Rīta Panorāma

Rosina kļūt par audžuģimeni, aizbildni, adoptētāju vai viesģimeni

Rīta Panorāma

Jeruzalemē sarīkots teroristisks uzbrukums

"Staro Rīga" gaismas objekti pārtop par pastaigu takām

«Staro Rīga» gaismas objekti pārtop par pastaigu takām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmijas dēļ jau otro gadu izpaliek novembrī ierastais un plašu apmeklētāju skaitu piesaistošais festivāls "Staro Rīga". Šogad gaismas objektus gan lemts izcelt ārpus noliktavām, kur tie līdz šim gaidīja festivāla atgriešanos. Iepriekšējos gados tapušie, taču neizstādītie darbi jau no 18. novembra iegūs jaunu veidolu un pārtaps par gaismas objektu pastaigu takām, kas būs skatāmas dažādas Rīgas apkaimēs.

Festivāls "Staro Rīga" šogad būs citādāks, nekā ierasts. Gaismojošie objekti nu pārtapuši par pastaigu takām vai iekļauti kopējā pilsētas svētku noformējumā. Turklāt skatāmi tie būs nevis pāris nedēļas, bet gan līdz nākamā gada sākumam.

Festivāla "Staro Rīga" kuratore Diāna Čivle norādīja: "Visas instalācijas būs izvietotas dažādās Rīgas vietās un arī dažādos laikos. Būs tādas instalācijas, kas būs redzamas visu laiku no 18. novembra līdz 9. janvārim."

Tādas būs četras: Ziemeļblāzmas parkā; pie Mārupītes – pie Rankas skulptūru dārza, gaismas objektu maršruts tiks iekārtots arī Spilves lidostā un pa to varēs izbraukt ar savu auto. Savukārt Viesturdārzu papildinās liela mēroga melnā zvaigzne.

Četrus gaismas objektus katru nedēļas nogali papildinās arī jauni, īsāku laiku apskatāmi darbi.

"Pārsvarā šīs Adventes nedēļas nogaļu instalācijas būs tieši uz šīm četru nedēļu nogales dienām, no ceturtdienas līdz svētdienai. Būs gan Arkādijas parkā pie Māras dīķa – tur tāda plašāka zona būs izgaismota, būs arī Lucavsalā," teica Čivle.

Viena no pirmajām apmeklētājiem atvērtajām pastāvīgajām gaismas takām atrodas Ziemeļblāzmas parkā. Tas ir pārtapis par ceļojumu kosmosā un laikā.

Arhitekte un "Laika āderes telpas" veidotāja Kristīne Bērza norādīja: "Visu šo projektu sauc "Laika āderes telpa". Un šī ir pati galvenā laika ādere. Projekts apvieno sevī 10 dažādus objektus, kas ir šeit atceļojuši no dažādiem laikiem, dažādiem notikumiem. Un šogad mēs viņiem iedodam jaunu elpu, jaunu nosaukumu un jaunu vēstījumu.  Pie ieejas mēs varam sastapties ar zvaigžņu kopu, kas sevī ar gravitācijas palīdzību ir apvienojusi daudzas zvaigznes jeb apaļas, spīdošas bumbas."

Pastaigu parkā skatītāji varēs aplūkot arī koku zaros ieķērušos zvaigžņu putekļus un neparastus, šķietami ārpasaulīgus augus.

"Tālāk mēs varam doties cauri laika alejai, kur laika līnija mūs ved cauri no pagātnes uz nākotni un šur tur kokos pavīdēs arī levitējošas singularitātes, kas ir tā dēvētie melnie caurumi," norādīja Bērza.

Pastāvīgās pastaigu takas būs apskatāmas katru dienu no pulksten 17 līdz 22 vakarā.

"Staro Rīga" pārstāve Diāna Čivle apmeklētājus aicināja būt apzinīgiem un ap objektiem nedrūzmēties.

"Es arī gribu mudināt rīdziniekus varbūt nesteigties tajās pirmajās dienās, lai tiešām nesanāk tādas situācijas, ka cilvēki sadrūzmējas pārāk daudz un tad mums būs vismaz uz laiku instalācijas jāizslēdz vai arī tās jāizslēdz pavisam," viņa teica.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti