Kultūras rondo

Purvīša balvas 2021 kandidāti. Krista un Reinis Dzudzilo

Kultūras rondo

Iespaidi un emocijas pēc “Purvīša balvas 2021” pasniegšanas ceremonijas

Sākas trešais Rīgas perfomances festivāls “Starptelpa”

Sākas trešais Rīgas perfomances festivāls «Starptelpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 11. līdz 13. jūnijam norit trešais Rīgas performances festivāls “Starptelpa”, kura tēma šogad ir “Rituāls un mīts”, informēja organizatori. Jau tradicionāli festivāls piedāvās izvērstu un daudzveidīgu programmu, fokusējoties gan uz dzīvo performanci, gan performances hibrīdajām formām. Katru gadu festivālā dalību piesaka vairāk nekā 70 ārvalstu un vietējie mākslinieki. Šogad festivāls noritēs tiešsaistē.

Festivālam līdzi sekot ikviens interesents varēs Latvijas Performances mākslas centra “Facebook” profilā; turpat būs pieejama arī festivāla dienaskārtība.

Festivāla svinīgā atklāšana notiks 11. jūnijā pulksten 17.00 Latvijas Performances mākslas centra “Facebook” platformā, bet jau pulksten 17.10 skatītājiem būs iespēja vērot mākslinieku Annas Maskavas, Andra Indāna, Dāvja Valbaka un Arvja Kandiševa performances “Ouroboros elpa” tiešraidi no “RISEBA H2O6” kvartāla.

“Mūsdienās ir pieņemts, ka laiks ir lineārs – taisna, nepārtraukta līnija, pa kuru rit dzīve. Tomēr, jāmin, ka šāda laika izpratne ir visai nesena, senajām tautām bija pavisam cita laika un telpas uztvere. Cikliskā laika izpratne ir klātesoša vairāku tautu rituālajās praksēs, mītos un simbolos, piemēram, Ouroboros čūska, kas ēd savu asti Ēģiptiešu mitoloģijā un vēlāk alķīmiķu simbolikā, kā arī Jormungandas čūska Skandināvu mitoloģijā,” stāstīja māksliniece Anna Maskava. “Seno baltu pasaules uzskatā cikliskā laika priekšstats spilgti vērojams sutartinēs, tradicionālajos lietuviešu polifoniskajos dziedājumos, kuri tiek izpildīti, sievām ejot pa apli un dziedot arhaiskus spēka vārdus. Sintezējot rituālo dziedāšanu un polisemantiskus simbolus, performancē “Ouroboros elpa” mēs atsauksimies uz rituālajām praksēm, kuras cieši savītas ar cikliskā laika priekšstatu.”

Festivālā piedalīsies mākslinieki no 18 valstīm – Dānijas, Krievijas, Vācijas, Polijas, Korejas, Spānijas, Somijas, Zviedrijas, Francijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lielbritānijas, ASV, Nīderlandes, Japānas, Brazīlijas, Izraēlas un, protams, Latvijas. Latviju pārstāvēs tādi performances mākslinieki kā Dāvis Valbaks, Beatrise Anda Ozoliņa, Undīne Trapenciere, Dārta Drava, Justīne Vaivode, Anna Maskava, Laura Šterna, Laura Feldberga, Jelena Glazova, Arvis Kantiševs un Andris Indāns. Festivālā paredzētas arī diskusijas ar ārvalstu partneriem; viena no tām – par pedagoģiskajiem izaicinājumiem performances mākslā.

“Kolektīvie mīti, simboli un rituāli ir veidojuši mūs kā cilvēci, ir neiespējami pat iedomāties, kādi mēs būtu bez tiem,” stāsta Latvijas Performances mākslas centra direktore Laine Kristberga, “Šī joma jau ilgstoši ir sociālo zinātņu, it īpaši sociālantropoloģijas, uzmanības lokā, taču tā sniedz bagātīgu materiālu arī starpdisciplinārajai izpētei. Mēs pat nepamanām, ka, piemēram, rituāli ir ne tikai mūsu senču, bet arī mūsu pašu ikdienas daļa. Daudzi no mums pēdējā gada laikā ir piedzīvojuši pandēmijas radīto ikdienas rituālu maiņu, gūstot iespēju pārliecināties, cik ļoti ievainojami varam būt, kad sabrūk ierastība. Festivāla laikā mēs iesim dziļi iekšup šajā teritorijā un aicinām arī jūs kļūt par mūsu ceļabiedriem.”

Festivālu organizē Latvijas Performances mākslas centrs. Centrs dibināts 2018. gadā, tā mērķi ir aktualizēt performances mākslu Latvijā, organizējot mākslas, izglītības un kultūras pasākumus, kā arī veidojot zinātniski pētniecisko bāzi un arhīvu. Centrs sadarbojas ar ārvalstu māksliniekiem un mācībspēkiem, kā arī vietējiem partneriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti