Otrais starptautiskais performances festivāls būs veltīts kontroles fenomenam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 10. līdz 16. jūnijam Rīgā notiks starptautiskais performances mākslas festivāls “Starptelpa”, to organizē Latvijas Performances mākslas centrs, biedrība “Laboratory of Stage Arts” un mākslinieku rezidenču un izglītības centrs “MĀ telpa”. Festivāla sadarbības partneri – RISEBA Arhitektūras un mediju centrs H2O6 un Kalnciema kvartāls. 

Festivāls notiek jau otro gadu, un tajā piedalīsies mākslinieki no 20 valstīm. Festivāla laikā notiks meistarklases, performances, izstādes un izrādes, informēja Performances mākslas centrā.

ĪSUMĀ

Performances festivāls šogad veltīts kontroles fenomenam

Šī gada festivāla tēma ir “Kontroles fenomens”; izsludinot pieteikšanos, mākslinieki tika aicināti reflektēt un veidot performances šajā kontekstā. Piemēram, ko nozīmē “kontrole” personīgā kontekstā? Kas notiek, kad zaudējam kontroli vai esam pārāk stingrā paškontroles režīmā? Kāda ir mūsu izpratne par kontroli mūsdienu sabiedrībā un politiskajā diskursā, kas tiek praktizēta, izmantojot novērošanas un citus disciplinārus instrumentus? Kā kontrole izpaužas privātajā un publiskajā sfērā?

Līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad starptautiskais performances mākslas festivāls “Starptelpa” piedāvās ļoti bagātīgu programmu - gan izstādes un meistarklases, gan diskusijas, un, protams, arī atklāšanas un noslēguma ballītes izsmalcināti mākslinieciskā gaisotnē. 

Festivāla atklāšanas dienā, 10. jūnijā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 telpās skatītājiem būs iespēja noskatīties vairākas vietējo un ārvalstu mākslinieku performances, kā arī piedalīties Morīnas Flemingas (ASV) izstādes atklāšanā un “Artist Talk” (saruna ar mākslinieku). Atklāšanas dienas vakarā notiks arī ''Radio Naba" audiovizuālā performance “Ārpus kontroles” - tā vienlaicīgi tiks raidīta gan ''Radio Naba" tiešraidē, gan festivāla norises vietā.

Vaicāta, ko performances mākslas festivāla “Starptelpa” apmeklētājiem noteikti vajadzētu noskatīties, māksliniece un festivāla organizatore Simona Orinska iesaka apmeklēt divas izrādes. 

13. jūnijā “Suns Studio” Magoņu ielā 9A notiks performances - izrādes “Intervija ar Fransisu Bēkonu” pirmizrāde. Izrādes idejas un scenogrāfijas autore ir Laura Dišlere, režija - Madara Dišlere, horeogrāfija - Liene Grava, butō horeogrāfija - Simona Orinska, mūzikas autors - Mārcis Auziņš.

Savukārt 14. jūnijā RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 “Aisteres zālē” notiks pasaules slavu ieguvušās Morīnas Flemingas (ASV) izrāde “B Madonna”. Biļetes uz Morīnas Flemingas izrādi “B Madonna”  iespējams iegādāties bezrindas.lv.

Annas Maskavas personālizstāde “Mørketid”

Festivāla ietvaros notiks vairākas izstādes. Viena no tām - fotogrāfes Annas Maskavas personālizstāde “Mørketid” Kalnciema ielas kvartāla mākslas galerijā. 

“Šī izstāde vērsīs uzmanību uz performanci mediatizētā formā – kā hibrīdžanru, kur performance sintezēta ar fotogrāfiju. Tomēr būtisks ir ne tikai dokumentācijas faktors, bet arī izstādes tematiskais loks, proti, māksliniece piedāvās performatīvus pašportretus, kuros attēloti depresīvi stāvokļi, atsaucoties uz reālu pieredzi,” stāsta mākslas zinātniece Laine Kristberga, Latvijas Performances mākslas centra vadītāja un festivāla organizatore, “Psihiskās saslimšanas nav vizuāli redzamas, un šis netveramais, netaustāmais aspekts bieži vien padara mentālos traucējums grūti saprotamus, tāpēc nereti tos pavada spēcīgi stereotipi. Garīgās saslimšanas ir ļoti saistītas ar kontroles tēmu, un mēs gribētu garīgās veselības jautājumu aktualizēt mūsdienu Latvijas sabiedrībā.”

Festivāla ietvaros notiks dažādas vietējo un ārvalstu mākslinieku meistarklases. Lai pieteiktos meistarklasēm un uzzinātu detalizētāku informāciju, interesenti aicināti sūtīt epastu uz [email protected] līdz 5. jūnijam.

Radošā darbnīca pedagogiem (7.-11.jūnijs)

Radošā darbnīca pedagogiem sāksies jau vairākas dienas pirms oficiālās festivāla atklāšanas - 7. jūnijā - un norisināsies līdz pat 11. jūnijam. Darbnīcu vadīs Ilze Mazpane un Sanita Duka.

Ilze Mazpāne. "Komforta zona"
Ilze Mazpāne. "Komforta zona"

“Šajā darbnīcā aicinām piedalīties pedagogus, kas vēlas uzzināt, kā performances mākslu iespējams izmantot skolas un interešu izglītības darbā. Īpaši gaidīti ir teātra, mūzikas, literatūras un vizuālās mākslas pedagogi. Neformālās diskusijās spriedīsim par redzētajām performancēm, analizēsim tās. Īpašs seminārs tiks veltīts gūtās pieredzes pārnesei uz pedagoģisko praksi. Darbnīcas praktiskajā daļā pedagogi iepazīsies ar performances pamatprincipiem un veidos katrs savu nelielu darbu,” stāsta meistarklases vadītājas.

Praktiskā darbnīca notiks 7.-9. jūnijā “MĀ telpā” Miera ielā 15. Turpat 11. jūnijā no plkst. 15 uz atvērto darbnīcu tiek aicināti visi interesenti, kas vēlas izaicināt sevi ekspromtai performancei. Darbnīcas dalībnieku darbu demonstrācijas un atvērtās sesijas interesentu eksperimenti apvienosies kopīgā akcijā - “Performanču nekārtības Miera ielā” 11. jūnija vakarā no plkst. 18.

Morīnas Flemingas (ASV) meistarklase (11. jūnijs)

Horeogrāfe un performances māksliniece Morīna Fleminga (ASV) radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociātīvi atgādina ikonu vai klasiskās mākslas kanonus. 

Mākslinieces darbi saņēmuši starptautisku atzinību nozīmīgos festivālos Itālijā, Japānā, Islandē, Francijā, Kolumbijā, Korejā, Brazīlijā un ASV. Morīna ir saņēmusi dažādas stipendijas un apbalvojumus, tai skaitā Fulbraita stipendiju. Māksliniece ir sadarbojusies ar dramaturgu Deividu Henriju Hvangu (David Henry Hwang), komponistu Filipu Glāsu (Philip Glass), gaismu un vizuālo mākslinieku Kristoferu Odo (Christopher Odo). 

Mākslinieces meistarklase notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 “Aisteres zālē” no plkst. 10 līdz 18. 

Tīnes Luīzes Kortermandas (Dānija) meistarklase (12. jūnijs)

Tīne Luīze Kortermanda ir absolvējusi Dānijas Mākslas akadēmiju 2001. gadā kā performances māksliniece, aktīvi strādājot starpdisciplinārās mākslas jomā un piedaloties festivālos, veidojot performances mākslas telpās, muzejos, publiskās telpās. Tīni interesē hibrīdmākslas formas, savos darbos viņa miksē performances mākslu, darbu ar balsi, radio teātri, mūziku un video instalācijas. Viņu interesē plašs fenomenu spektrs – no mākslas līdz mūzikas pasaulei, no popmūzikas līdz inovatīvai ekspresijai, no poētiskā uz raupjo.

Tematiski Tīnes darbi ir fokusēti uz sociālām mijattiecībām un komunikāciju, viņu interesē vērtību un identitātes jautājumi. Identificējot tēmas, kas ir daļa no ikdienas dzīves, māksliniece iesaista cilvēku dzīves pieredzi savos mākslas darbos. Tine ir saņēmusi Dāņu mākslas fonda 3 gadu grantu (2010), kā arī H.C.A. Audience balvu par performanci “Gaisma tumsā” (2015). 

Meistarklases norises vieta un laiks vēl tiks precizēts. Šīs meistarklases mērķauditorija būs jaunieši.

Agņeškas Karašas (Polija) meistarklase (13. jūnijs)

Agņeska Karaša ir vizuālās mākslas un performances māksliniece, pētniece un mākslas skolotāja. Viņa rada tēlus, kuru izcelsme balstās ķermeņa ģeometrijā. Spējot eksistēt kā neatkarīgi mākslas darbi, vienlaikus tie kalpo kā arēna performatīvam konfliktam ar citu personu. Guvusi iedvesmu somatikas studijās, teātrī, aktieru meistarklasēs un kinētiskos vingrinājumos, Agņeška savu māksliniecisko praksi  apzināti virza pretim kolektīviem un uz sadarbību balstītiem risinājumiem, tā vienlaikus izpaužoties gan kā māksliniece, gan pedagoģe.

Meistarklase notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 telpās, laiks tiks precizēts.

Larisas Bauges (Nīderlande) meistarklase (14. jūnijs)

Larisa Bauge ir performances māksliniece no Nīderlandes. Viņas māksliniecisko kontekstu veido dažādi mākslinieciskie izpausmes veidi - Bauge ir bijusi orķestra diriģente un vizuālā māksliniece, komponējusi mūziku filmām un strādājusi kā dīdžejs.

Pēdējos gados māksliniece lielākoties fokusējas tieši uz performances mākslu, miksējot dažādas mākslinieciskās disciplīnas un vairoties no dogmām, kas vērojamas mākslā. Savās performancēs viņa balstās dziļos personīgajos pārdzīvojumos, nemitīgi pārskatot notikušo un pasauli kā tādu.


 
Larisas Bauges meistarklase notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 telpās, no plkst. 11 līdz 16.

Sāras Ibanesas O’Donellas (Lielbritānija) meistarklase (15. jūnijs)

Sāra Ibanesa O’Donella ir spāņu / britu sabiedrības iesaistes speciāliste un neatkarīgā pētniece, kuratore un kultūras procesu vidutāja starp Vāciju un Lielbritāniju. Sāru interesē jautājumi, kas saistīti ar dzimtes diskursu, publisko urbāno telpu, mājvietām, pārvietošanos, sabiedriskās mākslas un performances pretrunīgumu.

Sāra ir vadījusi projektus un aktivitātes dažādu Lielbritānijas mākslas festivālu un domnīcu ietvaros. Viņai ir nopietna sadarbības pieredze ar neatkarīgo mākslu aktīvistiem. Festivāla ietvaros māksliniece vadīs psihoģeogrāfijas meistarklasi, kas notiks pilsētvidē.

Sāras Ibanesas O’Donellas meistarklase notiks Pārdaugavā, konkrēta norises vieta un laiks vēl tiks precizēti.

Plaša performanču programma RISEBA Arhitektūras un mediju centrā

Sākot no 14. jūnija līdz 16. jūnijam, festivāla noslēguma dienai, RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 skatītājiem būs pieejama izteiksmes līdzekļu ziņā ļoti dažāda, krāšņa un intensīva ārvalstu un vietējo performances mākslinieku sagatavota performanču programma. 

Paralēli bagātīgajam piedāvājumam RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 telpās, dažas performances noritēs arī citās Rīgas vietās. Informācija tiks precizēta.

Performanču programmas ietvaros būs iespējams iepazīt māksliniekus no 20 valstīm - Somijas, Turcijas, Polijas, Latvijas, Izraēlas, ASV, Brazīlijas, Lielbritānijas, Itālijas, Austrijas, Portugāles, Vācijas, Beļģijas, Krievijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Francijas, Ukrainas, Igaunijas un Dānijas. Kā jau ierasts, festivālā savus darbus prezentēs arī “MĀ TELPA” organizētā performances kursa “Personiskās pieredzes transformācija ķermenī, skaņā un objektā” studenti - jaunie performances mākslinieki. 

Piektdien, 14. jūnijā, performances sāksies plkst. 18, savukārt sestdien, 15. jūnijā, un svētdien, 16. jūnijā, performances sāksies jau 15.00 un turpināsies līdz pat pusnaktij. Visas performances skatītājiem būs pieejamas bez maksas. Grandioza ballīte performanču gaisotnē notiks piektdien 14.jūnijā, ieejas maksa 3 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti