Kultūras ziņas

Teātra festivāls Kuldīgā

Kultūras ziņas

Vai mēs jau esam tur?

Žanru daudzveidība Liepājas Mākslas forumā

FOTO: Žanru daudzveidība Liepājas Mākslas forumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadītajā nedēļas nogalē jau sesto reizi norisinājās laikmetīgās mākslas un mūzikas festivāls ''Liepājas Mākslas forums''.

Klātesošie varēja piedzīvot dažādu žanru notikumus – izrādi-pastaigu, laikmetīgās mākslas izstādi, mūzikas performances, palestīniešu neatkarīgo režisoru kino un īpašu programmu bērnu auditorijai.

Šī gada tēma bija “ne-noteiktība”, kas iet roku rokā ar visā pasaulē notiekošo Covid-19 pandēmiju. Tā viesa korekcijas arī Mākslas foruma organizēšanā.  

Liepājas Mākslas forumu aizvadītajā nedēļā atklāja ar amerikāņu domātāja Džona Alena Polosa vārdiem: ''Vienīgā noteiktība šai dzīvē ir nenoteiktība.'' Festivālā 10 dažādu mākslas žanru veidā tika apspēlēti nākotnes scenāriji ar zinātniskās fantastikas piesitienu, kas, pēc foruma organizatores Baibas Bartkevičas vārdiem, ļaujot cilvēkiem padomāt par to, kā padarīt pasauli par labāku vietu šajā Covid-19 nenoteiktības laikā. 

''Arī šī festivāla organizēšanā mēs ļoti ar to saskārāmies, jo mums mainījās programma visu laiku.

Ar visiem šiem ierobežojumiem starptautiskie mākslinieki tad nevarēja atbraukt, tad tomēr varēja. Loģistiku plānot bija ļoti grūti, un programmas dinamika līdz ar to mainījās,” atklāj Bartkeviča.

Neskatoties uz to, Mākslas forumā piedalījās ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu mākslinieki. Daži no notikušajiem pasākumiem bija, piemēram, horeogrāfju Kristīnes Brīniņas, Alises Putniņas, dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces un septiņu Liepājas Universitātes aktiermeistarības studentu veidotā brīvdabas izrāde-pastaiga ''Upe'', kā arī četru mākslinieku veidotā audiovizuālā performance ''Septiņi atmiņas grēki'', kur uz seniem 16 milimetru kinolenšu projektoriem tika izspēlēta kara un tā fikcijas tēma. Tā ir daļa arī no festivālā parādītās izstādes ''Nenorunātās tikšanās”.

“Nenorunātās tikšanās” ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centra projekts, kas gada sākumā bija skatāms Rīgā. Tajā piedalījās arī māksliniece Ieva Balode, kura par iespēju izstādi rādīt Liepājā saka: “Sadarbība ar ''Lielo dzintaru'' ir brīnišķīga. Man ļoti patīk, ka māksla tiek vesta arī uz citām pilsētām, ne tikai Rīgu.”

Šogad Mākslas foruma programmā seši no 11 pasākumiem bija pieejami bez ieejas maksas. Tas darīts ar mērķi, lai festivālam piesaistītu plašāku publiku – gan jauniešus, gan vecāka gada gājuma cilvēkus.

''Ļoti labi, ka Liepājā notiek šāda veida pasākumi, prieks, ka tajos piedalās arī jaunākās paaudzes cilvēki,” atzīmē festivāla apmeklētāja Rozālija.

Izstādi ''Nenorunātās tikšanās'' bez maksas koncertzālē ''Lielais dzintars'' varēs apskatīt līdz 22. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti