Lietuvā vairākās nozarēs samazinās PVN, lai palīdzētu uzņēmumiem atgūties no krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas parlaments nobalsojis par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu vairākās nozarēs, lai palīdzētu tām atgūties no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes. PVN likme tiks samazināta no 21% uz 9%, samazinātā likme būs spēkā no šā gada jūlija līdz 2022. gada beigām.

Samazinātā likme attieksies uz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, sporta klubiem un sporta pasākumiem, kino un cirku, izklaides un kultūras pasākumiem. 9% likme arīdzan tiks piemērota ēdienam, ko restorāni un kafejnīcas piedāvā līdzņemšanai vai piegādā uz mājām, bet tas neattieksies uz alkoholu.

Par nodokļa izmaiņām otrdien nobalsoja 97 deputāti, seši bija pret, 23 atturējās, ziņo LRT.lt.

Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Mikols Majausks paudis viedokli, ka PVN samazināšana palīdzēs cīnīties pret ēnu ekonomiku. Zemāks nodoklis ir īpaši svarīgs sabiedriskās ēdināšanas biznesam, kas Lietuvā nodarbina ap 30 000 cilvēku.

Seima deputāti otrdien noraidīja citu priekšlikumu, kas paredzēja 9% likmi piemērot arī pārtikai. Šo priekšlikumu atbalstīja mazāk nekā puse deputātu: 58 balsoja par, 47 bija pret, bet 22 atturējās.

Majausks aicināja deputātus balsot pret PVN samazināšanu pārtikai, jo uzskata, ka lielāko labumu no tā gūtu lielveikalu tīkli, bet līdz patērētājiem šis samazinājums varētu arī nenonākt. Turklāt valsts budžets tādā veidā zaudētu ap 330 miljonu eiro ieņēmumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti