Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministru Danielu Pavļutu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Ojāra Vācieša "Skatiens" - muzeja trīsdesmitgadē

Satikties ar Ojāra Vācieša skatienu. Rakstnieka muzejā atklāj portretu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 7. oktobra līdz 3. decembrim Ojāra Vācieša muzejā (Rīga, Ojāra Vācieša iela 19) aplūkojama muzeja 30 gadu jubilejai veltīta izstāde "Skatiens", kurā eksponēti vairāk nekā 10 mākslinieku gleznās, grafikās, animācijās, pat vārda mākslā un citās tehnikās veidoti Ojāra Vācieša portreti, informēja muzeja pārstāvji.

Savu 30 gadu jubilejas sezonu Ojāra Vācieša muzejs uzsāk, atklājot izstādi "Skatiens", kurā eksponēti darbi, kas vēl līdz šim nekad nav bijuši apvienoti vienā kolekcijā. "Muzeja jubileja ir īstais laiks, lai Latvijas kultūras notikumu kalendārā ienestu Ojāra Vācieša vārdu, šoreiz ar dažādi tvertu un dažādas tehnikās iemūžinātu dzejnieka portretu. Izstādes vienojošais elements ir acu skatiens – tas portretu padara dzīvu, ietver tajā dzejnieka enerģiju un klātesamību. Izstāde iezīmē ceļu uz dzejnieka 90 gadu jubileju nākamajā gadā," pastāstīja viena no izstādes veidotājām Dace Micāne-Zālīte.

Izstādē "Skatiens" aplūkojamas Ritas Valneres, Ulda Zemzara, Andreja Bovtoviča gleznas, Vijas Mikānes un Jāņa Strupuļa medaļas, Jāņa Reinberga, Oto Medņa, Leas Aranovas grafikas, Rūtas Švalbes un Maijas Purgailes tekstīlijas, Laimas Eglītes zīmētais tēls režisores Rozes Stiebras pilnmetrāžas animācijas filmai "Kabata". Izstādes darbu kolekcijā arī ietilpst muzeja pagalmā stāvošais granīta stabs – Ojāra Feldberga veltījums dzejniekam "Verstes stabs tautas sirdsapziņā", kas uzstādīts 1990. gadā un ir kā liecinieks muzeja nepārtrūkstošajam darbam, apmeklētāju, skolu jaunatnes, dzejas mīļotāju un Ojāra Vācieša daiļrades pētnieku ceļam uz muzeju, uzsvēra muzeja pārstāvji.

"Dažus no darbiem dzejnieks ir saņēmis kā dāvinājumu, citi tapuši kā laikabiedru redzējums. Un ir portreti, kas jau ir uz vai pēc robežsķirtnes – mūžs," teica Micāne-Zālīte.

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne izstādes anotācija rakstījusi: "Tas aizvien ir klātesošs. Laikā un telpā. Retajās tikšanās reizēs. Arī tagad, cauri gadiem tik pavadošas, saudzējošas, uzmundrinošas, piepildītas, minamas, biklas un labu vēlošas acis, plaukstas, sirds atvērtība līdz trīsām un spēku atjaunotnei. Varbūt katrā no mums. Vakardienā un nākamībā. Izstāde kā pieteikums satikt Dzejnieka acis. Ar tām ielūkoties savā esībā, Mārupītes plūdumā, laikmeta pretrunās."

Izstādes darbu kolekcija papildināta ar mākslas darbiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Rakstniecības un Mūzikas muzeja, kā arī tēlnieku Vijas Mikānes un Jāņa Strupuļa veidotās medaļas no mākslinieku privātkolekcijām.

Izstādes mākslinieks ir Ints Sedlenieks, vēstures liecības un komentāri – Ieva Ķīse, izstādes kuratore – Dace Micāne-Zālīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti