Dziedot «Mēmo dziesmu», mūziķi protestē pret 21% PVN koncertu biļetēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Budžeta komisijas deputātus otrdien pie Saeimas nama sagaidīja vairāki desmiti mūziķu un pasākumu rīkotāju, kuri bija sapulcējušies, lai protestētu pret plānotajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības” nodokli.

Grozījumi, kas stāsies spēkā ar nākamā gada 1. janvāri paredz, ka ieejas maksa uz komerciāla rakstura kultūras pasākumiem – koncertiem, izrādēm un izstādēm – apliekama ar nodokli 21% apmērā. Šādi valsts budžetā jau nākamgad plānots iekasēt vairāk nekā trīs miljonus eiro.

Mūziķi un pasākumu rīkotāji protestē pret PVN piemērošanu biļetēm
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) vadītāja Elita Mīlgrāve ir pārliecināta, ka nodokļa palielināšana neizbēgami izraisīs biļešu cenu pieaugumu. Mīlgrāve aicināja deputātus pārdomāt lēmuma pieņemšanu.

Īpašu sašutumu pasākumu, tostarp ārzemju zvaigžņu koncertu rīkotāju vidū radījis tas, ka ieejas maksa uz viņu rīkotajiem pasākumiem tiks aplikta ar nodokli un tādējādi tā sadārdzināsies. Savukārt valsts un pašvaldību institūciju rīkoto pasākumu, piemēram, teātra izrāžu ieejas maksa arī turpmāk netiks aplikta ar nodokli.

Kā vēstīts, protestējot pret konkurences kropļošanu, vairāk nekā 300 Latvijā pazīstami mākslinieki, tostarp Raimonds Pauls, Inese Galante un daudzi citi ir parakstījuši atklātu vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Izprotot valsts situāciju, atklātajā vēstulē Latvijas kultūras ļaudis pauž, ka risinājums ir piemērot visām kultūras un izklaides pasākumu ieejas biļetēm, neatkarīgi no to rīkotāju juridiskā statusa, samazināto PVN likmi 12% apmērā, kā tas ir, piemēram, grāmatniecības un tūrisma nozarei. Tāpat sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" ir uzsākta parakstu vākšana par atbalstu kultūras pasākumiem un samazinātas - 12% PVN likmes piemērošanu pasākumu biļetēm.

Arī pie Saeimas nama otrdien bija pulcējušies vairāki plaši pazīstami mākslinieki no grupām „Musique”, „Labvēlīgais tips” un „Instrumenti”. Protestētāju vidū bija arī Lauris Reiniks, Intars Busulis un Kaspars Bindemanis. Visi kopā viņi sagaidīja Saeimas deputātus, dziedot Raimonda Paula „Mēmo dziesmu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti