina, ka, lai arī jutis, ka šo darbu ir jāuzraksta, vienlaikus baidījies, ka tās publicēšana varētu nozīmēt viņa karjeras beigas.

Kanādiešu rakstniece Esi Edugjana, kas vadīja žūriju kopumā piecu cilvēku sastāvā, šo stāstu nodēvēja par "drosmīgu emocionāla stāstījuma triumfu".

""Pravieša dziesma" spilgti atspoguļo mūsu pašreizējā brīža sociālās un politiskās bažas," viņa teica.

Bukera balvu var saņemt jebkuras tautības rakstnieku daiļliteratūras darbi, kas sarakstīti angļu valodā un publicēti Apvienotajā Karalistē vai Īrijā.

Balvai tika pieteikti 158 darbi, no kuriem beigās par labākā titulu sacentās 13 romāni, vēstīja ziņu aģentūra AFP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti