Kultūras ziņas

Liepājas muzejā atklāj gleznotāja Ata Jākobsona darbu izstādi

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

"Dod pieci" – Ukrainas bērni Latvijā

Ukrainas bērni Latvijā: Darja mācās Rīgas Doma kora skolā un ilgojas pēc vecmammas, kas palikusi Černihivā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Darja Titkova ir no Černihivas Ukrainā, kur dzīvoja ar mammu un vecmāmiņu. Ar mūziku Darja nodarbojas no astoņu gadu vecuma un mūzikas skolā apguva Ukrainas nacionālā stīgu instrumenta banduras spēli. Sākoties karam, meitene ar mammu nolēma pamest Ukrainu. Kopš marta beigām Darja ir Rīgas Doma kora skolas Džeza nodaļas audzēkne.

"Mēs nolēmām uzreiz doties prom, kad mums atslēdza elektrību. Mamma sāka nervozēt. Piezvanīja patēvam un saprata, ka jābrauc prom. Mēs septiņas dienas pavadījām milzīgā sastrēgumā. [..] Kamēr noīrējām dzīvokli šeit, tas bija ļoti grūti mums, jo daudzi nebija pret mums labvēlīgi noskaņoti. Sākām meklēt skolu. No vēstniecības uzzinājām – ja vēlos turpināt mācīties mūziku, tad šī skola mani pieņems," par nokļūšanu Latvijā stāsta Darja. "Kad es tikko šeit ierados, es pirmo reizi izdzirdēju latviešu valodu. Man tā šķita ļoti sarežģīta. Es sāku ar cenrāžiem veikalā, produktu nosaukumiem. Tas bija biedējoši. Bet pēc pirmās dienas skolā es mammai teicu – paņem mani no šejienes. Es nespēju te būt."

Darja Titkova
Darja Titkova

Īpašu papildnodarbību latviešu valodas apguvē Darjai nebija. Valodu dažādos veidos meitene apgūst kopš aprīļa. Viņa jau teju visu saprot, grūtāk esot ar runāšanu.

"Esmu nolēmusi iemācīties šo valodu četru gadu laikā, kas man ir doti," apņēmīga ir Darja. "Tas nebūs viegli, bet dodu sev četrdesmit procentus, ka nolikšu. Šeit, izņemot pāris skolotājus, visi māk krievu valodu. Varu ar viņiem komunicēt vismaz. [..] Mums ir sociālo zinību vēsture, un tur es tiešām nesaprotu nekā. Tādas tēmas apskata... Es pat krievu valodā nespēju visus terminus noformulēt, kur nu latviski. Bet es sēžu un klausos."

Savu nākotni Darja iecerējusi saistīt ar dziedāšanu. Pēc Rīgas Doma skolas beigšanas meitene iecerējusi doties mācīties uz ASV vai Kanādu. Tas gan pagaidām esot tikai sapnis. Skolā Darja ne tikai apgūst dziedāšanu, bet arī mācās spēlēt bungas, basģitāru un klavieres.

Darja Titkova
Darja Titkova

"Kad es atbraucu šeit un sapratu, ka esmu džeza nodaļā, es sapratu, ka šis ir īsts džezs. Es nekad ko tādu nebiju dzirdējusi un nebiju dziedājusi. Bet tagad dziedu. Kad ieklausos, neko citu vairs nevēlos. Mani šeit iemācīs dziedāt daudz labāk nekā citās nodaļās," pārliecināta Darja.

Uz jautājumu, kā visvairāk pietrūkst Latvijā, meitene nedomājot atbild, ka satikšanās ar Ukrainā palikušajiem radiniekiem un draugiem: "Mājas ir mājas. Kad tu dzīvo un domā, kā tur ir, ārzemēs... Kā saka mana vecmāmiņa – visur ir labi, kur mūsu nav. Tagad man atliek tikai iespēja sazvanīties ar vecmāmiņu un apjautāties, kā iet pilsētā, vai viss mierīgi. Man ļoti pietrūkst viņas. Īpaši tagad, kad tuvojas Jaunais gads, ko vienmēr svinējām ģimenes lokā. Šogad būsim tikai mēs ar mammu."

KONTEKSTS:

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad notiek no 16. līdz 22. decembrim un ir veltīts Latvijā nonākušo ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam. Veselu nedēļu Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji 24/7 režīmā raidīs no īpašas stikla studijas Doma laukumā Rīgā, kur atskaņos ziedotāju izvēlētās dziesmas, dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem un ekspertu viedokļiem.

Ikviens tiek aicināts ziedot naudas summu, sākot no 5 eiro, apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur labdarības platformu "Ziedot.lv" tiks izmantoti skolas piederumu un datoru iegādei, bērnu veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām nepieciešamām lietām.

Jau no 1. decembra ikviens var veikt ziedojumu mājaslapā dod.pieci.lv, "Circle K" degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā, bet laikā no 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus pieņems arī "Dod pieci!" stikla studijā Vecrīgā.

Labdarības maratonu "Dod pieci!" rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju, sabiedrisko mediju portālu LSM.lv un ilggadējo ziedojumu partneri – labdarības organizāciju "Ziedot.lv". Maratona tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā "dodpieci.lv" un "Dod pieci!" sociālo tīklu kontos. Saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks izmantoti ziedojuma mērķim, un projekta administrēšanas izmaksas no ziedotāju naudas netiek finansētas.

Jau devīto gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un sniedz atbalstu noteiktām sabiedrības grupām. Iepriekšējos gados ziedojumi novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnunamiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, vardarbības mazināšanai ģimenēs, kā arī vides uzlabošanai cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

"Dod pieci!" ir daļa no starptautiska projekta "Serious Request", kura ietvaros dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai sabiedrības grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti